Houby

Houby se využívaly v kuchyni neustále. Jejich využití je všestranné.

Znojemská omáčka z bedly

Znojemská omáčka z bedly
28. září 2017 / Rubrika: Houby

Omáčka z bedly připravená na způsob „znojemské“ je fantastický chuťový zážitek. Je bez masa, s minimem tuku a velmi rychle připravená. Má to jen jeden háček, najít minimálně šest středně velkých bedel. V omáčce se nedá nahradit žádnou jinou houbou, protože bedla má naprosto nezaměnitelnou a unikátní vůni a chuť. Číst dále...



Houbová omáčka z čerstvých šumavských hub, jak ji připravovala maminka

Houbová omáčka z čerstvých šumavských hub, jak ji připravovala maminka
31. červenec 2016 / Rubrika: Houby

Houbovou omáčku vařím zpravidla po návratu z dovolené na Šumavě. Šumavské lesy o prázdninách oplývají houbami, zejména hřiby, křemenáči a liškami. Houbové omáčce, připravené podle receptu mojí maminky, nikdy neodolám a většinou to končí velkým přejedením. Číst dále...


Recept na houbové knedlíčky do polévky

Recept na houbové knedlíčky do polévky
13. květen 2015 / Rubrika: Houby

Houby jsou příjemným zpestřením jídelníčku. Myslím samozřejmě na houby jedlé. Sbírejte a konzumujte jen ty houby, které dobře znáte. Pak je to báječná zábava a velké pochutnání na talíři. Číst dále...


Tortilly zapečené s houbami

Tortilly zapečené s houbami
12. leden 2015 / Rubrika: Houby

Hledala jsem využití pro velké množství zmražených a sušených hub. Vzpomněla jsem si na naši žďárskou babičku. Ta zapékala lívance se smaženými houbami a zalévala je smetanou s ušlehanými vejci. A nápad byl na světě. Číst dále...


Vánoční kuba mé šumavské babičky

Vánoční kuba mé šumavské babičky
3. prosinec 2014 / Rubrika: Houby

K vánocům patří tradice. Říkalo se, že když se budeme postit, uvidíme večer zlaté prasátko. Šumava byl chudý kraj a o mase, kaprovi či salátu si mohli tamní obyvatelé jenom nechat snít. Ale čeho byl dostatek, to byly usušené houby. Na Štědrý den se vždy pekl černý vánoční kuba. Černý proto, že obsahoval převážně tmavé druhy hub. Číst dále...