Masovo-játrové knedlíčky do polévky

Masovo-játrové knedlíčky do polévky
27. leden 2015 / Rubrika: Zavářky do polévky

Polévku s játrovými knedlíčky mám od malička ráda. Když byla knedlíčková polévka, oběd proběhl v klidu. Knedlíčky maminka dělala z kuřecích i z králičích jater a vždy k nim přidávala vařené maso z vývaru. Maminčiny knedlíčky byly náramná dobrota. Číst dále...


Tynstované – dušené kysané zelí s uzeným masem

Tynstované – dušené kysané zelí s uzeným masem
24. leden 2015 / Rubrika: Vepřové maso

Tynstované zelí vařila manželova matka, původem z Chotiměře u Domažlic. Název „tynstované“ je patrně odvozený z německého slova „dünsten“ – dušený. Dušené kysané zelí, připravované společně s uzeným masem, je náramná a řízná dobrota. Úžasné propojení chuti zelí a masa. Tak pojďme se spolu pustit do jeho přípravy. Číst dále...


Bramborová pochoutka – Špalíčky z Pece pod Čerchovem podle mé přítelkyně Anny Baťkové

Bramborová pochoutka – Špalíčky z Pece pod Čerchovem podle mé přítelkyně Anny Baťkové
20. leden 2015 / Rubrika: Bramborové pokrmy

Tohle jídlo sice vypadá nenápadně, ale je to opravdová dobrota. Při loňské předvánoční návštěvě měla Anička obavu, zda nám budou špalíčky chutnat. Myslela si, že je to jídlo příliš obyčejné. Opak byl pravdou. Obyčejně možná vypadají, ale chutnají královsky. Číst dále...


Domažlický bacán – přílohová bramborová placka

Domažlický bacán – přílohová bramborová placka
17. leden 2015 / Rubrika: Přílohy a pečivo

K vytvoření tohoto receptu mě inspirovala poznámka u hesla Bacán v etnologickém časopisu Český lid z roku 1904 „Těsto stejné jako na lívance s přidáním nastrouhaných syrových brambor“. Bacán jsem upekla a bylo to velké dobrodružství. Prosím, čtěte dál…. Číst dále...


Bramborová polévka s houbami

Bramborová polévka s houbami
15. leden 2015 / Rubrika: Polévky

Bramborová polévka se za mého dětství vařila často. Když byla sezóna hub, tak i s houbami. Přiznám se, že v této době nepatřila k mým oblíbeným. Zachutnala mně mnohem později a mám ji ráda dodnes. Číst dále...


Tortilly zapečené s houbami

Tortilly zapečené s houbami
12. leden 2015 / Rubrika: Houby

Hledala jsem využití pro velké množství zmražených a sušených hub. Vzpomněla jsem si na naši žďárskou babičku. Ta zapékala lívance se smaženými houbami a zalévala je smetanou s ušlehanými vejci. A nápad byl na světě. Číst dále...



«« « 35 36 37 38 39 40 41 42 43 » »»
Strana 39 z 43

[Nahoru ↑]