Cukety naložené jako matjesy

10. září 2016

Recept na cukety naložené jako matjesy jsem získala od přítelkyně poté, co jsem si posteskla, že nevím, co si mám počít s velkou úrodou cuket. Dala mi také ochutnat. Byl to skvěle chutnající salát, bez palčivé cibulové chuti, který se dá jíst samotný s chlebem nebo jako příloha k masu či rybám.

Cukety naložené jako matjesyCukety naložené jako matjesy

Na přípravu 3 – 4 skleniček cukety naložené jako matjesy budeme potřebovat

  • 1,3 kg očištěné cukety
  • 0,8 kg cibule
  • 35 g soli
  • 25 kuliček černého pepře
  • 15 kuliček nového koření
  • 1 čajovou lžičku mletého černého pepře
  • 3 velké bobkové listy
  • 3 cm chilli papričky i se semínky (nebo dle chuti lze i přidat)
  • 2,5 dl olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce bílého vinného octa
  • 4 skleničky o obsahu přibližně 600 ml
  • Větší mísu na míchání a naložení
  • Potravinářskou folii na zakrytí

Postup nakládání cukety jako matjesy

Starší cukety oloupeme a zbavíme jadřinců. Mladé cukety neloupeme, jen odstraníme měkké jádřince.

Cukety podélně nakrájíme na velikost rybích filátek (5 cm dlouhé a 0,5 cm silné plátky). Oloupanou cibuli podélně nakrájíme na proužky.

Cuketu i cibuli vložíme do mísy. Přisypeme odváženou sůl a odměřený mletý černý pepř. Přidáme kuličky nového koření i kuličky černého pepře. Bobkové listy přelámeme na menší kousky a nezapomeneme na přidání vinného octa a chilli papričky. Té přidáme dle vlastního uvážení, ale rozhodně tam patří.

Jako poslední přilijeme olivový olej a vše v míse několikrát promícháme. Necháme stát asi hodinu, pak znovu vše promícháme. Mísu pokryjeme potravinářskou folií a přemístíme ji do chladna. Povrch ještě pokryjeme utěrkou, aby na salát nešlo světlo.

Rada

V této fázi přípravy cuketové matjesy neochutnávejte, byli byste zděšeni velkou slaností a zklamáni nevalnou chutí. S cuketovými matjesy je to jako v pohádce, kdo je dost trpělivý, najde poklad.

 

Připravené cuketové matjesy necháme v míse odležet 24 hodin.

Druhý den obsah mísy důkladně promícháme a bez ochutnávání naplníme sklenice. Okraje sklenic otřeme, sklenice zavíčkujeme a uložíme je na chladné místo, třeba do ledničky.

V chladu cuketové matjesy necháme zrát po dobu 7 dnů.

Já jsem to nevydržela a první sklenici jsem otevřela čtvrtý den. Slanost zmizela, cibule byla báječně křupavá bez palčivosti a plátky cuket chutnaly jako křupavá filátka ze sleďů.

Cuketové matjesy můžete podávat jako přílohu ke grilovanému masu nebo rybě i samostatně jako salát.

Varianta salátu z cuketových matjesů, slaného sýra a olivVarianta salátu z cuketových matjesů, slaného sýra a oliv
Zdroj:  Marcela Hackerová

Já jsem k matjesům do misky přidala kousek nadrobeného balkánského sýra a opekla k tomu plátky chleba, které jsem pokapala olivovým olejem. Ještě teď, při psaní polykám sliny, které se mi při vzpomínce tvoří v puse.

Vyzkoušejte matjesy, třeba z poloviční dávky, a napište mi, jak vám doma chutnaly. Cuket je stále dostatek.

 

Nakrájená cuketa
Nakrájená cuketa
Cuketa s cibulí a kořením
Cuketa s cibulí a kořením
Čerstvá cuketa naložená jako matjesy
Čerstvá cuketa naložená jako matjesy

Cuketa naložená jako matjesy ve sklenicích
Cuketa naložená jako matjesy ve sklenicích
Zbytek cuketových matjesů, co se nevešel do sklenic (odležený 24 hodin)
Zbytek cuketových matjesů, co se nevešel do sklenic (odležený 24 hodin)
Servírujeme cukety naložené jako matjesy
Servírujeme cukety naložené jako matjesy

Cukety naložené jako matjesy
Cukety naložené jako matjesy
Varianta salátu z cuketových matjesů, slaného sýra a oliv
Varianta salátu z cuketových matjesů, slaného sýra a oliv
Detail salátu z cuketových matjesů
Detail salátu z cuketových matjesů


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 32x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Veronika

středa, 9. srpen 2017
13:25

Dobrý den, chci se zeptat, uchovávat musím jen v chladu? A kolik dní tam v, drží, lze zavarit aby vydrzeli aspon do zimi?


posted by: Veronika [Odpovědět]

marcela

středa, 9. srpen 2017
19:41

marcela

to Veronika: Veroniko, tak dlouho jsem to nezkoušela (myslím do zimy), protože když naložím 3 sklenice, tak je během měsíce sníme. Mám vyzkoušeno, že když naplněné a uzavřené sklenice, uložené v chladu necháte 2 měsíce, nic se s nimi kvalitativně nestane. Ale když je otevřete, je dobré je během 14-ti dnů spotřebovat. Se zavařením matjesů nemám zkušenost. Když to vyzkoušíte, napište mi a já bych to do receptu přidala.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Olga

čtvrtek, 20. červenec 2017
19:23

Dobrý den, právě jsem zadělala ze dvou dávek.....už se těším až si na tom pochutnám. Děkuji za recept, je moc dobrý, skoušela jsem v malé dávce a je super.......doporučuji.


posted by: Olga [Odpovědět]

marcela

čtvrtek, 20. červenec 2017
20:54

marcela

to Olga: to Olga: Díky za vyzkoušení. Já je mám také v lednici, jsou výtečné. Někdy do mističky přidám, pro dokonalou iluzi ryb, ještě lžičku rybích pepřenek a kus balkánského sýra.

Jsem ráda, že jste mě napsala. Potěšilo mě to. Díky.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Utopenci aneb – „Naložené špekáčky s kysaným zelím“

Utopenci aneb – „Naložené špekáčky s kysaným zelím“

Už jako „náctiletá“ byly utopenci můj první pokus připravit si jídlo, které je podle mého gusta. Nikdy nesmí chybět na Silvestra ani při letním venkovním posezení s přáteli. Léty jsem přípravu utopenců dokonale vyladila. Utopenci jednoznačně do mého seznamu oblíbených jídel patří.

Recept na plněné cukety v rajské omáčce s těstovinami

Recept na plněné cukety v rajské omáčce s těstovinami

Plněné cukety v rajčatové omáčce s těstovinami miluju. Příprava je jednoduchá a chuťový efekt je nepopsatelný. V sezoně cuket je to levné, rychle připravené a chuťově výtečné jídlo.


Slaná roláda z cukety bez mouky

Slaná roláda z cukety bez mouky

Slaná roláda z cukety bez mouky je skvělý tip nejen na letní pohoštění. Pochutnáte si a ještě smysluplně zpracujete část letošní nadúrody cuket z vaší nebo sousedovic zahrádky. Náplň je velmi variabilní, záleží jen na vašich chutích.

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady - část 1.

Žďárská domácí zabijačka - tradiční a pravá, jako z obrázků pana malíře Lady  - část 1.

Asi před osmi roky jsme se s bratrem a našimi rodinami dohodli, že uspořádáme pravou staročeskou zabijačku, přesně takovou, jak jsme si ji s bratrem pamatovali z dětství. S ovarem, jitrnicemi, jelítky, tlačenkou, škvarky a sádlem a celou tou atmosférou, která kolem toho panovala. Mělo to jediný háče…