Maminčiny rychlokvašky – domácí nakládané okurky

11. srpen 2015

Když byla o prázdninách sezona okurek, maminka nestačila rychlokvašky nakládat. Protože my děti a naši kamarádi, jsme je konzumovaly po kilogramech. Než se dohrál pingpongový turnaj, snědly jsme dvě čtyřlitrové lahve chutných a křupavých naložených okurek.

Maminčiny rychlokvašky – domácí nakládané okurkyMaminčiny rychlokvašky – domácí nakládané okurky

Na přípravu rychlokvašek do jedné čtyřlitrové skleněné lahve budeme potřebovat

  • 2,0 kg čerstvě natrhaných okurek nakládaček 8-12 cm dlouhých
  • 1 sáček přípravku DEKO od firmy Alibona
  • 1,75 l vody
  • ½ l kvasného (8%) octa
  • 130 g pískového cukru
  • 2 stonky zdřevnatělého kopru
  • 1 větší bobkový list
  • 1 čtyřlitrovou, důkladně umytou, skleněnou láhev
  • 2 čtverce celofánu o hraně 20 cm
  • 2 – 3 dřevěné špátle (používají na ORL, 100 ks stojí 45,00 Kč)
  • 2 gumičky

Postup přípravy rychlokvašek

Okurkám ostrým nožem odkrojíme stopky. Právě tam může zůstat nečistota, kterou i přes důkladné mytí, neodstraníme.

Na hodinu je namočíme do studené vody a potom je umyjeme v několika vodách. Z okurek při mytí rovněž odstraníme zbytky zaschlého květu a případné trny. Okurky necháme okapat.

Zásadně nepoužíváme okurky, které nahryzaly myši nebo je navštívili slimáci.

Stonky kopru opereme a nalámeme na kusy přibližně 5 cm dlouhé.

Okurky urovnáme do připravené sklenice, proložíme je stonky kopru, úlomky bobkového listu a pod hrdlem sklenice je upevníme 2-3 dřevěnými špátlemi, které jsme si namočili na půl hodiny do studené vody. Špátle jsou tak pružné a nelámou se.

Nyní si připravíme nálev na rychlokvašky

Do hrnce nalijeme 1,75 l studené vody, přidáme 0,5 l octa, přisypeme celý obsah sáčku DEKO a 130 g cukru.

V hrnci vše promícháme a přivedeme k varu. Nezakryté vaříme 5-6 minut.

Hrnec odstavíme a ihned vařící nálev po naběračkách naléváme do připravené lahve tak, aby okurky byly ponořené v nálevu. Špátle zabrání, aby okurky vyplavaly na hladinu.

Hrdlo lahve otřeme papírovou utěrkou.

Lahev pokryjeme dvěma čtverečky celofánu a gumičkami upevníme. Případné faldíky na celofánu vyrovnáme.

Nálev ve sklenici necháme vychladnout. Sklenici přemístíme na chladné a tmavé místo.

Za deset dní se dají konzumovat. Ale já to nikdy nevydržím a první ochutnávám už po týdnu. Mají nepřekonatelnou chuť. Když jsem byla na internátu, spolubydlící odpoledne mířily do cukrárny a já do zeleniny, koupit si sudovou rychlokvašku.

RADA

Pokud se stane, že lák v okurkách získá mléčnou barvu, nic se neděje. Jde o průběh mléčného kvašení. Babička i maminka okurky ze sklenice vyndaly, opraly a uvařily nálev nový.

Okurky se dají konzumovat až do vánoc. Já si do bramborového salátu schovávám vždy 2 kusy.

Budete-li v září nakládat zelí, nálev ze snědených rychlokvašek nevylévejte. Já ho používám jako tak zvaný „ustalovač“. Celý proces nakládání zelí jsem popisovala ve svém článku Síla kysaného zelí.

 

Čerstvě natrhané okurky
Čerstvě natrhané okurky
Nezbytné DEKO k nakládání
Nezbytné DEKO k nakládání
Omytý kopr
Omytý kopr

Okurky pečlivě naskládáme
Okurky pečlivě naskládáme
Svařený horký nálev na okurky
Svařený horký nálev na okurky
Zalijeme horkým lákem
Zalijeme horkým lákem

okurky zajistíme špátlemi
okurky zajistíme špátlemi
A máme hotovo
A máme hotovo
Překryjeme celofánem
Překryjeme celofánem


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.72 hvězdiček / Hodnoceno: 87x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Hana

neděle, 23. červenec 2017
14:00

Paní Marcelo, do rychlokvašek se nepoužívá ocet. To kvůli čemu se dělají a to je mléčné kvašení, které blahodárně působí na střevní mikroflóru. Octem to všechno zabijete.


posted by: Hana [Odpovědět]

marcela

neděle, 23. červenec 2017
19:31

marcela

to Hana: Tohle ale nejsou klasické rychlokvašky s mléčným kvašením. Už v názvu jsem naspsala, že je tímto způsobem připravovala moje maminka i babička a velmi mě chutnaly. Nejen mě, ale celé partě náctiletých dětí.

Jsem pacifista a slovo "zabije" nemám ráda. Jinak Vám děkuji, paní Hano, za komentář.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Recept na nakládané okurky

Recept na nakládané okurky

Každá rodina má svůj zaručený recept na naložení okurek na kyselo. Tento recept má kořeny na jižní Moravě a získala jsem ho od svého bratra Jindřicha. Naložené okurky jsou úžasně křupavé, sladkokyselé a báječně voní koprem a kořením.

Recept na nakládané houby na kyselo

Recept na nakládané houby na kyselo

Sbírání hub je moje velká vášeň. Myslím, že nejen moje. Už cestou z lesa přesně vím, co s nimi udělám. Bude smaženice, bramboračka, houbová omáčka na smetaně a ty malé, krásně tvrdé, tak ty půjdou naložit do octa, nakyselo. Skleničku hub dokážu sníst na posezení. Pikantní a doma nakládané houby jsou…


Recept na maminčiny lívance

Recept na maminčiny lívance

Můj vřelý vztah k lívancům trvá od dětství do dnes. Výborné jsou s malinovou marmeládou i s rozpuštěným máslem a sypané skořicových cukrem. Lahodné jsou jako příloha k jahodám se šlehačkou nebo k usmaženým vajíčkům na cibulce s kyselou okurkou. Možností je opravdu hodně.

Maminčiny linecké koláčky

Maminčiny linecké koláčky

Na našem vánočním stole patří linecké koláčky mezi pětici nejoblíbenějších. Jen si představte, že by na vánoční tabuli chyběly vanilkové rohlíčky, čokoládové pracny, ořechové trojhránky, oříškové věnečky či linecké koláčky.