Recept na domácí angreštový džem s portským vínem

1. srpen 2015

Říkáte, že byste si nikdy nedali angreštový džem? To ale děláte velkou chybu - je to lahůdka. S přidáním portského vína získává úplně jiný rozměr. Mohou ho jíst i děti, protože alkohol se během vaření odpaří. Džem má krásnou granátovou barvu a jsou v něm kousky ovoce. Zkuste si představit lívance, namazané angreštovým džemem. Už teď, při psaní, se mi sbíhají sliny.

Recept na domácí angreštový džem s portským vínemRecept na domácí angreštový džem s portským vínem

Na přípravu angreštového džemu s portským vínem budeme potřebovat

  • 1 kg vyzrálého červeného angreštu
  • 1150 g krupicového cukru
  • 20 g přípravku Gelfix 1: 1
  • 1 dl kvalitního portského vína
  • 7 důkladně umytých skleniček o obsahu 250 ml

Postup přípravy angreštového džemu s portským vínem

Angrešt očistíme od stopek, zbytků suchých květů a důkladně ho opereme ve studené vodě.

Opraný a okapaný angrešt nožem přepůlíme a vložíme do kastrolu, ve kterém budeme džem vařit.

Šťouchadlem na brambory angrešt rozdrtíme.

Obsah sáčku Gelfix o hmotnosti 20 g smícháme se dvěma lžícemi cukru z připraveného množství a přidáme jej do kastrolu k angreštu.

Dřevěnou měchačkou ovoce promícháme. Zalijeme 1 dl portského vína, znovu promícháme a přiklopíme.

Hrnec dáme na chladné místo, nejlépe do chladničky nebo do sklepa a necháme jej tam 24 hodin.

Druhý den kastrol s angreštem, za občasného promíchání přivedeme k varu a necháme povařit 2 minuty.

Pak přisypeme připravený cukr. Nyní mícháme častěji, dokud zavařenina nezačne opět vařit.

Od bodu varu za stálého míchání vaříme 8 minut.

Případnou pěnu ze zavařeniny odstraníme. Angrešt jí ale mnoho nemá.

Po osmi minutách vypneme zdroj tepla. Kastrol s uvařeným džemem přemístíme na dřevěné prkénko.

Naběračkou naléváme právě uvařený a horký džem do připravených sklenic

Okraj sklenice vždy otřu čistým a vlhkým hadříkem a pak ještě papírovou utěrkou. Zavíčkuji a sklenici převrátím dnem vzhůru. Převrácené je nechám asi 20 minut. A pak je vrátím zpět víčkem vzhůru.

Angrešt má hodně pektinu, zavařenina dobře tuhne.

Kdo chce džem s menším množstvím cukru, zakoupí si Gelfix 1 : 2 nebo 1 : 3. Já mám ráda zavařenu sladkou, proto jsem použila poměr 1 : 1, tj. 1 kg ovoce a 1 kg cukru (respektive 1,15 cukru).

 

Čerstvě natrhaný vyzrálý andrešt
Čerstvě natrhaný vyzrálý andrešt
Rozmačkaný angrešt před vařením
Rozmačkaný angrešt před vařením
Detail rozmačkaného angreštu
Detail rozmačkaného angreštu

Odleželý angrešt druhý den
Odleželý angrešt druhý den
Přidáme další ingredience
Přidáme další ingredience
Uvařený džem musíme ochutnat
Uvařený džem musíme ochutnat

Domácí angreštový džem s portským vínem
Domácí angreštový džem s portským vínem
Domácí angreštový džem s portským vínem
Domácí angreštový džem s portským vínem
Domácí angreštový džem s portským vínem
Domácí angreštový džem s portským vínem


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.9 hvězdiček / Hodnoceno: 50x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Jahodovo-rebarborový džem

Jahodovo-rebarborový džem

Vlastní, doma připravený, jahodovo-rebarborový džem s kousky ovoce můžete vylepšit mátou, skořicí nebo šalvějí ananasovou. Chutná překvapivě výborně. Nikde v obchodě takový neseženete.

Pečená hovězí žebra se zeleninou, vínem a pivem

Pečená hovězí žebra se zeleninou, vínem a pivem

Masitá hovězí žebra v každém řeznictví běžně neseženete, ale když budete mít štěstí, rozhodně neváhejte a kupte je. Pečená žebra s hustou, tmavou a voňavou omáčkou je delikatesa.


Jahodová marmeláda / džem - bez konzervantů

Jahodová marmeláda / džem - bez konzervantů

Když začnou zrát jahody, nevím kterou dobrotu si z nich připravit dříve. Knedlíky, či rozmačkané, s cukrem a mascarpone nebo s lívanci, či si upéct některou svoji oblíbenou buchtu. Ale nejvíce se těším na svoji marmeládu. Skvěle chutná, je bez konzervantů a krásně voní po jahodách i po mnoha měsícíc…

Recept na maminčin domácí perník s rumovou polevou

Recept na maminčin domácí perník s rumovou polevou

Přiznám se, že jíst sladké mě nebylo sudičkami dáno do vínku. Ale bylo pár sladkých dobrot, které maminka pekla a já jsem si je s chutí dávala. Maminčin perník mezi ně rozhodně patřil. Maminka ho dělala s citrónovou nebo čokoládovou polevou, ale mě víc chutná poleva rumová.