Cuketové špecle

22. srpen 2018

Cuketové špecle (německy spätzle) jsou fantasticky jednoduché na přípravu a fantasticky chutné. Hodí se jako příloha, jako samostatné jídlo či k zapékání. Špecle jsou ideální přílohou v horkém létě a málokdo by v nich hledal cuketu.

Cuketové špecleCuketové špecle

Na přípravu 4 – 5 porcí cuketových špeclí budeme potřebovat

  • 300 g oloupaných a nastrouhaných starších cuket (bez měkkých jádřinců)
  • 2 celá vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 čajovou lžičku soli (rovnou)
  • 5x strouhnutí muškátového oříšku
  • Síto na halušky
  • 1-2 čajové lžičky olivového oleje
  • Nasekaná pažitka

Postup přípravy cuketových špeclí

Obě mouky smícháme se solí a muškátovým oříškem. Do prostornějšího hrnce nalijeme vodu a osolíme ji stejně, jako bychom vařili knedlíky – stačí 1 čajová lžička. Začneme vodu zahřívat.

Do mísy rozklepneme obě vajíčka a ručním elektrickým šlehačem nebo metlou je dobře našleháme.

K vajíčkům přidáme nastrouhanou dužinu cukety na slzičkovém struhadle. Ale stejně dobře by šla i namlít.

Postup přípravy těsta na cuketové špeclePostup přípravy těsta na cuketové špecle
Zdroj: Marcela Hackerová

Šlehačem prošleháme vajíčka s cuketou. Nyní postupně, po lžících, do směsi zašleháme obě osolené mouky, okořeněné muškátovým oříškem. Vodu ani mléko nepřidáváme, protože cuketa obsahuje vody dost.

Těsto je o něco tužší, než vykynuté těsto na lívance.

Po spotřebování připravené mouky ještě chvíli, tak 1-2 minuty, šleháme, až se nám v těstě začnou dělat bubliny. Těsto je o něco tužší, než vykynuté těsto na lívance.

Do vroucí osolené vody pasírujeme těsto přes síto na halušky. Já jsem si tento proces rozdělila natřikrát. Třetinu těsta stěrkou protlačíme otvory síta, kousky těsta v hrnci promícháme a necháme povařit 1,5 – 2 minuty.

Pasírování těsta přes síto na haluškyPasírování těsta přes síto na halušky
Zdroj: Marcela Hackerová

Po uvaření halušky děravou naběračkou přendáme do mísy, zakápneme je olivovým olejem a následně promícháme. Stejně pak pokračujeme i se zbylými dvěma třetinami těsta.

Špecle můžeme dozdobit nasekanou pažitkou a můžeme podávat. Já jsem je podávala k dušené vepřové pleci a znojemské omáčce. Byla to velká dobrota.

Cuketové špecle se znojemskou omáčkouCuketové špecle se znojemskou omáčkou
Zdroj: Marcela Hackerová

Ale špecle se mohou podávat také ve sladké verzi, třeba s mákem nebo s povidly či ovocnou omáčkou, například ze švestek nebo borůvek.

Pokud vám špecle zbydou, uložte je do plastové nebo skleněné dózy do ledničky. Druhý den je můžete ohřát jako přílohu nebo je připravit se smaženými vajíčky. Můžeme s nimi naložit úplně stejně, jako se zbylými knedlíky.

Mouka se solí a muškátovým oříškem
Mouka se solí a muškátovým oříškem
Nastrouhaná cuketa
Nastrouhaná cuketa
Těsto na špecle
Těsto na špecle

Pasírování těsta přes síto na halušky
Pasírování těsta přes síto na halušky
Promíchání špeclí ve vodě
Promíchání špeclí ve vodě
Uvařené špecle
Uvařené špecle

Cuketové špecle
Cuketové špecle
Cuketové špecle.
Cuketové špecle.
Cuketové špecle se znojemskou omáčkou
Cuketové špecle se znojemskou omáčkou


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 16x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Cuketové ragú s lososem

Cuketové ragú s lososem

Cuketa byla v české kuchyni před rokem 1989 jedna velká neznámá. Je moc dobře, že tak rychle tady zapustila kořeny a zdomácněla. Když přijde její sezona, ve všech kuchyních se vaří a peče s cuketou. Pro její variabilní použití ji mám moc ráda.

Recept na cuketové pečenáče

Recept na cuketové pečenáče

Když se vám na zahradě urodí cukety, připravte si z nich třeba cuketové pečenáče. Jsou pikantní i jemné a při přípravě nebudete plýtvat tukem. Možná první várku sníte bez naložení, tak jako já. Ale cuketové pečenáče si rozhodně připravte! Jejich chuť je výtečná a stojí zato je vyzkoušet.


Recept na cuketové lečo

Recept na cuketové lečo

Klasicky připravené lečo je báječně chutnající prázdninový pokrm. Ale co když ze dne na den zjistíte, že papriky jsou pro vás tabu. Budou jen předmět, který můžete vzít do ruky, přivonět, dát ho kastrolu a dost. Cena za spolknutí několika lžic by byla příliš vysoká. Zkusila jsem cuketu jako náhradu …

Cukety naložené jako matjesy

Cukety naložené jako matjesy

Recept na cukety naložené jako matjesy jsem získala od přítelkyně poté, co jsem si posteskla, že nevím, co si mám počít s velkou úrodou cuket. Dala mi také ochutnat. Byl to skvěle chutnající salát, bez palčivé cibulové chuti, který se dá jíst samotný s chlebem nebo jako příloha k masu či rybám.