Vegetariánské karbanátky z brambor a balkánského sýra pro Jolanku

30. květen 2016

Vegetariánské karbanátky si oblíbí i zapřísáhlí milovníci masa. Příprava je tak jednoduchá, že by ji zvládly i děti. Z pár surovin vykouzlíte výborné jídlo.

Vegetariánské karbanátky z brambor a balkánského sýra pro JolankuVegetariánské karbanátky z brambor a balkánského sýra pro Jolanku

Na přípravu 12 kusů vegetariánských karbanátků budeme potřebovat

  • 500 g oloupaných starších brambor
  • 200 g balkánského sýra
  • 1 polévkovou lžíci Solamylu (vrchem)
  • 2-3 polévkové lžíce strouhanky
  • 1 polévkovou lžíci nasekaných bylinek (petržel, pažitka)
  • Mletý černý pepř
  • 1 cm nasekané chilli papričky nebo půl kávové lžičky pálivé papriky
  • Olej na smažení
  • Pánev s nepřilnavým dnem

Postup přípravy vegetariánských karbanátků

Starší oloupané brambory nastrouháme na nudličky. Nastrouhané brambory přendáme do velkého síta a tlakem ruky přes síto z brambor vymačkáme všechnu vodu. Vymačkané brambory dáme do mísy.

Balkánský sýr nastrouháme na hrubší nudličky a přidáme ho k bramborám. Přidáme nasekané bylinky a chilli papričku.

Vše zasypeme bramborovým škrobem Solamyl a připravenou strouhankou. Mlýnkem s černým pepřem nad těstem párkrát otočíme.

Rukou nebo lžící všechny suroviny na karbanátky promícháme a vypracujeme směs, ze které budeme tvořit karbanátky.

Nesolíme, protože balkánský sýr je velmi slaný.

Nepřidáváme ani vajíčko.

Do pánve nalijeme vyšší vrstvu tuku a začneme zahřívat. Z připracené směsi vytvoříme karbanátky přibližně o průměru 7 – 8 cm.

Karbanátky smažíme po obou stranách v rozpáleném oleji do barvy lesního medu.

Rada

Po vložení karbanátků do oleje se nesnažte s nimi jakkoli posouvat. Mají tendenci se lepit ke dnu. Kdybyste se snažili s nimi hýbat, potrhaly by se. Nechte je smažit. Když jsou usmažené, sami se ode dna odlepí a pak je můžete lehce obrátit na druhou stranu.

Usmažené karbanátky prokládáme papírovými utěrkami, aby se odsál přebytečný tuk.

Můžeme podávat s jakýmkoli zeleninovým salátem, ale já mám k nim nejraději lehce osolený ledový salát se smetanovým dresinkem a bylinkami. Ale můžete si sami zvolit i jiný salát. Ten, který máte nejraději.

 

Nastrouhané brambory s bylinkami a chilli
Nastrouhané brambory s bylinkami a chilli
Přidání balkánského sýra, škrobu a strouhanky
Přidání balkánského sýra, škrobu a strouhanky
Hotové těsto na bramborové karbanátky
Hotové těsto na bramborové karbanátky

Smažení bramborových karbanátků
Smažení bramborových karbanátků
Usmažené bramborové karbanátky s balkánským sýrem
Usmažené bramborové karbanátky s balkánským sýrem
Usmažené bramborové karbanátky s balkánským sýrem a bylinkami
Usmažené bramborové karbanátky s balkánským sýrem a bylinkami


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.93 hvězdiček / Hodnoceno: 89x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Václav Braun

středa, 1. červen 2016
00:12

Musím Tě, Marcelko, pochválit. Recept je zajímavý, výsledné karbanátky jsou určitě chutné. Asi to vyzkouším. Je to za 5 hvězdiček :-).


posted by: Václav Braun [Odpovědět]

marcela

středa, 1. červen 2016
12:20

marcela

Karbanátky jsou moc chutné i přesto, že v nich není ani gram masa. Balkánský sýr jim dává velice pikantní chuť. Vyzkoušej a napiš. Díky za komentář.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Recept na kapustové karbanátky s hovězím masem

Recept na kapustové karbanátky s hovězím masem

Kapustové karbanátky se za mého dětství u nás dělaly poměrně často. Většinou s masem, které bylo dostupné a někdy také bez masa. Přiznám se, že mi nejvíce chutnaly studené s hořčicí a kyselou okurkou.

Karbanátky z kuřecího masa s barevnou zeleninou

Karbanátky z kuřecího masa s barevnou zeleninou

Karbanátky z kuřecího masa jsou výborné, rozhodně budou chutnat vašim dětem i manželovi. Příprava vám nezabere mnoho času. Jsou finančně výhodné. Ze čtyř kuřecích stehen uděláte 12 karbanátků o průměru 8 cm.


Knedlíčky z pivního sýra

Knedlíčky z pivního sýra

Knedlíčky z pivního sýra jsou chuťově velmi výrazné. S vývarem utvoří jedinečnou polévku. Lze je podávat samotné, jako předkrm s nějakým, vámi oblíbením dresinkem. Zkuste si je představit jako lehkou večeři se zeleninovým salátem a sklenkou bílého vína. Rozhodně vás nezklamou.

Košíčky s cuketou a kostičkami sýra

Košíčky s cuketou a kostičkami sýra

Košíčky s cuketou a sýrem jsou jednoduché, překvapivě rychlé na přípravu, finančně dostupné a chuťově neodolatelné.