Ostatní

Kuchařské rady a vychytávky

Ovocné knedlíky z kynutého těsta

Ovocné knedlíky z kynutého těsta
15. září 2017 / Rubrika: Ostatní

Kynuté knedlíky, plněné sezonním ovocem byl „majstrštyk“ mojí maminky. Sladká jídla moc nemusím, ale ovocné knedlíky mně moc chutnaly. Tak si je pojďme připravit spolu. Výsledek stojí za to. Číst dále...



Recept na koprovou omáčku

Recept na koprovou omáčku
30. červen 2015 / Rubrika: Ostatní

Maminka i babička vařily koprovou omáčku vždy začátkem prázdnin. V té době měl kopr mladé, krásně hebké jehličkové listy. Na našem stole měla vždy úspěch, protože měla plnou sladko kyselou chuť a voněla smetanou a čerstvým koprem. Většinou se podávala s vařeným vejcem na tvrdo a novými bramborami. Bohužel školní jídelny zkazily její unikátní chuť a následně i její dobrou pověst. Číst dále...


Recept na tvarohové knedlíky s jahodami - provoněné rumem a vanilkou

Recept na tvarohové knedlíky s jahodami - provoněné rumem a vanilkou
20. červen 2015 / Rubrika: Ostatní

První ovocné knedlíky na přelomu jara a léta připravuji s jahodami. Mám na ně vždy obrovskou chuť. Za mého dětství se většinou knedlíky dělaly z kynutého těsta. Ale mně více chutnají z těsta tvarohového, a když je budete vařit s kapkou rumu, citronem a vanilkovým cukrem, ochutnáte úplně jinou dimenzi. Nejen, že výborně chutnají, ale provoníte byt kořením a chuť knedlíků to ještě umocní. Číst dále...


Recept na kosmatice – řízky z květů bezu černého

Recept na kosmatice – řízky z květů bezu černého
2. červen 2015 / Rubrika: Ostatní

Na přelomu května a června se u nás smažily kosmatice. Připravovaly se jen jednou do roka a hotové vždy mizely rychlostí blesku. Jsou to takové kotlety bez masa s vůní květů a koření. Číst dále...


Recept na tradiční velikonoční nádivku nebo také hlavičku, jak říkají přátelé z Moravy

Recept na tradiční velikonoční nádivku nebo také hlavičku, jak říkají přátelé z Moravy
9. březen 2015 / Rubrika: Ostatní

Nádivka se u nás pekla vždy na bílou sobotu a podávala se jako hlavní chod. Maminka měla ráda nádivku poněkud tučnější. Byla výborná, ale já raději volím maso libové. Číst dále...


Ochucená chlebová strouhanka

Ochucená chlebová strouhanka
14. únor 2015 / Rubrika: Ostatní

Z dětství si pamatuji, že mamince chleba nikdy nezbyl. Uměla z něho vykouzlit jednoduché, ale výtečné pokrmy, nebo ho zpracovala tak, že nahrazoval méně dostupné suroviny. Číst dále...