Jahodovo-rebarborový džem

11. červen 2016

Vlastní, doma připravený, jahodovo-rebarborový džem s kousky ovoce můžete vylepšit mátou, skořicí nebo šalvějí ananasovou. Chutná překvapivě výborně. Nikde v obchodě takový neseženete.

Jahodovo-rebarborový džemJahodovo-rebarborový džem

Poměr množství jahod a rebarbory zcela záleží na vašem výběru. Jahody můžete nahradit jiným ovocem. Dokonce si můžete připravit marmeládu jen ze samotné rebarbory.

Na přípravu 1,6 litru jahodovo-rebarborového džemu budeme potřebovat

  • 700 g omytých a přepůlených jahod
  • 300 g oloupané rebarbory
  • 1150 g krupicového cukru
  • 1 balení Gelfix 1:1
  • 1 citron
  • 3 listy máty
  • 3 listy šalvěje ananasové

Dále budeme potřebovat

  • 8 skleniček o objemu 200 ml
  • Uzavíratelné vajíčko na bylinky
  • Nálevku s širším otvorem
  • Šťouchadlo na brambory
  • Velký kastrol na vaření džemu
  • Větší cedník na odkapání spařené rebarbory

Postup přípravy džemu

Rebarboru oloupeme. Nakrájíme ji na centimetrové špalíky a spaříme ve vroucí vodě. Vyjmeme ji na cedník a necháme okapat.

Do kastrolu nalijeme 2 polévkové lžíce studené vody, přidáme okapanou rebarboru a vaříme, až se nám reveň rozvaří do zelenkavého, pikantně vypadajícího rozvaru. Trvá to asi 10 – 15 minut, podle obsahu vody v rebarboře. Při vaření nezapomeneme míchat.

Jahody opereme ve vodě a zbavíme stopek. Následně jahody přepůlíme. Já půlky jahod ještě zbavuji pevného bílého středu navazujícího na stopku. Špatně se s ním pracuje.

Přepůlené jahody rozmačkáme šťouchadlem na brambory.

Jahody nikdy nemixujeme.

Příliš by se napěnily a v džemu nebudou žádné kousky ovoce.

Do hrnce, ve kterém budeme vařit džem, přelijeme rozvar z rebarbory, přidáme rozdrcené jahody a šťávu z jednoho citrónu.

Já ke konzervování používám „Gelfix 1:1“. Kdo nechce žádný stabilizátor, musí uvařený džem sterilovat.

Obsah Gelfix přesypeme do hrnečku a promícháme ho se dvěma lžícemi krupicového cukru z celkového připraveného množství cukru. Směs přisypeme do hrnce k jahodám a rebarboře.

Zapneme zdroj tepla a ovoce důkladně promícháme. Směs přivedeme za občasného promíchání k varu. Asi po minutě, od bodu varu, přisypeme cukr.

Od bodu varu mícháme džem intenzivněji a zároveň při okrajích sbíráme vytvořenou pěnu.

Když džem začne vřít, odměříme si přesně 7 minut, po které budeme džem udržovat na bodu varu. Pak odstavíme.

Džem plníme do připravených čistých sklenic. Do hrdla sklenice položíme nálevku a naběračkou plníme. Skleničky díky nálevce nejsou upatlané a pokapané džemem.

Po naplnění každou sklenici uzavřeme víčkem a hned otočíme dnem vzhůru. V této poloze je necháme 15-20 minut. Pak je vrátíme zpět.

Džem je výborný na lívance, do jogurtů, müsli a všude tam, kde ho máte rádi.

 

Čerstvě natrhané jahody
Čerstvě natrhané jahody
Oloupaná rebarbora
Oloupaná rebarbora
Oloupaná rebarbora nakrájená na špalíky
Oloupaná rebarbora nakrájená na špalíky

Máta a šalvěj ananasová
Máta a šalvěj ananasová
Rozmačkané jahody
Rozmačkané jahody
Rebarbora, jahody, Gelfix s cukrem a vajíčko s márou a šalvějí
Rebarbora, jahody, Gelfix s cukrem a vajíčko s márou a šalvějí

Nálevka s širokým hrdlem
Nálevka s širokým hrdlem
Hotový džem
Hotový džem
Jahodovo-rebarborový džem
Jahodovo-rebarborový džem


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.84 hvězdiček / Hodnoceno: 50x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na rebarborový koláč „lehce opilý“ vaječným koňakem

Recept na rebarborový koláč „lehce opilý“ vaječným koňakem

Rebarborové stonky sklízíme od dubna do svátku sv. Jana 24. června, kdy jsou pro konzumaci nejkvalitnější. Nejznámějším rebarborovým pokrmem je jarní osvěžující koláč z křehkého nebo kynutého těsta. Připravme si společně svěží jarní ovocný koláč.

Recept na domácí angreštový džem s portským vínem

Recept na domácí angreštový džem s portským vínem

Říkáte, že byste si nikdy nedali angreštový džem? To ale děláte velkou chybu - je to lahůdka. S přidáním portského vína získává úplně jiný rozměr. Mohou ho jíst i děti, protože alkohol se během vaření odpaří. Džem má krásnou granátovou barvu a jsou v něm kousky ovoce. Zkuste si představit lívance, n…


Jahodová marmeláda / džem - bez konzervantů

Jahodová marmeláda / džem - bez konzervantů

Když začnou zrát jahody, nevím kterou dobrotu si z nich připravit dříve. Knedlíky, či rozmačkané, s cukrem a mascarpone nebo s lívanci, či si upéct některou svoji oblíbenou buchtu. Ale nejvíce se těším na svoji marmeládu. Skvěle chutná, je bez konzervantů a krásně voní po jahodách i po mnoha měsícíc…

Máslové dortíky královny Viktorie

Máslové dortíky královny Viktorie

Máslové dortíky podávala královna Viktorie k odpolednímu čaji. V zemích Commonwealthu se jim proto říká „Victoria cake“. Až je ochutnáte, zjistíte, že chutnají skutečně královsky.