Cuketový pepřák

4. srpen 2016

Když se vrátíte z dovolené a na zahrádce vás čeká pěkně velká cuketa, často i několik velkých cuket, mám pro vás tip. Cuketový pepřák je výborný jako syrový salát a sterilovaný vás potěší v zimních měsících.

Cuketový pepřákCuketový pepřák

Na přípravu 10 sklenic cuketového pepřáku budeme potřebovat

  • 2,5 kg oloupané cukety bez měkkého středu se semínky
  • 500 g cibule
  • 500 g červené, tenkostěnné papriky
  • 150 ml kvasného octa
  • 100 ml olivového oleje
  • 1-2 čajové lžičky olivového oleje s pálivou papričkou
  • 30 g soli
  • 8 g pepře
  • 170 g krystalového cukru
  • 10 skleniček o objemu 350 ml
  • Velkou mísu na míchání a odležení cuketového pepřáku

Postup přípravy cuketového pepřáku

Z velkých cuket oškrábeme slupku, překrojíme a lžící odstraníme měkké středy. Cuketu nastrouháme na hrubo.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné nudličky. Papriku omyjeme, přepůlíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na jemné proužky, přibližně 2 mm x 20 mm (stejně krájejte i cibuli).

Nastrouhanou a nakrájenou zeleninu dáme do mísy a promícháme. Přisypeme cukr, pepř a sůl. Jako poslední přidáme ocet, olivový olej a olej ochucený chilli papričkami.

Máte-li rádi pikantní chuť, můžete nahradit ochucený olej syrovou papričkou, nakrájenou na drobné kousky. Do tohoto množství bych přidala asi 1 cm papričky jalapeno nebo cayennského pepře bez semínek.

Vše promícháme a ochutnáme. Už v této fázi je to fantasticky chutný salát, který po odležení – cuketa i paprika pustí vodu – můžeme podávat, třeba k pečenému kuřátku nebo ke grilovanému masu.

Část cuketového pepřáku můžete použít jako čerstvý salát a zbytek zavařit.

Mísu se zeleninovým salátem pokryjeme potravinářskou folií nebo alobalem a necháme do druhého dne na chladnějším místě odležet.

Druhý den salát promícháme a naplníme jím připravené, čistě umyté sklenice. Okraje sklenic otřeme papírovou utěrkou a víčka uzavřeme. Sterilujeme 15 minut při teplotě 80-90 °C.

Pokud si cuketový pepřový salát připravíte, napište mi, jak vám chutnal. Pokud ano, podělte se o recept se svými přáteli.

 

Cuketa, cibule, paprika před krájením
Cuketa, cibule, paprika před krájením
Nastrouhaná cuketa, nakrájená cibule a paprika
Nastrouhaná cuketa, nakrájená cibule a paprika
Cuketový salát pepřák
Cuketový salát pepřák

Cuketový salát pepřák před sterilováním - detail
Cuketový salát pepřák před sterilováním - detail
Cuketový salát pepřák před sterilováním
Cuketový salát pepřák před sterilováním
Cuketový pepřák
Cuketový pepřák


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.85 hvězdiček / Hodnoceno: 26x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Jana Kvízová

pátek, 28. červenec 2017
21:33

Salát je VÝBORNÝ!!! Doporučuji ! Od teď cuketu miluje i manžel. Vůbec nepoznal,že je v salátu jako hlavní ingredience.😉


posted by: Jana Kvízová [Odpovědět]

Jana Kvízová

pátek, 28. červenec 2017
21:34

Salát je VÝBORNÝ!!! Doporučuji ! Od teď cuketu miluje i manžel. Vůbec nepoznal,že je v salátu jako hlavní ingredience.😉 Děkuji! Jana


posted by: Jana Kvízová [Odpovědět]

marcela

sobota, 29. červenec 2017
07:19

marcela

to Jana Kvízová: Jano, Vaše zpráva mne rozesmála. Já vůbec nevím, proč mužům při slově "cuketa" naskakuje husí kůže. Chápu, není to maso, ale když se dobře upraví, je výborná, je bez kalorií a je zdravá. Díky za komentář. Marcela


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Jitka

pondělí, 15. srpen 2016
10:05

Dobrý den, vyzkoušela jsem Váš naprosto skvělý recept.
Celá rodina jsme si pochutnávali, moc děkuji Jitka


posted by: Jitka [Odpovědět]

marcela

pondělí, 29. srpen 2016
09:49

marcela

Jitko, Vaše zpráva mě moc potěšila. Když jsem před léty dostala na ochutnání malou skleničku, tak se přiznám, že se mi do ní moc nechtělo. Ale po ochutnání si mě získala a říkala jsem si, příští rok to musím vyzkoušet sama. A to si mě získala podruhé, protože je to i velmi chutný salát.

Jitko, jsem moc ráda, že jste mi napsala svoji zkušenost s cuketovým pepřákem. Díky. Marcela


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Olga

čtvrtek, 20. červenec 2017
14:19

Dobrý den, úžasný salát i můj manžel si ho nevěděl vynachválit, on moc cukety nemusí. Dík za recept Olga


posted by: Olga [Odpovědět]

marcela

čtvrtek, 20. červenec 2017
17:25

marcela

to Olga: Paní Olgo, Vaše zpráva mi velmi potěšila. Děkuji. U nás doma se cuketový pepřák a cukety naložené jako matjesy dlouho "neohřejí", protože je máme rádi. Jen je mi vždycky líto, že cuketová sezona je tak krátká.
Doufám, že moje recepty budete sledovat dál a některý další vyzkoušíte. Marcela


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Olga

sobota, 22. červenec 2017
07:22

to marcela:Moc zdravím, už jsem naložila ze dvou dávek matjesy, manžel nejí ryby... tak neví co to bude, doufám že to bude jíst..... Dnes naložím opět pepřák, ten je bezkonkurenční!!!!!!!!!! čalamádu už dělat nebudu. Na oplátku, mám úžasný recept na cuketový marinovaný salát, už mám 15 skleniček. Napište kam Vám ho mohu poslat. zdravím Olga


posted by: Olga [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Recept na slaný cuketový koláč podle Marcely

Recept na slaný cuketový koláč podle Marcely

Ať je léto nebo zima, můžeme si připravit chutný převážně zeleninový koláč na listovém těstě. Lehká, chutná večeře, které se nikdy nepřejíte.

Recept na vyuzená vepřová žebírka zapečená v pikantní marinádě

Recept na vyuzená vepřová žebírka zapečená v pikantní marinádě

Vepřová žebírka připravujeme při rodinných setkáních a všem moc chutnají. Oblíbená „žebírka“ můžete připravovat rovněž na mnoho způsobů. Jednou z variant je zapečení v pikantní marinádě. Moje vlastní marináda je báječná i na grilování masa.