Recept na pečeného králíka na víně a hořčici v pomalém hrnci

10. říjen 2015

Králičí maso je tak univerzální, lze z něj připravit tolik skvělých jídel. Dnes jsem připravila králičí stehna s velmi chutnou omáčkou.

Recept na pečeného králíka na víně a hořčici v pomalém hrnciRecept na pečeného králíka na víně a hořčici v pomalém hrnci

Na přípravu 2 porcí pečeného králíka s omáčkou budeme potřebovat

  • 2 zadní králičí stehna
  • 2 středně velké cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g slaniny
  • 4 čajové vrchovaté lžičky francouzské hořčice
  • 1 kávová lžička rajského protlaku
  • 50 g dýně nebo 1 polévková lžíce meruňkové marmelády
  • 4 dl suchého bílého vína pokojové teploty
  • 1 rovná čajová lžička sladké papriky
  • 1 polévková lžíce sádla
  • Sůl
  • Plátek másla

Postup přípravy pečeného králíka na víně a hořčici

Králičí stehna opereme a osušíme. Případné blány odstraníme.

Slaninu si nakrájíme na hranolky. Aby nám dobře vklouzly do otvoru v mase, necháme si hranolky slaniny 20 minut v mrazáku ztuhnout.

Nožem si nařízneme v každém stehně otvory na čtyřech místech a špalíček slaniny vsuneme do masa.

ŠpikováníŠpikování
Zdroj:  Marcela Hackerová

Stehna osolíme a každé stehno potřeme dvěma lžičkami francouzské hořčice.

Připravíme si pánev. Vložíme do ní lžíci sádla a necháme pomalu zahřívat. Pokud nám zbyla slanina, přidáme jí do pánve.

Cibuli a česnek si oloupeme, otevřeme si připravenou lahev suchého bílého vína a vyčkáme, až opečeme králičí stehna.

Králičí stehna opečeme na rozpáleném sádle z obou stran.

Stehna opékáme asi 5 minut po každé straně.

Po opečení stehna vyjmeme.

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a stroužek česneku rozetřeme se solí na jemnou pastu.

Do výpeku přidáme nakrájenou cibuli. Restujeme ji minimálně 7 minut. Přidáme pastu z česneku a restujeme ještě další 2 minuty.

Nyní přidáme lžičku sladké papriky a rajského protlaku. Promícháme a přilijeme připravené víno. 3-4 minuty necháme odpařit alkohol. Zdroj tepla vypneme.

Opečená králičí stehna vložíme do pomalého hrnce, přidáme kostky dýně nebo lžíci meruňkového marmelády a vše zalijeme obsahem z pánve. Nastavíme si program HIGH a čas 2,5 hodiny.

Králičí stehna před pečenímKráličí stehna před pečením
Zdroj:  Marcela Hackerová

Nemáme-li pomalý hrnec, můžeme králíka péct v troubě. V takovém případě si připravíme ještě 2 dl vývaru, protože odpar tekutin v troubě je mnohem vyšší než v pomalém hrnci.

Měkká upečená králičí stehna z omáčky vyndáme na nahřátý talíř. Omáčku přelijeme do kastrolu a ponorným mixérem ji rozmixujeme do hladka. Omáčku ochutnáme a případně dosolíme.

Do hotové omáčky vložíme plátek studeného másla a promícháme. Omáčka se tím krásně zjemní.

Na talíř položíme králičí stehno, přilijeme omáčku. Jako přílohu můžete zvolit kynuté knedlíky nebo jako já, bramborové šišky.

Otvory pro slaninu
Otvory pro slaninu
Špikování
Špikování
Králičí stehna potřená horčicí
Králičí stehna potřená horčicí

Opečená stehna
Opečená stehna
Cibulový základ s česnekem, rajským protlakem a sladkou paprikou
Cibulový základ s česnekem, rajským protlakem a sladkou paprikou
Králičí stehna před pečením
Králičí stehna před pečením

Servírujeme pečeného králíka
Servírujeme pečeného králíka
Přílohové bramborové šišky
Přílohové bramborové šišky
Recept na pečeného králíka na víně a hořčici
Recept na pečeného králíka na víně a hořčici


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.97 hvězdiček / Hodnoceno: 36x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Hovězí líčka na zelenině s marmeládou z černého rybízu v pomalém hrnci

Hovězí líčka na zelenině s marmeládou z černého rybízu v pomalém hrnci

Hovězí líčka zkuste jinak, než na červeném víně! Prosím, té marmelády se neděste. Na první ochutnání po ní v omáčce nenajdete žádnou stopu. Omáčka není vůbec sladká a chutná skvěle. Pokrmu dodá barvu a báječnou chuť.

Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami

Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami

Podzimní počasí je většinou tak depresivní. Slunce se schovává, chlad a zima se vám vkrádají až pod kůži. Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami vám potěší většinu vašich smyslů. Ale hlavně, vyvolá ve vás pocit bezpečného domova a hřejivého tepla.


Vepřová játra na bílém víně

Vepřová játra na bílém víně

Vepřová játra připravuji asi dvakrát do roka. O to víc mi chutnají. Příprava není časově náročná a podávané s domácími těstovinami jsou výborným tipem na rodinnou večeři.

Roláda z králíka, plněná velikonoční nádivkou, sýrem, schwarzwaldskou šunkou a mladými kapustovými listy, pečená na šalvěji

Roláda z králíka, plněná velikonoční nádivkou, sýrem, schwarzwaldskou šunkou a mladými kapustovými listy, pečená na šalvěji

Ve většině českých domácností má králík těžkou pozici. Někdo králičí maso rád, někdo nerad. Někteří dokonce prohlašují, že by králíka nikdy nejedli (brr). Je to ale předsudek, stejný jako nejíst dary moře, chobotnice nebo ústřice. Zkuste rodinu přesvědčit a řekněte, že ta božsky chutnající roláda je…