Domácí mátový sirup, jak ho připravovala moje maminka

16. květen 2016

Když jsem byla malá, maminka na moje obtížné zažívání měla jen jednu medicínu a to mátový sirup nebo mátový čaj. Léty jsem se s mátou natolik sžila, že si mátový čaj vařím dodnes.

Domácí mátový sirup, jak ho připravovala moje maminkaDomácí mátový sirup, jak ho připravovala moje maminka

Mátu jsme si pěstovali na zahrádce, a když jsem měla svoji vlastní zahradu, máta tam samozřejmě chybět nesměla.

Mátu na sušení sklízím 2x až 3x za sezonu a uchovávám ji v uzavřené skleněné lahvi. Sklízím celé stonky a po usušení je stříhám na menší kusy.

V průběhu celého roku si vždy sušenou mátou vylepšuji chuť čaje.

K černému či zelenému čaji přidám jeden, asi dvoucentimetrový kus sušené máty. Když se ozval žlučník, vařila jsem si odvar. Před každým jídlem jsem si dala pár doušků.

Ze syrové máty připravuji úžasně chutný nápoj MOJITO. Dáváme ho i dětem, jen v jejich skleničkách chybí alkohol. Jen máta, třtinový cukr, limetka, voda a kostky ledu.

Dnes jsem udělala mátový sirup přesně takový, jak ho připravovala moje maminka.

Na přípravu cca 8 dl mátového sirupu budeme potřebovat

  • 500 g třtinového cukru
  • 0,5 l vody
  • 100 g mátových výhonků
  • Šťáva z jednoho velkého citrónu
  • 1 větší nebo 2 menší sklenice s uzavíratelnými víčky

Postup přípravy mátového sirupu

Do hrnce nalijeme vodu a přisypeme cukr. Začneme zahřívat, až do bodu varu. Nezapomeneme míchat.

Mátu důkladně opereme a nasekáme na menší kousky. Z citronu vymačkáme všechnu šťávu a případná semínka odstraníme.

Vodu s cukrem povaříme asi 8-10 minut. Do vroucí tekutiny přidáme citronovou šťávu a nasekanou mátu. Necháme přejít varem.

Hrnec odstavíme ze zdroje tepla a přiklopíme poklicí. Necháme louhovat 2-3 hodiny.

Do cukerného roztoku a krásně vylouhují mentolové silice.

Hotový sirup přelijeme přes sítko do připravených sklenic. Místo trychtýře jsem použila uříznutý konec pet lahve od pitné vody. Měl širší hrdlo než můj trychtýřek. A máme hotovo.

Sklenice se uzavřou a uloží někam na chladnější místo. Sirup má opravdu silně peprmintovou vůni. Až vás bude trápit ucpaný nos, stačí k sirupu několikrát přičichnout.

Ze sirupu můžeme vařit čaj nebo připravit letní limonády s přidáním aktuálního ovoce a ledu.

V létě pro vás připravím jahodovou zavařeninu s přidání lístků máty a citronu. Chutná opravdu výborně.

Máta na záhonu
Máta na záhonu
Opraná máta
Opraná máta
Nasekaná máta
Nasekaná máta

Máta v cukerném roztoku
Máta v cukerném roztoku
Mátový sirup
Mátový sirup
Domácí mátový sirup
Domácí mátový sirup


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.58 hvězdiček / Hodnoceno: 67x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Svíčková na smetaně, jak ji připravovala maminka

Svíčková na smetaně, jak ji připravovala maminka

Když maminka připravovala svíčkovou na smetaně, všichni jsme se těšili na oběd. Svíčková na smetaně je sice kalorická bomba, ale patří do kategorie neodolatelných pokrmů.

Recept na oříškové věnečky, jak je pekla moje maminka

Recept na oříškové věnečky, jak je pekla moje maminka

Oříškové věnečky jsou rychlé na přípravu a v maminčině vánočním cukroví nikdy nechyběly. Oříškové věnečky s ořechovými trojhránky patřily k mým oblíbeným druhům vánočního cukroví.


Svítek s jarními bylinkami, jak ho připravovala moje babička

Svítek s jarními bylinkami, jak ho připravovala moje babička

Když se po jaru na záhonku objevily první listy hlávkového salátu, babička upekla svítek s kopřivami na tom největším plechu. Byla to náramná dobrota. Léta jsem ho nepekla, až letos jsem si na něj vzpomněla.

Houbová omáčka z čerstvých šumavských hub, jak ji připravovala maminka

Houbová omáčka z čerstvých šumavských hub, jak ji připravovala maminka

Houbovou omáčku vařím zpravidla po návratu z dovolené na Šumavě. Šumavské lesy o prázdninách oplývají houbami, zejména hřiby, křemenáči a liškami. Houbové omáčce, připravené podle receptu mojí maminky, nikdy neodolám a většinou to končí velkým přejedením.