Sladké pečení
Sladkého není nikdy dost. Pečte se mnou koláče, vánoční cukroví, zákusky, lívance ........
Velikonoční cop s mandlemi a marcipánem

V císařské Vídni patřil mandlový cop k tradičním velikonočním moučníkům. Zkuste ho upéct o letošních velikonocích místo bochánku. Nebudete litovat. Voní marcipánem, mandlemi, skořicí a chutná opravdu božsky. Číst dále...
Recept na maminčiny lívance

Můj vřelý vztah k lívancům trvá od dětství do dnes. Výborné jsou s malinovou marmeládou i s rozpuštěným máslem a sypané skořicových cukrem. Lahodné jsou jako příloha k jahodám se šlehačkou nebo k usmaženým vajíčkům na cibulce s kyselou okurkou. Možností je opravdu hodně. Číst dále...
Ořechový koláč pro svatého Jakuba

Když jen jednou ochutnáte tento ořechový nebo mandlový koláč, budete ho dělat stále. Příprava je jednoduchá a úspěch je zaručený. Skvěle se v něm snoubí kombinace ořechů a křehkého těsta. Chutná přímo nebesky. Číst dále...
Koláčky z kynutého – nekynutého těsta

Recept na koláčky mě věnovala moje přítelkyně, paní Jitka Tittelbachová. Koláčky jsou mimořádně chutné a na přípravu jednoduché. Jakou si zvolíte náplň, záleží jen na vás. Ona z těsta pekla šátečky s tvarohem, já peču koláčky s ořechovou nebo povidlovou náplní. Číst dále...
Recept na rychlý švestkový koláč se skořicovou drobenkou

Švestky patří mezi moje nejoblíbenější ovoce. Se švestkami mám spojeno i několik humorných příběhů. Vzpomínám, jak mi v kabele do občanského průkazu natekla šťáva ze švestkového koláče. Tehdy na VB (dnes Policie) jsem se dost styděla za svůj průkaz totožnosti, který se sladkou šťávou slepil a byl k nepoužití. Policejní úřednice mi chlácholila: „Z toho si nic nedělejte, byla tady paní, která upekla králíka i s občankou.“ Číst dále...
Clafouti – tradiční francouzský dezert (flan) s třešněmi

Tenhle „koláč“ jsem poprvé ochutnala jako pohoštění na návštěvě u přítelkyně. Řeknu vám, už první sousto ve mě vyvolalo výbuch slastných pocitů. Chutnal jako pečený pudink a sladké palačinky zároveň. Třešně tomu dodaly tu správnou tečku. Číst dále...