Vegetariánské karbanátky z brambor a balkánského sýra pro Jolanku

30. květen 2016

Vegetariánské karbanátky si oblíbí i zapřísáhlí milovníci masa. Příprava je tak jednoduchá, že by ji zvládly i děti. Z pár surovin vykouzlíte výborné jídlo.

Vegetariánské karbanátky z brambor a balkánského sýra pro JolankuVegetariánské karbanátky z brambor a balkánského sýra pro Jolanku

Na přípravu 12 kusů vegetariánských karbanátků budeme potřebovat

  • 500 g oloupaných starších brambor
  • 200 g balkánského sýra
  • 1 polévkovou lžíci Solamylu (vrchem)
  • 2-3 polévkové lžíce strouhanky
  • 1 polévkovou lžíci nasekaných bylinek (petržel, pažitka)
  • Mletý černý pepř
  • 1 cm nasekané chilli papričky nebo půl kávové lžičky pálivé papriky
  • Olej na smažení
  • Pánev s nepřilnavým dnem

Postup přípravy vegetariánských karbanátků

Starší oloupané brambory nastrouháme na nudličky. Nastrouhané brambory přendáme do velkého síta a tlakem ruky přes síto z brambor vymačkáme všechnu vodu. Vymačkané brambory dáme do mísy.

Balkánský sýr nastrouháme na hrubší nudličky a přidáme ho k bramborám. Přidáme nasekané bylinky a chilli papričku.

Vše zasypeme bramborovým škrobem Solamyl a připravenou strouhankou. Mlýnkem s černým pepřem nad těstem párkrát otočíme.

Rukou nebo lžící všechny suroviny na karbanátky promícháme a vypracujeme směs, ze které budeme tvořit karbanátky.

Nesolíme, protože balkánský sýr je velmi slaný.

Nepřidáváme ani vajíčko.

Do pánve nalijeme vyšší vrstvu tuku a začneme zahřívat. Z připracené směsi vytvoříme karbanátky přibližně o průměru 7 – 8 cm.

Karbanátky smažíme po obou stranách v rozpáleném oleji do barvy lesního medu.

Rada

Po vložení karbanátků do oleje se nesnažte s nimi jakkoli posouvat. Mají tendenci se lepit ke dnu. Kdybyste se snažili s nimi hýbat, potrhaly by se. Nechte je smažit. Když jsou usmažené, sami se ode dna odlepí a pak je můžete lehce obrátit na druhou stranu.

Usmažené karbanátky prokládáme papírovými utěrkami, aby se odsál přebytečný tuk.

Můžeme podávat s jakýmkoli zeleninovým salátem, ale já mám k nim nejraději lehce osolený ledový salát se smetanovým dresinkem a bylinkami. Ale můžete si sami zvolit i jiný salát. Ten, který máte nejraději.

 

Nastrouhané brambory s bylinkami a chilli
Nastrouhané brambory s bylinkami a chilli
Přidání balkánského sýra, škrobu a strouhanky
Přidání balkánského sýra, škrobu a strouhanky
Hotové těsto na bramborové karbanátky
Hotové těsto na bramborové karbanátky

Smažení bramborových karbanátků
Smažení bramborových karbanátků
Usmažené bramborové karbanátky s balkánským sýrem
Usmažené bramborové karbanátky s balkánským sýrem
Usmažené bramborové karbanátky s balkánským sýrem a bylinkami
Usmažené bramborové karbanátky s balkánským sýrem a bylinkami


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.93 hvězdiček / Hodnoceno: 95x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Jennifer

dnes, 21. leden 2019
00:53

Wonderful article! This is the kind of information that are supposed to be shared across the
web. Shame on Google for now not positioning this put up higher!
Come on over and visit my web site . Thanks =)


posted by: Jennifer [Odpovědět]

Václav Braun

středa, 1. červen 2016
00:12

Musím Tě, Marcelko, pochválit. Recept je zajímavý, výsledné karbanátky jsou určitě chutné. Asi to vyzkouším. Je to za 5 hvězdiček :-).


posted by: Václav Braun [Odpovědět]

marcela

středa, 1. červen 2016
12:20

marcela

Karbanátky jsou moc chutné i přesto, že v nich není ani gram masa. Balkánský sýr jim dává velice pikantní chuť. Vyzkoušej a napiš. Díky za komentář.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Knedlíčky z pivního sýra

Knedlíčky z pivního sýra

Knedlíčky z pivního sýra jsou chuťově velmi výrazné. S vývarem utvoří jedinečnou polévku. Lze je podávat samotné, jako předkrm s nějakým, vámi oblíbením dresinkem. Zkuste si je představit jako lehkou večeři se zeleninovým salátem a sklenkou bílého vína. Rozhodně vás nezklamou.

Masové karbanátky s čepicí plnou dobrot

Masové karbanátky s čepicí plnou dobrot

Masové karbanátky s čepicí plnou dobrot je ideální letní jídlo. Je tu léto a s ním sezona cuket a hub. Zkuste si připravit masové karbanátky tak trochu jinak, s náplní ze smažených hub a cukety, a to vše zasypané sýrem. Je to výborná letní večeře hotová za pár minut.


Košíčky s cuketou a kostičkami sýra

Košíčky s cuketou a kostičkami sýra

Košíčky s cuketou a sýrem jsou jednoduché, překvapivě rychlé na přípravu, finančně dostupné a chuťově neodolatelné.

Recept na kapustové karbanátky s hovězím masem

Recept na kapustové karbanátky s hovězím masem

Kapustové karbanátky se za mého dětství u nás dělaly poměrně často. Většinou s masem, které bylo dostupné a někdy také bez masa. Přiznám se, že mi nejvíce chutnaly studené s hořčicí a kyselou okurkou.