Pikantní angreštové čatní (čatný, anglicky chutney)

14. červenec 2017

Pokud máte rádi smažený sýr, zejména smažený hermelín, rozhodně si angreštové čatní připravte. Angreštové čatní je skvělý parťák sýrů. K sýrové míse nezapomeňte přidat misku s angreštovým čatní. Když vás „honí mlsná“, stačí dvě, tři lžičky angreštového čatní a vaše chuťové pohárky budou spokojené.

Pikantní angreštové čatní (čatný, anglicky chutney)Pikantní angreštové čatní (čatný, anglicky chutney)

Na přípravu 1 litru angreštového čatní budeme potřebovat

  • 1 kg angreštu očištěného od stopek a zbytků zaschlých květů
  • 15 bobulí černého (červeného) rybízu
  • 4 sušené švestky
  • 50 g sušených brusinek
  • 80 g oloupaného čerstvého zázvoru
  • 110 g třtinového cukru
  • 2 ks celé skořice, asi 2 cm dlouhé
  • 1 polévkovou lžíci balzamikového krému
  • 1 čajovou lžičku chilli floků nebo čerstvou chilli papričku bez semínek
  • 1 čajovou lžičku jehliček sušeného nebo čerstvého rozmarýnu
  • 1,5 dl suchého bílého vína

Dále si připravíme

  • mělký kastrol na vaření čatní s širším dnem
  • 5 skleniček o obsahu 200 ml

Postup přípravy angreštového čatní

Oprané bobule angreštu překrájíme na několik kusů a vložíme je do kastrolu, ve kterém budeme čatní vařit.

Oloupaný kořen zázvoru nastrouháme na kaši na tom úplně nejjemnějším struhadle. Takové ty propíchnuté ostré hroty, na kterých se strouhá malým dětem jablíčko nebo mrkvička.

Do hmoždíře vložíme nakrájenou chilli papričku nebo chilli floky a jehličky rozmarýnu. Obě suroviny rozdrtíme.

Rozdrcenou směs koření přidáme do kastrolu k angreštu a zázvoru společně se všemi dalšími výše uvedenými surovinami. Obsah kastrolu důkladně promícháme.

Kastrol postavíme na zdroj tepla a začneme zahřívat.  Od bodu varu, na mírném ohni budeme vařit cca 45 minut.

Směs by měla jen probublávat a ne překotně vařit.  Také nezapomínáme míchat. Nejdříve občas, a když směs začne houstnout, kastrol neopouštíme a mícháme.

V čatní nejsou žádné konzervanty.

Hotové čatní by mělo zhoustnout, ale stále by mělo být tekuté. Uvařenou směs můžete zlehka projet tyčovým mixerem (musí tam ale zůstat kousky ovoce).

Angreštové čatníAngreštové čatní
Zdroj: Marcela Hackerová

Pokud se čatní nechystáte podávat hned, přendejte ještě vařící čatní do připravených skleniček, zavíčkujte a skleničky obraťte dnem vzhůru. Po patnácti minutách je vraťte do původní polohy, tj. dnem na desku kuchyňské linky.

Po vychladnutí umístěte skleničky do prostoru, kde obvykle skladujete zavařeniny. Pokud skleničky neotevřete, vydrží tam i dva roky. Myslím ale, že Vám nevydrží, protože je určitě sníte rychleji.

Po otevření skleničku raději umístěte do ledničky a zkonzumujte do 2-3 týdnů. V čatní nejsou žádné konzervanty.

 

Nakrájený angrešt se všemi surovinami
Nakrájený angrešt se všemi surovinami
Angreštové čatní.
Angreštové čatní.
Angreštové čatní
Angreštové čatní

Pikantní angreštové čatní
Pikantní angreštové čatní
Pikantní angreštové čatní.
Pikantní angreštové čatní.
Pikantní angreštové čatní..
Pikantní angreštové čatní..


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 10x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Když jsme byli s bratrem malí, byla kuřecí játra velká vzácnost. V krámu se neprodávala, a když se zabila starší slepice, měla jen jedny játra. Maminka je vždy přidávala do slepičího vývaru s domácími nudlemi. Nakrájela je na kousky a tak se dostalo na každého. Občas kuřecí játra připravím, jako tyh…

Recept na pikantní Segedínský guláš

Recept na pikantní Segedínský guláš

Když budete mít chuť na něco opravdu pikantního, uvařte si segedínský guláš. Uchvátí vás škála úžasně propojených chutí. Od navinulé, přes pálivou, masovou i sametově jemnou po smetaně. Báječně chutná nejen po sladkých vánocích.


Pikantní špekové knedlíky vařené v páře

Pikantní špekové knedlíky vařené v páře

Říkáte, že špekové knedlíky nejsou nic pro vás. Že jejich příprava je zdlouhavá, že jsou velmi kalorické. To je ale jeden velký mýtus. Zkuste vyzkoušet moje pikantní špekové knedlíky a budete překvapeni, jak výborně chutnají.

Recept na pikantní bramborákovou buchtu

Recept na pikantní bramborákovou buchtu

Když vám zbývají doma brambory, přemýšlíte, co dobrého z nich připravit. Mám ráda bramborák a mám ráda pizzu. Tenhle recept spojuje obojí. Je pikantní, k vínu nebo pivu naprosto dokonalý, a když budou přítomny i děti, stačí jen ubrat pálivou papriku. Příprava je rychlá a hlavně, pokrm není nasáklý t…