Tvarohové knedlíky s toustovým chlebem

23. květen 2020

Těsto na tvarohové knedlíky s přidáním toustového chleba lze použít na přípravu plněných ovocných knedlíků, nebo neplněných knedlíků s rozmačkaným syrovým ovocem. Výborné jsou s jahodami, ale i se švestkami či jinými peckovinami.

Tvarohové knedlíky s toustovým chlebemTvarohové knedlíky s toustovým chlebem

Na přípravu 14 ks neplněných knedlíků o průměru 5 cm (4 porce) budeme potřebovat

  • 50 g krupicového cukru
  • 1 žloutek
  • 50 g měkkého másla
  • 250 g měkkého tvarohu (já používám plnotučný Jaroměřický)
  • 75 g hrubé mouky
  • 1 rovnou čajovou lžičku soli
  • 125 g toustového chleba bez kůrek a rozmixovaného

Do vody na vaření knedlíků

Na dozdobení

  • Tvrdý tvaroh, nastrouhaný
  • Moučkový cukr na posypání
  • Lístky máty peprné

 

Odpočinutí těsta v chladu: 45 minut

Doba vaření knedlíků: 8 minut od bodu mírného var


Postup přípravy tvarohových knedlíků

Z krajíčků toustového chleba odkrojíme kůrky. Na menší kousky natrhaný či nakrájený toustový chléb vložíme do sekáčku nebo do mixeru a během chvíle si připravíme chlebovou drobenku.

Do misky na zadělávání těsta nasypeme krupicový cukr, přidáme jeden žloutek a společně obě suroviny utřeme měchačkou. Nyní, postupně, do misky přidáváme ingredience v tom pořadí, jak jsou napsány na začátku článku v soupisu surovin.

Utřený žloutek s cukrem, máslem + přidání tvarohuUtřený žloutek s cukrem, máslem + přidání tvarohu
Zdroj:Marcela Hackerová

Nejdříve přidáme změklé máslo a zapracujeme ho do žloutku s cukrem. Další do těsta putuje kostka tvarohu. Všechny suroviny vždy dokonale měchačkou propracujeme.

Nyní přisypeme hrubou mouku promíchanou se solí a opět vymícháme hladké těsto. Jako poslední přidáme drť toustového chleba a těsto dokonale propracujeme.

Misku zakryjeme potravinářskou folií a přemístíme ji na 45 minut do ledničky. Je potřeba, aby drť z toustového chleba nasála vlhkost ostatních surovin. Dobou čekání v ledničce těsto mírně zhutní.

Těsto před odpočinutímTěsto před odpočinutím
Zdroj:Marcela Hackerová

Mezi tím si připravíme vodu na knedlíky, do které přidáme 3 hřebíčky, kousek skořice a lžičku soli. Hrnec zakryjeme a necháme zahřívat.

Vhodné ovoce, já mám nejraději jahody, omyjeme a rozmačkáme. Přidáme tolik cukru, aby nám pokrm chutnal.

Já, abych si pochutnala, musím mít jahodovou omáčku hodně sladkou, ale vy si ji oslaďte podle svého gusta.

Z odpočinutého těsta uděláme váleček, který rozdělíme na 14 stejně velkých kusů. Nyní je jen na vás, zda budete těsto plnit ovocem či nikoli. Já jsem z každého kousku v dlaních vytvarovala kouli o průměru 5 cm.

Vaříme tvarohové knedlíkyVaříme tvarohové knedlíky
Zdroj:Marcela Hackerová

Hotové knedlíky vložíme do vroucí vody a zakryté je vaříme přesně 8 minut (od bodu varu). Uvařené knedlíky nepropichujeme.

Na každý talíř nalijeme ovocnou omáčku, přidáme uvařené knedlíky. Knedlíky posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem. Posypku pocukrujeme moučkovým cukrem a pokrm ještě dozdobíme lístky máty peprné.

Řeknu vám, je to kalorická bomba, ale mimořádně chutná kalorická bomba.

Ovocné knedlíky připravuji  2x do roka. Na jaře s jahodami a na podzim se švestkami. Vždy si velmi pochutnám, ale bez mučení se přiznám, mám mnohem raději maso. Ale co bych neudělala pro manžela, když má rád sladké.

Suroviny na tvarohové knedlíky
Suroviny na tvarohové knedlíky
Utřený žloutek s cukrem + přidání másla
Utřený žloutek s cukrem + přidání másla
Utřený žloutek s cukrem, máslem + přidání tvarohu
Utřený žloutek s cukrem, máslem + přidání tvarohu

Do utřeného těsta zapracujeme mouku se solí
Do utřeného těsta zapracujeme mouku se solí
Těsto před odpočinutím
Těsto před odpočinutím
Tvarohové knedlíky před vařením
Tvarohové knedlíky před vařením

Vaříme tvarohové knedlíky
Vaříme tvarohové knedlíky
Tvarohové knedlíky s toustovým chlebem a rozmačkanými jahodami
Tvarohové knedlíky s toustovým chlebem a rozmačkanými jahodami
Tvarohové knedlíky s toustovým chlebem a rozmačkanými jahodami.
Tvarohové knedlíky s toustovým chlebem a rozmačkanými jahodami.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 3x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na tvarohové knedlíky s jahodami - provoněné rumem a vanilkou

Recept na tvarohové knedlíky s jahodami - provoněné rumem a vanilkou

První ovocné knedlíky na přelomu jara a léta připravuji s jahodami. Mám na ně vždy obrovskou chuť. Za mého dětství se většinou knedlíky dělaly z kynutého těsta. Ale mně více chutnají z těsta tvarohového, a když je budete vařit s kapkou rumu, citronem a vanilkovým cukrem, ochutnáte úplně jinou dimenz…

Recept na šumavské knedlíky ze syrových brambor – chlupaté knedlíky nebo také klouzáky

Recept na šumavské knedlíky ze syrových brambor – chlupaté knedlíky nebo také klouzáky

Šumavské knedlíky ze syrových brambor měl rád tatínek, protože je často vařila moje šumavská babička. Maminka měla zase radši knedlíky z vařených brambor. Byl to takový střet regionálních kuchyní. Přiznám se, že mně chutnají oboje. No posuďte sami.


Vaječnice nebo také vaječná smaženka s chlebem

Vaječnice nebo také vaječná smaženka s chlebem

Dnešní děti milují hamburgery, my jsme je za mého dětství neznali a hitem byla právě vaječnice. Pamatuji se, jak jsme vždy o velké přestávce utíkali do školního bufetu koupit si vaječnici. Vaječnice je jednoduchá na přípravu a pro mne dodnes velmi chutná a rychlá svačina či večeře.

Polentové knedlíky

Polentové knedlíky

Polentové knedlíky v mé kuchyni zdomácněly hned po prvním vyzkoušení. Přítelkyně Anna na ně pěla chválu. Jsou jemné, lahodné a tak jednoduché na přípravu. S koprovkou nebo omáčkou z králíka na sušených švestkách je to úplný sen.