Naložený pivní sýr s pečenou cibulí, paprikou a čerstvými bylinkami

3. květen 2016

Pivní sýr s pečenou zeleninou, utopený v olivovém oleji, vám nabrousí chuť na sklenici oroseného plzeňského piva. Některé choulostivější nosíky možná budou protestovat, ale jen do momentu, než ho ochutnají. Po ochutnání neodolá nikdo. Naložený pivní sýr je výborným doplňkem každého venkovního grilování.

Naložený pivní sýr s pečenou cibulí, paprikou a čerstvými bylinkamiNaložený pivní sýr s pečenou cibulí, paprikou a čerstvými bylinkami

Na přípravu 2 skleniček budeme potřebovat

  • 100 g pivního sýra
  • 2 větší cibule (červenou a žlutou)
  • 1 červenou papriku
  • 15 ks černých vypeckovaných oliv
  • 4 ks naložených sušených rajčat
  • 20 ml vinného octa
  • 1 rozetřený stroužek česneku (počet lze zvýšit dle libosti)
  • 1 čajovou lžičku směsi koření Alio peperoncini (prodává Koření od Antonína)
  • 1 čajovou lžičku koření na pizzu
  • Hrst plocholisté petrželky, pažitky, oregána, či medvědího česneku
  • Sůl a pepř
  • Syrová feferonka nebo olivový olej Peperoncino (4 čajové lžičky)
  • Olivový olej (přibližně 1,5 dl)
  • Alobal
  • 2 skleničky o obsahu 2,5 – 3 dl
  • Miska na míchání

Do každé skleničky si připravíme

  • 1 větvičku čerstvého rozmarýnu
  • 1 větvičku čerstvého tymiánu
  • 1 kuličku nového koření

Postup naložení pivního sýra s pečenou zeleninou a bylinkami

Připravíme si dvě skleničky s pevným uzávěrem. Na dno každé z nich položíme oprané větvičky rozmarýnu a tymiánu. Přihodíme jednu kuličku nového koření.

První sýr vložíme do mrazáku. Bude se nám ztuhlý lépe krájet. Cibule oloupeme a jednu nakrájíme podélně na osminky, druhou na kolečka. Papriku omyjeme, zbavíme jadérek a nakrájíme na proužky.

Utrhneme si dva kusy alobalu (cca 30 x 30 cm) a vytvoříme z nich misky. Cibuli a papriku rovnoměrně rozdělíme do obou misek.

Obsah posolíme. Přidáme směs koření Alio peperoncini a koření na pizzu. Do každé misky (balíčku) přilijeme 2 polévkové lžíce olivového oleje a balíčky pevně uzavřeme.

Ve vyhřáté troubě na 160 °C pečeme balíčky se zeleninou 10 minut.

Po vyjmutí balíčků z trouby je necháme chvíli chladnout a pak je opatrně, abychom se neopařili, otevřeme. Upečenou zeleninu necháme zcela vychladnout.

Do misky vložíme nasekané bylinky, překrájené olivy a sušená rajčata. Přidáme vinný ocet a na jemno nakrájenou chilli papričku nebo olivový olej Peperoncino.

Nyní z mrazáku vyndáme pivní sýr a nakrájíme ho na kostičky o hraně 1 cm.

Nakrájený sýr vložíme do misky k olivám a rajčatům. Přidáme i vychladlou upečenou cibuli, papriku a najemno rozetřený česnek podle libosti. Směs osolíme a opepříme. Vše promícháme.

Hotovou směsí naplníme připravené skleničky. Obsah lehce stlačíme. Zbývající prostor zalijeme olivovým olejem tak, aby směs byla ponořená.

Skleničky uzavřeme a necháme je zrát minimálně jeden týden v ledničce.

Naložený pivní sýr je velmi chutný s chlebem a pivem. Je výborný s grilovanou krkovičkou, nebo jen s opečeným buřtíkem nad ohýnkem či grilovanou klobáskou.

Suroviny na naložení pivního sýra
Suroviny na naložení pivního sýra
Cibule žlutá, paprika a bylinky před pečením
Cibule žlutá, paprika a bylinky před pečením
Cibule červená, paprika a byliny před pečením
Cibule červená, paprika a byliny před pečením

Upečená cibule a paprika s bylinkami
Upečená cibule a paprika s bylinkami
A nyní stačí vše promíchat
A nyní stačí vše promíchat
Můžeme plnit sýr se zeleninou do sklenic
Můžeme plnit sýr se zeleninou do sklenic

Naložený pivní sýr s pečenou cibulí, paprikou a čerstvými bylinkami
Naložený pivní sýr s pečenou cibulí, paprikou a čerstvými bylinkami
Naplněné sklenice se sýrem a zeleninou
Naplněné sklenice se sýrem a zeleninou
Sklenice se sýrem a zeleninou k uležení v chladničce
Sklenice se sýrem a zeleninou k uležení v chladničce


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.97 hvězdiček / Hodnoceno: 40x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Hrachová polévka s divokým chřestem a pečenou šunkou

Hrachová polévka s divokým chřestem a pečenou šunkou

Pokud máte rádi vyjímečnou chuť polévky, uvařte si hrachovou polévku s opečeným divokým chřestem, slaninou a chlebovými krutony. Polévka oplývá mnoha chutěmi a jedna porce vám určitě nebude stačit.

Slaný koláč z listového těsta (quiche), plněný osmaženou jarní cibulkou, paprikou a klobáskami

Slaný koláč z listového těsta (quiche), plněný osmaženou jarní cibulkou, paprikou a klobáskami

Slaný koláč, francouzsky „quiche“, vám nabízí tolik chutí a tolik možností. Stačí pohled a už máte plnou pusu slin a jen čekáte, kdy konečně vychladne a vy se budete moci do něj zakousnout. Na náplň můžete dát průchod svým chutím a fantazii.


Kakaová roláda bez mouky plněná mascarpone a čerstvými jahodami

Kakaová roláda bez mouky plněná mascarpone a čerstvými jahodami

Přiznám se, že tahle roláda od kolegyně Jitky mě dostala. Je mimořádně jedlá a s mascarpone a čerstvými jahodami chutná přímo nebesky. No posuďte sami.

Vepřová panenka s karamelizovanou cibulí a jablíčky

Vepřová panenka s karamelizovanou cibulí a jablíčky

Vepřová panenka má mimořádně jemnou texturu masa. Je to takový klenot mezi vepřovým. Když se dobře připraví, dá se doslova krájet lžící a na jazyku se rozpadá jako moučník. Připravte si mojí vepřovou panenku s karamelizovanou cibulí a jablíčky a nebudete zklamáni. Je to delikatesa.