Recept na nakládané houby na kyselo

3. září 2016

Sbírání hub je moje velká vášeň. Myslím, že nejen moje. Už cestou z lesa přesně vím, co s nimi udělám. Bude smaženice, bramboračka, houbová omáčka na smetaně a ty malé, krásně tvrdé, tak ty půjdou naložit do octa, nakyselo. Skleničku hub dokážu sníst na posezení. Pikantní a doma nakládané houby jsou lahůdka.

Recept na nakládané houby na kyseloRecept na nakládané houby na kyselo

Můj velký vzor ve sběru a identifikaci hub byl pan Smotlacha. Jeho pravidlo číslo jedna bylo: „Sbírat jen houby, které dobře znám a které se nedají zaměnit“. Tohoto pravidla se držím.

Na přípravu 4 skleniček naložených hub na kyselo budeme potřebovat

  • 1 kg tvrdších hub (hříbky, křemenáče, lišky)
  • 4 velké bobkové listy
  • 8 kuliček černého pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 3,5 dl vody
  • 25 g soli (1 polévkovou lžíci)
  • 165 ml kvasného octa (8 %)
  • 15 g krystalového cukru (2 čajové lžičky vrchem)

Dále budeme potřebovat

  • 4 skleničky o obsahu přibližně 300 ml

Postup nakládání hub na kyselo

Houby, nejlepší jsou ty mladé a krásně tvrdé hříbky nebo křemenáče, dobře očistíme a nakrájíme je na větší kusy. Odměříme a odvážíme si všechny uvedené suroviny.

Skleničky i víčka důkladně umyjeme.

Do kastrolu s širším dnem nalijeme 3,5 dl studené vody, přidáme přelomené 4 bobkové listy, 8 kuliček nového koření a 8 kuliček černého pepře. Nakonec přisypeme sůl. Vše promícháme a přivedeme k varu.

Do vroucího nálevu přidáme nakrájené houby a promícháme. Znovu přivedeme k varu. Od bodu varu vaříme 5 minut.

Nyní k houbám přilijeme 165 ml kvasného osmiprocentního octa a přisypeme připravený krystalový cukr. Opět přivedeme k varu. Od bodu varu vaříme přesně 4 minuty.

Kastrol odstavíme a pěnu na povrchu necháme spadnout. Po několikerém promíchání se rozpustí. A můžeme houby plnit do připravených skleniček. Neplníme až po okraj, necháme vždy 1 – 1,5 cm volný prostor pod víčkem.

Houby musí zůstat ponořené v láku.

Okraje skleniček otřeme papírovou utěrkou a skleničky zavíčkujeme.

Do hrnce na zavařování položím čistou utěrku, na ni vyskládám připravené skleničky a zaliju studenou vodou, aby skleničky byly celé pod vodou.

Po dosažení teploty 90 °C sterilujeme 25 minut. A pak už se můžeme těšit na úžasnou chuť kyselých houbiček, třeba o vánocích k pečenému krocanovi.

 

Hřib smrkový
Hřib smrkový
Koš plný lesních hub
Koš plný lesních hub
Nakrájené houby na naložení
Nakrájené houby na naložení

[04Nakládané houby na kyselo
[04Nakládané houby na kyselo
Naložené houby na kyselo
Naložené houby na kyselo

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.25 hvězdiček / Hodnoceno: 55x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na nakládané okurky

Recept na nakládané okurky

Každá rodina má svůj zaručený recept na naložení okurek na kyselo. Tento recept má kořeny na jižní Moravě a získala jsem ho od svého bratra Jindřicha. Naložené okurky jsou úžasně křupavé, sladkokyselé a báječně voní koprem a kořením.

Pomazánka ze sleďů, naložených na sladko-kyselo

Pomazánka ze sleďů, naložených na sladko-kyselo

Maso ze sleďů, naložených na sladko-kyselo má výtečnou chuť. Mám vyzkoušeno, že pomazánka ze sleďů nabrousí umdlévajícím hostům chuť ke konzumaci na každém večírku. Připravte s pomazánkou malé opečené tousty nebo jednohubky a sami uvidíte, jak rychle budou mizet.


Maminčiny rychlokvašky – domácí nakládané okurky

Maminčiny rychlokvašky – domácí nakládané okurky

Když byla o prázdninách sezona okurek, maminka nestačila rychlokvašky nakládat. Protože my děti a naši kamarádi, jsme je konzumovaly po kilogramech. Než se dohrál pingpongový turnaj, snědly jsme dvě čtyřlitrové lahve chutných a křupavých naložených okurek.

Recept na výbornou pomazánku z rybiček

Recept na výbornou pomazánku z rybiček

Receptů na pomazánku z rybiček jsou tisíce. Každý máme tu svoji osvědčenou. Vyzkoušejte tu moji. Je připravená za chvíli a chutná skvěle.