Kynutý švestkový koláč, připravený podle mojí maminky

Kynutý švestkový koláč, připravený podle mojí maminky
16.9.2016  |  Stáhnout jako PDF

Ze všech koláčů na světě mám nejraději ten švestkový, s krásně křupavou drobenkou podle receptu mojí maminky. Každý rok netrpělivě vyhlížím, kdy už budu moci utrhnout první švestky, abych si upekla zázrak, zvaný švestkový koláč.

Suroviny na přípravu švestkového koláče

  • 230 g hladké mouky
  • 20 g polohrubé mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 15 g kvasnic
  • 1 čajovou lžičku krupicového cukru na přípravu kvásku
  • 100 ml mléka
  • 1 celé rozšlehané vejce - na pomazání okrajů koláče si odebereme 1 polévkovou lžíci
  • Špetku soli
  • 15 – 20 ks velkých švestek
  • Hrst polohrubé mouky na podsypání
  • Máslo nebo jiný tuk na vymazání formy na pečení
  • Hrubou mouku na posypání pomaštěné formy

Suroviny na drobenku

  • 4 vrchovaté polévkové lžíce hrubé mouky
  • 4 vrchovaté polévkové lžíce krystalového cukru
  • 50 g studeného másla

Postup přípravy švestkového koláče

Všechny suroviny si připravíme a odvážíme. Vajíčka by měla mít pokojovou teplotu a mléko ohřejeme, aby bylo vlažné.

Do hrnečku nadrobíme kvasnice, posypeme je vrchovatou čajovou lžičkou krupicového cukru a zalijeme je polovinou z připraveného vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek.

Připravíme si drobenku.

Do mísy nasypeme hrubou mouku a krystalový cukr. Odvážené máslo nakrájíme na menší kousky. Špičkami prstů mneme mouku, cukr a máslo, až nám vzniknou malé hrudky - drobenka. Misku s drobenkou dáme do ledničky.

Do mísy robotu nasypeme obě mouky, cukr, špetku soli. Vše promícháme. Rozšleháme vajíčko a přidáme ho do mísy robotu společně s rozpuštěným máslem.

Máslo nesmí být horké.

Kvasnice v hrnečku důkladně promícháme lžičkou, aby nezůstaly v kvásku žádné hrudky.

Kvásek přilijeme do mísy robotu k ostatním surovinám. Robot pustíme na poloviční výkon. Zbylé mléko přiléváme podle potřeby po lžících. Těsto nesmí být příliš řídké.

Troubu zapneme a termostat nastavíme na 180 °C. Horní i dolní ohřev.

Kulatou formu na pečení o průměru 30 – 32 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Kdo nechce jeden velký koláč, může si udělat dva koláče na klasický plech. Těsto rozdělí na dvě stejné části a udělá dva koláče malé, o průměru 15 – 20 cm.

Těsto po vymíchání vyjmeme z mísy robotu a hned přemístíme na vymazaný plech. Dlaněmi rukou ho rozprostřeme po celé ploše formy. Na okrajích vytvoříme pokrčeným ukazováčkem z těsta malé hráze, aby nám šťáva ze švestek zůstala na koláči a nezatekla pod něj.

Okraje koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Švestky opereme, vypeckujeme a podélně je rozkrojíme na 4 až 6 měsíčků. Záleží na velikosti švestek. Jednotlivé díly švestek vyskládáme po celé ploše koláče.

Z ledničky vyndáme vychlazenou drobenku a koláč rovnoměrně posypeme až k okrajům.

Formu s koláčem vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 35 minut. Okraje musí mít zlatavou barvu. Na posledních 5 minut zapneme horkovzduch.

A máme upečeno, koláč krásně voní. Já nikdy neodolám a krájím ho ještě vlažný. Je to velká dobrota.

Na místo švestek můžete s klidem použít i broskve nebo jablko, nebo kombinaci obojího ovoce.

  • Nový komentář
  • Marie 7.9.2023 13:53
    Dobrý den, prosím vás té polohrubé mouky tam patří 20g nebo 200g? Děkuji za odpověď :)
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 7.9.2023 14:41
      Dobrý den, Marie, mouky je celkem 250 g, hladké 230 g a 20g polohrubé. Je to skutečně tak, jak je uvedeno v receptu. M
      Odpovědět
    • Marie 10.9.2023 8:30
      Moc vám děkuji. Chystám se péct na neděli ????
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 11.9.2023 12:14
      Doufám, že se koláč povedl. V textu totiž vypadlo písmenko g (20 g). Loni v lednu jsme převáděli web do jiné verze a tím se to asi stalo. Tak děkuji, že jste mi na to upozornila. Už jsem to opravila. M.
      Odpovědět
  • Eva Davidová 27.8.2022 15:25
    Koláč je naprosto excelentní. Vždy se povede a všem moc chutná. Velká chvála :)
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 29.8.2022 12:11
      Dobrý den, Evo,
      děkuji mnohokrát za zprávu. Těší mě, že se Vám koláč povedl a že chutnal. Mám z toho vždy velkou radost. Tak ještě jednou díky. M.
      Odpovědět
  • Marian 28.10.2020 17:27
    Koláč je výborný, snadná příprava. Pekl jsem na180ºC ale pouze 25 min. Byl krásně zlatavý a propečený. Díky za recept
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 29.10.2020 10:56
      to Marian: Mariane, děkuji za zprávu. Koláč nám také velmi chutná. A podle toho, kolik lidí ho hledá bych řekla, že chutná i ostatním.
      Ta teplota je zrádná, protože každá trouba peče trochu jinak. Vím to, protože od dubna mám nový sporák a tam kde jsem pekla na 180 °C, musím dnes péct na 190 °C tak, aby výsledek byl stejný. A dopékání také hlídám a Vy jste také pozorný, protože jste také hlídal.Srdečně zdravím. M.
      Odpovědět
  • Zdeňka Krevová 14.10.2020 14:13
    Koláč jsem už dělala několikrát, je opravdu výborný ,chutná celé naší rodině.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 14.10.2020 17:04
      to Zdeňka Krevová: Když se vyndá krásně upečený koláč z trouby a doprovází ho úžasná vůně čerstvě upečeného těsta, je to pro kuchařku velká radost a pro rodinu skvělé pochutnání. Děkuji Vám, že jste mi to napsala. M.
      Odpovědět
  • Emilie 9.10.2020 13:10
    Koláč je výborný všem doporučuji
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 12.10.2020 11:14
      to Emilie: Milá Emilie, děkuji za zprávu. Jsem moc ráda, že se Vám koláč povedl a že chutnal. Klidně ho doporučte i svým známým. M.
      Odpovědět
  • Radka Šebestíková 3.10.2020 11:08
    Dobrý den, švestky koupené a dnes se pustím do pečení podle vašeho receptu. Držte pěsti.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 5.10.2020 13:14
      to Radka Šebestíková: Radko, pěsti jsem držela, tak doufám, že se koláč povedl. M.
      Odpovědět
  • Lenka 28.9.2020 22:51
    Delam toto testo uz po nekolikate, je to fakt tuto ka, je vyborne. Pridavam do nej jeste trosku rumu. Delam vsak 3-nasobnou porci, nebot kosticka drozdi ma 42g a takto se mi to vejde akorat na 2 klasicke plechy. Drobenka staci 2-nasobne, nebot svestky posypu jeste makem s cukrem a take zakapu rumem. Na to pak drobenku. Je to takto vynikajici a proto jsou potreba rovnou 2 plechy 🤣.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 30.9.2020 10:59
      to Lenka: Milá Lenko, Vy jste mi dnes svým komentářem rozjasnila den. Díky. Jen dodávám, že přidáním rumu jste koláč ještě o stupínek pozvedla. Tak ať chutná. M.
      Odpovědět
  • Ilona 29.8.2020 9:49
    Dobrý den, právě jsem koláč vytáhla z trouby, vypadá báječně, s těstem se skvěle pracovalo, už se těším, až vychladne a zakrojím. Děkuji za skvělý recept a přeji pohodové dny.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 29.8.2020 10:46
      to Ilona: Ilonko, děkuji za zprávu, že se koláč podařil. Po přečtení takového komentáře si říkám, že má cenu psát web o vaření. Tak ať se daří dál. M.
      Odpovědět
  • Martina 28.8.2020 16:44
    Super recept, na poprvé se kolác povedl a to mám strach z kynuteho těsta. Pro velký uspěch jsem dnes opakovala, ale těsto se lepilo. Musela jsem přidávat mouku. Myslite si, že to může být teplým máslem? Děkuji za radu
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 28.8.2020 17:13
      to Martina: Dobrý den Martino, do těsta by se měl přidávat tuk rozpuštěný, ale CHLADNÝ. Nikdy ne teplý nebo horký. Já tuk poslední dobou přidávám do těsta jen rozvolněný pokojovou teplotou (odděluji ho z odváženého celku lžičkou). Také záleží na mouce, jakou jste použila (většinou používám Babiččina volba). Každá mouka saje jinak tekutinu.
      Když se Vám koláč napoprvé povedl, tak se příště povede zase. I mně se občas stane, že je těsto lepivější. Je lepší si opakovaně pomoučit ruce, než přidávat mouku do těsta. Když se přidá více mouky, těsto není tak nadýchané. Je také důležité nechat robot těsto mísit 8-10 minut. M.
      Odpovědět
  • Marcela Bůžková 11.8.2020 19:33
    Dneska jsem dělala švestkový koláč podle vašeho receptu a musím říct, že je výborný. Myslela jsem, že bude ke snídani, ale už je pryč. 👌👌👌
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 13.8.2020 13:29
      to Marcela Bůžková: Souhlasím s Vámi, švestkový koláč je skvělá pochoutka. Pekla jsem ho v sobotu, jen místo švestek jsem použila loupané plátky broskví. Je to také velmi chutné. Budete-li mít příležitost, vyzkoušejte. M.
      Odpovědět
  • Lida 9.8.2020 18:47
    Takové mám ráda
    Odpovědět
  • Jana Vrtiškova 28.7.2020 20:37
    dobrý den chtěla jsem vam poděkovat za recept na kynuty švestkovy kolač od vaší maminky je dokonalý všem chutná dělala jsem dnes i s borůvka a i s červeným rybizem všem doporučuji
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 29.7.2020 9:34
      to Jana Vrtiškova: Paní Jano, vůbec nemáte za co děkovat, protože já děkuji Vám, že jste si z takové velké nabídky na netu vybrala právě ten můj (maminčin) a byla jste spokojená. Kdyby maminka žila, radovala by se se mnou. M.
      Odpovědět
  • Ladislava 15.2.2020 11:28
    V Norsku švestky nejsou, ale přesto jsem zkusila Váš recept , ale ze sušených švestek. Těsto je výborné, snadno se připravuje. Ale ze sušených švestek to je moc suché a český rum na jejich naložení nám došel.
    Děkuji za recept. A jinak máte na stránkách zajímavé recepty a hezky zpracované.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 15.2.2020 15:20
      to Ladislava: Píšete, že v Norsku švestky nemáte. No, my jsme loni také žádné švestky neměly, protože kvetoucí stromy zmrzly.
      Ale zpět ke koláči. Babička v zimě na koláče strouhala jablíčka na hrubším struhadle, promíchala je s cukrem a rozinkami (lze i brusinky či Vámi zmíněné sušené švestky) a posypala drobenkou. Koláč byl šťavnatý, sladký a výborný. Vyzkoušejte a zase někdy napište. M.
      Odpovědět
  • Hana Novotná 4.8.2019 15:53
    Kolac mam v troube, jsem zvedava. Delam podle vas knedle s merunkama a fakt dost dobry, konecne recept, ktery nezklamal!! Dekujuuuu!!!
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 6.8.2019 10:24
      to Hana Novotná: Doufám, že se koláč povedl a chutnal. Chtěla bych ještě dodat, že všechny recepty, které zde uvádím, mám vyzkoušené. Pokud se dodrží množství a postup, pak by měly fungovat. Děkuji za důvěru. Marcela
      Odpovědět
  • Michal 8.9.2018 22:00
    to marcela: Dobrý den, zkusil jsem a dopadlo to podle očekávání: mám to pěkně tvrdý. Trouba spolehlivě zabije vše živé, takže pokud na těsto člověk nesází ty švestičky hodinu, nic nenakyne. Taky je toho těsta docela málo. Na podruhé zvětším dávku a nechám to pěkně nakynout. To by bylo, aby se to nepovedlo.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 11.9.2018 9:30
      to Michal: Z Vašeho komentáře jsem si vydedukovala, že se Vám koláč nepovedl. Zřejmě máte rád takové ty koláče s vysokým podílem těsta. U tohoto koláče je to právě naopak. Je to ovocný koláč, těsto je jen nosič.
      Pokud jste dodržel uvedený postup a použil suroviny, které jsou uvedeny, pak bude chyba někde jinde. A variant je celá řada. Těsta je přiměřeně akorát na kulatou formu o průměru 32 cm. Jen to chce si s tím dát práci, aby těsto bylo rovnoměrně rozprostřené po celé ploše. Nezoufejte, příště se Vám těsto určitě povede. Marcela
      Odpovědět
  • silvie 6.9.2018 13:24
    Dobry den, testo se nemusi nechat kynout??? Dekuji
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 6.9.2018 21:53
      to silvie: Silvinko, těsto nemusíte nechat kynout, ani já to nedělám. Dejte těsto na plech bez vykynutí, teplo v troubě udělá svoji práci.
      Odpovědět
  • Petra 12.8.2018 7:36
    Úžasný recept, těsto krásně nadýchané, doporučuji 🙂
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 17.8.2018 16:49
      to Petra: Petro, děkuji Vám za zprávu. Mám mnoho receptů na koláče, ale ovocné, zejména švestkové a borůvkové připravuji výhradně z tohoto těsta. Je to prostě tutovka.
      Odpovědět