Domácí zeleninový bujón

18. srpen 2017

V červenci a srpnu bývá zelenina nejlevnější, a pokud vám roste doma na zahradě, mám pro vás TIP. Připravte si svůj domácí zeleninový bujón. Příprava netrvá dlouho, potom stačí jen otevřít mrazák a během několika minut máte připravený zeleninový bujón.

Domácí zeleninový bujónDomácí zeleninový bujón

Na přípravu 24 kostek (5,0 x 3,0 x 1,5 cm) zeleninového bujónu budeme potřebovat:

celkem 750 g zeleniny v tomto složení

  • 1 větší oloupanou bramboru
  • 2 velké oloupané mrkve
  • ½ velké oloupané cibule
  • 1 středně velkou neoloupanou cuketu (nebo 2 menší)
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 50 g očištěné bulvy celeru

Výše uvedené suroviny jsem použila já. Vy si ale zvolte druhy zeleniny podle vlastního uvážení a možností. Musíte jen dodržet celkovou hmotnost 750 gramů.

Dále použijeme:

  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje
  • 200 g soli

Dále si připravíme:

  • Pánev se širším dnem
  • Sekáček (Food procesor)
  • Alobal
  • Tác o rozměru minimálně 30 x 20 cm

Postup přípravy domácího zeleninového bujónu

Do větší pánve nalijeme 1 polévkovou lžíci olivového oleje a necháme zahřívat. Připravenou zeleninu nakrájíme na menší kousky a přidáme ji do pánve.

Od prvního zasyčení tuku zeleninu smažíme 10 minut. Za tuto dobu ji několikrát promícháme.

Po 10 minutách smažení k zelenině přisypeme 200 g soli. Nyní zelenina díky soli pustí více tekutiny. Dalších 10 minut mícháme a smažíme. Pak zdroj tepla vypneme.

Po přidání soli zelenina pustí hodně vlastní tekutiny. Zredukujte ji.

Zelenina po zredukování tekutiny Zelenina po zredukování tekutiny
Zdroj: Marcela Hackerová

Obsah pánve přesuneme do sekáčku (food procesoru) a necháme dokonale rozsekat na kaši. Kašovitou směs zeleniny z nádoby sekáčku vrátíme zpět do pánve a za stálého míchání 5 – 8 minut redukujeme tekutinu.

Zeleninovou hmotu vyklopíme na arch alobalu, který jsme si rozprostřeli na obdélníkový tác a urovnáme ji do obdélníkového tvaru o rozměru přibližně d 24 x š 15 x v 1,5 cm. Milimetry nehrají roli.

Rozetřenou hmotu bujónu si předkrájíme tak, aby se nám druhý den lámala jako tabulky čokolády!

Nožem s delší čepelí uděláme 2 horizontální řezy tak, abychom hmotu na bujón rozdělili na třetiny. Pak provedeme 7 vertikální řezů, tak jak je znázorněno na fotografii. Tímto rozdělením získáme 24 kostek zeleninového bujónu.

Rozdělení (nařezání) zeleninového bujónu před zamrazenímRozdělení (nařezání) zeleninového bujónu před zamrazením
Zdroj:Marcela Hackerová

Tác s nezakrytým nakrájeným bujónem vložíme do mrazáku a necháme ho tam do druhého dne.

Na závěr si ještě připravíme (nastřiháme-nařežeme) čtverce alobalu (celkem 24 kusů), abychom do nich mohli druhý den zabalit jednotlivé kusy bujónu.

Druhý den tác vyjmeme z mrazáku a jednotlivé kusy odlamujeme, asi jako tabulku čokolády, a pokládáme je na připravené čtverce alobalu.

Každou kostku bujónu zabalíme samostatně.

Každý kus zabalíme do samostatného balíčku. Všechny balíčky naskládáme do uzavíratelné plastové nádoby, a tu uložíme do mrazáku.

Zeleninový bujón můžeme použít všude tam, kde jsme zvyklí, tj. do polévek, do omáček, pod maso, do dušené zeleniny, do kuskusu, k pokrmům s houbami …….

Zeleninový bojón můžeme použít i jako základ zeleninové polévky při dietě č. 4. Já bych v tomto případě při přípravě bujónu vynechala cibuli. Místo lžíce olivového oleje bych použila lžíci vody a zeleninu bych nesmažila, ale dusila. Jinak postup zpracování je stejný.

Zelenina na bujón
Zelenina na bujón
Smažení zeleniny
Smažení zeleniny
Přidání soli do osmažené zeleniny
Přidání soli do osmažené zeleniny

Po přidání soli zelenina pustí vodu
Po přidání soli zelenina pustí vodu
Osmažená zelenina v sekáčku
Osmažená zelenina v sekáčku
Zelenina rozsekaná na kaši
Zelenina rozsekaná na kaši

Redukování tekutiny v zeleninovém bujónu
Redukování tekutiny v zeleninovém bujónu
Rozprostřený zeleninový bujón na alobalu
Rozprostřený zeleninový bujón na alobalu
Kostky zeleninového bujónu
Kostky zeleninového bujónu


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 14x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Věnceslava

pátek, 22. září 2017
20:42

Pokusila jsem se o recept,jen nemrazila,ale dala sušit do sušičky,velká chyba vznikla z toho jakási velmi chutná guma,ale chybama se člověk učí...


posted by: Věnceslava [Odpovědět]

marcela

sobota, 23. září 2017
11:08

marcela

to Věnceslava: Paní Věnceslavo, Váš komentář je trochu homorný. Ale ujišťuji Vás, že mám několik opravdu humorných příběhů i ze své kuchyně. Kdysi jsem se snažila před vánocemi upéct plněné ořechy. Upečené těsto se při dotyku drolilo jako písek. Někde se stala chyba.
Proto nebuďte smutná, příště se to určitě podaří a je milé, že jste se se mnou podělila o svůj zážitek.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

ivana knytlová

úterý, 14. listopad 2017
18:51

Dobrý den,objevila jsem tento váš domácí bujon a musím vám ho moc pochválit. Je výborný a krásně vše dochutí. Moc děkuji :-)


posted by: ivana knytlová [Odpovědět]

marcela

středa, 15. listopad 2017
11:32

marcela

to ivana knytlová: Dobrý den paní Ivanko, já jsem si recept na domácí zeleninový bujon přivezla z Itálie. Velmi mne nadchnul a připravuji si ho z 2 kg zeleniny. Je výborný. Děkuji za zprávu, udělala jste mi radost.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Popenec - nezbytná bylinka vaší domácí velikonoční nádivky

Popenec - nezbytná bylinka vaší domácí velikonoční nádivky

Popenec obecný (nebo břečťanovitý) – latinsky Glechoma hederacea - slovensky Zádušník břečťanovitý - je rozšířen v mírném pásmu Evropy a Asie, na sever zasahuje do Finska, na jih do severní Itálie a Španělska. U nás roste hojně od nížin až do hor. Je používán jako léčivá rostlina a mladé rostliny se…

Těsto na domácí těstoviny

Těsto na domácí těstoviny

Přípravu domácích těstovin znám už z dětství. Domácí těstoviny dělala moje babička i moje maminka. S bratrem jsme jim aktivně „pomáhali“. Z rozválené placky jsme odkrajovali kousky těsta a pekli jsme si je na horké plotně. Báječně křupaly.


Recept na výrobu chutné domácí tlačenky

Recept na výrobu chutné domácí tlačenky

Tlačenka - to je další velmi oblíbený produkt z naší domácí zabijačky, který nesmí chybět vedle jitrnic, jelit, guláše či polévky ve výslužce. Tlačenka s cibulí, octem a pivem je náramná pochoutka. Ale než tahle slečna ve světlém nebo tmavém hávu vznikne, chvíli to trvá.

Recept na žďárské domácí uzené maso

Recept na žďárské domácí uzené maso

Při domácí zabijačce nikdy nestihnete připravit všechny dobroty. Skvělé domácí uzené maso můžeme připravit kdykoli. Stačí si nechat při porcování vepříka panem řezníkem ukrojit pěkný kus vepřového boku s žebírkem a kůží. Kdo má rád libovější maso, schová si na uzení krkovičku. Nebo si můžete maso na…