Maminčina rajská omáčka

Maminčina rajská omáčka
23.5.2015  |  Stáhnout jako PDF

Maminčina rajská omáčka vždy voněla kořením, chutnala sladce a podávala se s karbanátky. Tuto karbanátkovou inspiraci přivezl z Itálie dědeček, který v 1. světové válce stavěl mosty na severu Itálie. Rajskou omáčku mám ráda i s vařeným hovězím masem.

Na přípravu Rajské omáčky budeme potřebovat

  • ½ litru hovězího vývaru
  • Plátek másla 1 cm silný + oříšek másla do hotové omáčky
  • 3 šalotky nebo 1 větší cibule
  • 1 menší bobkový list
  • 1 hřebíček
  • 3 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 cm celé skořice
  • 1 polévkovou lžíci hladké mouky
  • 100 g rajského protlaku (asi 2 polévkové lžíce vrchem)
  • 1 polévková lžíce kečupu
  • 2 polévkové lžíce cukru (záleží na chuti každé rodiny)
  • Sůl

Na hovězí vývar budeme potřebovat

  • 1 kg hovězího masa (hrudí, pupek, falešná svíčková = kulatá plec)
  • 1,5 l studené vody
  • 2 oškrábané a překrojené mrkve
  • 1 cibule i s vnitřní slupkou
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 oškrábaný kořen petržele
  • ¼ většího celeru

Postup přípravy Rajské omáčky

Nejprve si založíme várku na hovězí vývar. Maso opereme a vložíme do hrnce. Přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na hrubo a vše zalijeme studenou vodou. Dáme vařit.

Rada: Na vaření hovězího masa použijete tlakový hrnec, dobu vaření zkrátí na polovinu.

Maso v tlakovém hrnci je uvařené cca za 1,5 hodiny. Záleží ale na druhu masa. Maso musí být měkké. Maso necháme téměř vychladnout a pak jej nakrájíme ostrým nožem na plátky. Maso udržujeme v teple.

Z hovězího vývaru odměříme ½ litru. Ze zbytku připravíme velmi chutnou polévku.

Do kastrolu vložíme plátek másla a najemno nakrájené cibulky. Promícháme a současně přidáme všechno koření: přelomený bobkový list, kuličky pepře a nového koření, úlomek kůry skořice. Cibulku s kořením smažíme za občasného promíchání asi 8 minut.

Cibule nesmí zhnědnout.

Nyní k osmažené cibuli přisypeme polévkovou lžíci hladké mouky. Zamícháme a uděláme jíšku. Mouka bude mít světle krémovou barvu.

Do hotové jíšky přidáme protlak a kečup. Dobře promícháme a necháme chvíli (3 minuty) dusit. Vezmeme si metlu a pomalu přiléváme teplý hovězí vývar a omáčku stále promícháváme.

Necháme provařit na mírném ohni 15 minut. Nyní omáčku odstavíme a přidáme cukr podle chuti a špetku soli.

Hotovou omáčku přecedíme, ale nepasírujeme.

Ještě ochutnáme, doladíme výslednou chuť omáčky a přidáme oříšek másla pro zjemnění. Hotová omáčka musí být jemná a lesklá. Měla by chutnat sladce a vonět kořením.

Podáváme s hovězím masem nebo s karbanátky. Jako přílohu můžete podávat kynuté knedlíky nebo těstoviny.

  • Nový komentář
  • Josef 25.3.2020 20:54
    Tak tenhle recept je naprosto skvělej.Vyzkoušel jsem jich víc,ale tenhle je opravdu TOP.Už nikdy jinak.Děkuju ;-)
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 26.3.2020 11:51
      to Josef: Josefe, děkuji Vám za úžasný komentář. Velmi mě potěšil. Teď bychom si měli říkat (my všichni) jen samé pěkné věci, abychom tu šílenou dobu ve zdraví přežili. Děkuji a přeji hodně zdraví. M.
      Odpovědět
  • Pavla K. 15.5.2019 12:38
    Tak toto je famozní recept, moc za něj děkuju... Už jsem si jej opsala do sešítku :) Krásné dny!
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 15.5.2019 14:59
      to Pavla K.: Pavlo, děkuji za zprávu. Je to rajská mojí maminky a tudíž rajská mého dětství. Zbožňuji ji dodnes. Tak ať chutná i Vám i Vaší rodině.
      Odpovědět
  • Alex 26.3.2019 21:24
    Dobry den,
    jsem moc vdecna za vas recept. Varila jsem krok po kroku a vysledek byl naprosto svely. Muj prvni pokus o rajskou omacku probebl asi ctyri roky zpatky a cela se vylila. Do ted ji varil manzel, ale ted jsem na ni dostala chut a varila jsem jen pro me a dcerku a byla jsem mile prekvapena chuti i vuni. Ted jsem si jista, ze dalsi rajska bude mnohem driv. Recept jsem si uz zapsala a jinak ji delat nebudu 🙂
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 27.3.2019 9:42
      to Alex: Alex, udělala jste mi velkou radost. Po přečtení Vašeho a některých dalších komentářů si vždycky uvědomím, že má smysl tenhle blog psát. Díky, že jste se se mnou podělila o svůj úspěch.
      Odpovědět
  • Jaroslava 19.12.2018 11:07
    Ahoj,

    Rajskou omáčku dělám velmi podobně. Máme náš rodinný recept který dělá už 5. generace :) Je odzkoušená. Máme rádi s knedlíkem, děti zase s těstovinami. Vždy když ji uvařím, tak se vnoučata na ni moc těší a já taky :)
    ---------------------------------
    Zpráva byla upravena adminem 30.12.2018 ve 12:49:43
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 19.12.2018 15:35
      to Jaroslava: Děkuji Vám za komentář. Máte pravdu, rajská na sladko je skvělé jídlo. I u nás se těší velké oblibě.
      Podívala jsem se na Vámi uvádělené stránky. Zklamalo mi, že pod receptem není uvedený autor.
      Odpovědět
  • Marie 21.8.2016 9:25
    Takhle dělávala rajskou moje maminka koncem 40. a začátkem 50. let, z koření snad přidávala ještě špetičku tymiánu. Protože nebyly kečupy a na rajský protlak v konzervičkách se pamatuju teprve někdy z poloviny 50. let, maminka používala celá rajčata nakládaná do pětilitrových lahví pod celofán.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 29.8.2016 9:58
      Marie, máte pravdu, ty letopočty sedí. Rajskou omáčku tak připravovala nejen maminka, ale i moje babička. Já ji mám takhle připravenou velmi ráda, musí být sladká a musím z ní cítit koření. Ale není to dogma, každý si ji připravuje podle chutí svých nebo své rodiny.

      Marie, díky za komentář. Marcela
      Odpovědět
  • Simča S. 25.6.2016 19:34
    Tak přesně takto dělala rajskou moje babička. Jen tedy nedávala kečup, ale přidávala pár kapek octa. Máme omáčku raději trochu navinulou, ne úplně sladkou a kupodivu - skoro všude dáváme citronovou šťávu, ale tady nám víc chutná ocet.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 27.6.2016 10:20
      Když bude 10 kuchařů vařit stejné jídlo, každé bude chutnat trochu jinak, protože každý tam přidá tu svoji chuť a tak trochu i rodinnou tradici. Povídání o jídle a zkušenostech s přípravou jídla mě moc těší. Simonko, děkuji za tip, jak připravit rajskou omáčku stejně, ale trochu jinak. A děkuji i za komentář.
      Odpovědět
  • jan 26.5.2015 21:15
    Tak tahle rajská omáčka je skvělá!,,
    Odpovědět