Jahodová marmeláda / džem - bez konzervantů

9. červen 2017

Když začnou zrát jahody, nevím kterou dobrotu si z nich připravit dříve. Knedlíky, či rozmačkané, s cukrem a mascarpone nebo s lívanci, či si upéct některou svoji oblíbenou buchtu. Ale nejvíce se těším na svoji marmeládu. Skvěle chutná, je bez konzervantů a krásně voní po jahodách i po mnoha měsících.

Jahodová marmeláda / džem - bez konzervantůJahodová marmeláda / džem - bez konzervantů

Na přípravu 1 litru jahodové marmelády budeme potřebovat

  • 1 kg vyzrálých jahod
  • 750 g krupicového cukru
  • Šťávu z 1 velkého citronu
  • sáček vanilkového cukru
  • 5 sklenic o obsahu 200 ml s víčky, důkladně umytých a osušených
  • Cedník
  • Kastrol s širším dnem
  • Větší porcelánovou nebo skleněnou mísu
  • Trychtýř (nálevka) s širokým otvorem

Postup přípravy marmelády z jahod

Jahody opereme a nakrájíme, do skleněné nebo porcelánové mísy, na menší kousky. Zasypeme je 250 g krupicového cukru z připraveného množství. Přilijeme šťávu z citronu. Pozor na semínka citronu, jsou hořká. Ta do marmelády nepatří.

Semínka citronu do marmelády nepatří - jsou hořká.

Vše důkladně promícháme. Mísu zakryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a umístíme ji na chladnější místo. Ideální je lednička.

V chladu jahody necháme odpočívat 8 – 12 hodin. Jahody pustí poměrně hodně šťávy a jejich vůně a chuť bude mnohem intenzivnější.

Po odležení šťávu z jahod slijeme přes cedník do kastrolu, ve kterém budeme marmeládu vařit. Kousky jahod necháme zatím stranou v cedníku. Nyní ke šťávě přidáme zbytek cukru z připraveného množství.

Promícháme a kastrol postavíme na zdroj tepla a začneme zahřívat. Od bodu varu vaříme 15 minut. Šťávu hlídáme a neustále mícháme.

Nyní je čas do uvařené šťávy vložit kousky jahod, které jsme zatím nechali stranou.

Nezapomeňte - neustále mícháme.

Přidané jahody nám teplotu v kastrolu mírně sníží.  Promícháme a opět od bodu varu vaříme 20 minut. Nezapomínáme stále míchat.

Jako poslední do marmelády přidáme 1 sáček vanilkového cukru, promícháme a zdroj tepla vypneme.

Uvařenou, horkou marmeládou naplníme připravené skleničky pomocí trychtýře (nálevky) s širokým otvorem. Sklenice uzavřeme a otočíme dnem vzhůru a necháme je tak asi 15 minut. Pak je obrátíme a necháme vychladnout.

Kdo chce, může ještě skleničky sterilizovat 15 minut na 80 °C. Já to nedělám a marmeláda se mi nikdy nezkazila.

Čerstvé jahody
Čerstvé jahody
Jahody omyté a očištěné
Jahody omyté a očištěné
Nakrájené jahody
Nakrájené jahody

Přidáme citronovou šťávu
Přidáme citronovou šťávu
Přidáme k jahodám cukr
Přidáme k jahodám cukr
Důkladně promícháme
Důkladně promícháme

Jahody po 12 hodinách v chladu
Jahody po 12 hodinách v chladu
Vaříme jahodovou marmeládu
Vaříme jahodovou marmeládu
Jahodová marmeláda / džem - bez konzervantů
Jahodová marmeláda / džem - bez konzervantů


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 11x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Jahodovo-rebarborový džem

Jahodovo-rebarborový džem

Vlastní, doma připravený, jahodovo-rebarborový džem s kousky ovoce můžete vylepšit mátou, skořicí nebo šalvějí ananasovou. Chutná překvapivě výborně. Nikde v obchodě takový neseženete.

Recept na domácí angreštový džem s portským vínem

Recept na domácí angreštový džem s portským vínem

Říkáte, že byste si nikdy nedali angreštový džem? To ale děláte velkou chybu - je to lahůdka. S přidáním portského vína získává úplně jiný rozměr. Mohou ho jíst i děti, protože alkohol se během vaření odpaří. Džem má krásnou granátovou barvu a jsou v něm kousky ovoce. Zkuste si představit lívance, n…


Marmeláda z ostružin, hroznového vína a grepu

Marmeláda z ostružin, hroznového vína a grepu

Marmeláda s přidáním grepu přivane do vašeho jídelníčku svěží vítr. Je skvělá v jogurtu, na rohlíku, v čaji, do želé vašeho nedělního zákusku, na lívance či palačinky, k vařenému hovězímu masu, do omáčkového základu z tmavého masa, nebo jen tak, pro chuť.

Slaná roláda z cukety bez mouky

Slaná roláda z cukety bez mouky

Slaná roláda z cukety bez mouky je skvělý tip nejen na letní pohoštění. Pochutnáte si a ještě smysluplně zpracujete část letošní nadúrody cuket z vaší nebo sousedovic zahrádky. Náplň je velmi variabilní, záleží jen na vašich chutích.