Postřehy

Moje postřehy

Chanovice – 4. 7. 2015 – Den řemesel 2015

Chanovice – 4. 7. 2015 – Den řemesel 2015
4. červenec 2015 / Rubrika: Postřehy

13. ročník přehlídky řemeslných dovedností Plzeňského kraje Číst dále...


Špetka, kapka, kwintlík, žejdlík – historické váhové a objemové jednotky, a další zaniklá nebo nepoužívaná slova

Špetka, kapka, kwintlík, žejdlík – historické váhové a objemové jednotky, a další zaniklá nebo nepoužívaná slova
25. duben 2015 / Rubrika: Postřehy

Když jsem si přečetla zadání receptu na Kávové želé, vůbec jsem nevěděla kolik a čeho. No nedivte se, je to recept z konce 19. století. Posuďte sami: Svaří se žejdlík silné černé kávy se 4 loty cukru. Pak se nechá vařit 1 ¼ lotu dobré vyziny v ½ žejdlíku vody. A recept takto dále pokračuje. Číst dále...


Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 5.

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady  - část 5.
23. únor 2015 / Rubrika: Postřehy

Den po zabijačce. Ani tento den není žádné volno. Práce zbývá ještě hodně. Výsledkem celé zabijačky je zpracování 98 % celého prasátka od rypáčku až po ocásek. Nevyhodí se téměř nic. Takovéto důkladné zpracování by se dnes mělo vyučovat v rámci řádné školní výuky. Je to příklad dokonalého využití surovin. Číst dále...


Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 4.

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady  - část 4.
23. únor 2015 / Rubrika: Postřehy

Zabijačka - „den, na který se nedá zapomenout“. V den zabijačky se vstává velmi brzo, nejpozději ve 4 hodiny ráno. Je třeba zatopit pod venkovním kotlem i do dvou dalších kamen a začít ohřívat vodu. Číst dále...


Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 3.

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady  - část 3.
22. únor 2015 / Rubrika: Postřehy

Den před zabijačkou. Nejdůležitějším aktem celého dne je přivézt živé prase a umístit ho do chlívku. Jak si přečtete dál, není to vždy procházka růžovým sadem, ale tvrdý boj .... Číst dále...


Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 2.

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady  - část 2.
19. únor 2015 / Rubrika: Postřehy

Týden do zabijačky. Pro převoz prasete musíte mít také přívěsný vozík za auto, pevnou bednu na přepravu prasete, kterou umístíte na přívěsný vozík. Poslední prasátko (200 kg jsme vezli ze vzdálenosti 40 km). Číst dále...



«« « 1 2 3 » »»
Strana 2 z 3