Polévky
Polévky jsou základním stavebním kamenem mého celoživotního jídelníčku.
Kapustová polévka s houbami

Inspirací na vydatné podzimní polévky není nikdy dost. Polévka z kapusty je výtečná, rychle připravená, finančně dostupná, ale hlavně sytá a chuťově nikoho nezklame. V chladných podzimních dnech vás kapustová polévka zahřeje a s krajícem čerstvého chleba poslouží jako hlavní jídlo. Číst dále...
Polévka cibulačka s houbami, jak ji připravovala moje šumavská babička

Připravit si polévku cibulačku před osmdesáti roky v šumavských domácnostech nebylo nijak finančně náročné a hub bylo vždycky dost. Když se zabila slepice, připravil se silný vývar a z masa se udělaly nastavované karbanátky, aby se na každého dostalo. Číst dále...
Hrachová polévka s divokým chřestem a pečenou šunkou

Pokud máte rádi vyjímečnou chuť polévky, uvařte si hrachovou polévku s opečeným divokým chřestem, slaninou a chlebovými krutony. Polévka oplývá mnoha chutěmi a jedna porce vám určitě nebude stačit. Číst dále...
Zabijačková polévka

Zabijačková polévka se u nás od nepaměti dělala na černo. Když se deseti lidí zeptáte na její název, tak vám deset lidí odpoví „prdelačka“. Já osobně ji tak nenazývám, protože mi to přijde neuctivé, vzhledem k její unikátní vůni a chuti. Číst dále...
Krémová houbová polévka

Krémovou houbovou polévku jsem začala vařit v době, kdy jsem nesměla jíst houby pro jejich obtížnou stravitelnost. Houby mám ale velmi ráda, tak jsem učinila pokus tento zákaz přelstít. Vyšlo to. Tělo se nebránilo a já jsem si moc pochutnala. Číst dále...
Zeleninová polévka se sýrovou zavářkou (stracciatellou)

Je to sytá zeleninová polévka, obohacená o chuť italského sýra. Pro její barevnost, vůni a chuť jí určitě neodoláte. Číst dále...