Pečený čaj

17. únor 2017

Pečený čaj zahřeje promrzlé ruce a potěší i smutnou duši. Provoní celý byt nebo kancelář a navodí přátelskou atmosféru. Připravte si se mnou pečený čaj, který je bez konzervantů a skvěle chutná.

Pečený čajPečený čaj

Připravit si pečený čaj můžete v kteroukoli roční dobu. Lze kombinovat ovoce čerstvé s ovocem zamraženým nebo můžete požít v sezóně jen ovoce čerstvé.

Chcete-li si připravit světlý pečený čaj, zvolte si citrusy, jablka a zázvor nebo tmavě červený z bobulí rybízu, ostružin, malin či angreštu. Já jsem ještě přidala hrst malých kostiček dýně hokkaido.

Poměr ovoce a cukru jsem zvolila 2 : 1 (2 kg ovoce : 1 kg cukru).

Pokud chcete čaj méně sladký, můžete zvolit i poměr 3 : 1 (3 kg ovoce : 1 kg cukru).

Na přípravu cca 2 litrů pečeného čaje budeme potřebovat

  • 550 g očištěných jablek se slupkou, bez jadřinců
  • 150 g oloupaného zázvoru
  • 1300 g libovolného ovoce (čerstvého nebo zamraženého) ostružiny, maliny, angrešt, švestky …
  • 1 kg krupicového cukru
  • ½ l vody
  • 1 svitek skořice 5 cm dlouhý a nalámaný
  • 1 čajovou lžičku mleté skořice
  • 15 hřebíčků
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1 dl brandy
  • Pekáč nebo velký kastrol
  • 6-7 skleniček na pečený čaj (300 – 350 ml)

Postup přípravy pečeného čaje

Nejprve si zapneme troubu a termostat nastavíme na 200 °C.

Do prostorného pekáče nasypeme zvolené ovoce. Očištěná jablka nakrájíme na malé kostičky o hraně 0,5-1 cm.

Oloupaný zázvor také nakrájíme na menší kousky (já jsem měla ½ cm kolečka) a vložíme je do sekáčku a nasekáme ho na opravu malé kousíčky.

Připravená jablka i nasekaný zázvor přidáme k ostatnímu ovoci. Budeme-li mít ovoce s peckami (švestky, třešně…), pak pecky odstraníme.

Ovoce, cukr, koření a nasekaný zázvor v pekáčiOvoce, cukr, koření a nasekaný zázvor v pekáči
Zdroj:  Marcela Hackerová

K připravenému ovoci přidáme všechno koření, tj. svitek skořice nalámaný na menší kousky, hřebíček, badyán a čajovou lžičku (vrchem) mleté skořice.

Na ovoce nasypeme cukr a vše zalijeme ½ litrem vody. Směs v pekáči důkladně promícháme.

Pekáč s ovocem vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a od bodu varu pečeme 1,5 hodiny.

Po dobu pečení směs několikrát promícháme, je to důležité.

Upečené ovoce vyndáme z trouby. Tekutina v pekáči má sirupovou hustotu.

Nyní do horkého pečeného čaje přidáme 1 dl brandy, krásně to zašumí, promícháme a horké plníme do připravených skleniček.

Skleničky zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Po 15 minutách skleničky vrátíme zpět do původní polohy.

Vychlazené uložíme do prostoru, kde skladujeme zavařeniny. Tam vydrží do doby, než je spotřebujeme. To znamená i několik měsíců.

Otevřenou skleničku raději umístíme do ledničky, neobsahuje konzervanty.

Samotná příprava čaje je velmi jednoduchá a rychlá. 1 – 2 čajové lžičky zalijeme čtvrtlitrem horké vody, zamícháme a můžeme podávat.

Kromě kvality pečeného čaje (bez konzervantů, dochucovadel a stabilizátorů), který si sami doma připravíte, je také zajímavá finanční stránka.

Finanční úspora doma vyrobého pečeného čaje, proti koupenému, je vysoká.

Za předpokladu, že použijete vlastní ovoce i skleničky, vás 2 litry pečeného čaje budou stát 126,00 Kč.

  • Zázvor = 12,00 Kč
  • Brandy = 57,00 Kč (lze použít i levnější tuzemák, ale brandy je v čaji mnohem chutnější)
  • 1 kg cukru = 12,00 Kč (ten kupuji zásadně, když je v akci)
  • Koření = 20,00 Kč
  • Energie = 25,00 Kč
  • Celkem náklady = 126,00 Kč

Pokud pečený čaj koupíte, nejlevnější cena na e-shopu je 29,00 Kč za 50 ml pečeného čaje. Cena vrůstá s přidáním alkoholu (většinou vodka, rum nebo slivovice).

Za 2 litry koupeného pečeného čaje byste tak zaplatili 1.160,00 Kč.

Finanční rozdíl na 2 litrech pečeného čaje ve váš prospěch činí 1.034,00 Kč.

 

Čerstvé a zamražené ovoce
Čerstvé a zamražené ovoce
Cukr, brandy, zázvor a koření
Cukr, brandy, zázvor a koření
Nasekaný zázvor
Nasekaný zázvor

Ovoce, cukr, koření a nasekaný zázvor v pekáči
Ovoce, cukr, koření a nasekaný zázvor v pekáči
Směs před pečením
Směs před pečením
Hotový pečený čaj.
Hotový pečený čaj.

Plnění pečeného čaje do sklenic
Plnění pečeného čaje do sklenic
Hotový pečený čaj
Hotový pečený čaj
Pečený čaj
Pečený čaj


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 11x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Zázvorový čaj s medem, citrónem, skořicí a hřebíčkem pro posílení organizmu a vitality

Zázvorový čaj s medem, citrónem, skořicí a hřebíčkem pro posílení organizmu a vitality

Vrátili jste se ze zimní procházky, máte pocit chladu a nemůžete se zahřát? Báječným způsobem, jak to změnit a zahřát se, je připravit si rychlý a účinný lék – zázvorový čaj. Mám to vyzkoušené. Dejte si po zimní procházce horkou sprchu (není podmínkou), připravte si čaj, pohodlně se usaďte do křesla…

Pečený kapr se zámeckými šťouchanými bramborami

Pečený kapr se zámeckými šťouchanými bramborami

Vánoční či sváteční podoba kapra se nemusí omezovat jen na tradiční podobu – smaženého v trojobalu. Zkuste o letošních vánocích změnu. Příprava pečeného kapra se zámeckými šťouchanými bramborami je mnohem jednodušší a svým způsobem i chutnější.


Pstruh pečený s cuketou, rajčaty a bylinkami v jednom pekáčku

Pstruh pečený s cuketou, rajčaty a bylinkami v jednom pekáčku

Pokud se rozhodnete pro pečeného pstruha se zeleninou a bylinkami, čeká Vás jednoduchá příprava, výtečná chuť zeleniny a jemného masa.

Pstruh pečený s cuketou a petrželkou v jednom pekáčku v dietní variantě

Pstruh pečený s cuketou a petrželkou v jednom pekáčku v dietní variantě

Pokud se rozhodnete pro dietního pečeného pstruha s cuketou a petrželkou, čeká vás jednoduchá příprava, výtečná chuť rybího masa. Při dietě č. 4 je to opravdu chuťový zážitek.