Recept na nakládané okurky

29. červen 2017

Každá rodina má svůj zaručený recept na naložení okurek na kyselo. Tento recept má kořeny na jižní Moravě a získala jsem ho od svého bratra Jindřicha. Naložené okurky jsou úžasně křupavé, sladkokyselé a báječně voní koprem a kořením.

Recept na nakládané okurkyRecept na nakládané okurky

Na přípravu 8 sklenic naložených okurek budeme potřebovat

  • 3 - 3,5 kg čerstvých okurek, 5 – 7 cm dlouhých
  • 8 sklenic s víčky OMNIA

Suroviny na nálev

  • 1,9 litru (1900 ml) vody
  • 0,6 litru (600 ml) kvasného octa
  • 150 g krupicového cukru
  • 80 g soli
  • 25 tablet umělého sladidla

Do každé sklenice si připravíme

  • 5 koleček oškrábané mrkve
  • Plátek oloupané cibule
  • Hrstičku opraného kopru i s tužšími stonky
  • 1 hřebíček
  • 4 kuličky nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 1 přelomený bobkový list
  • 1 kolečko oloupaného křenu

Postup přípravy nakládání okurek

Prvním základem úspěchu jsou opravdu čerstvé okurky a dobře umyté sklenice i s víčky.

Okurky vložíme do větší nádoby, třeba do dětské vaničky a zalijeme je studenou vodou a necháme chvíli odpočívat.

Chuťovým základem okurek je nálev.

Nejdříve si připravíme nálev. Do hrnce nalijeme odměřenou vodu, přisypeme krupicový cukr, sůl a umělé sladidlo.  Promícháme a nezakryté přivedeme k varu. Když nálev začne vřít, přilijeme odměřené množství octa. Promícháme a od bodu varu vaříme 5 minut.

Nálev máme hotový a necháme ho zcela vychladnout.

Než se nám vychladí nálev, připravíme si okurky. Důkladně je omyjeme minimálně ve dvou vodách a zbytky stonků odkrojíme opravdu ostrým nožem (viz fotografie níže).

Oprané okurkyOprané okurky
Zdroj:Marcela Hackerová

Právě tam se drží nečistoty, které mohou způsobit, že se nám okurky začnou kazit. A to samozřejmě nechceme.

Nezapomeneme zkontrolovat ani druhý konec okurky.

Mohou tam být nečistoty a zbytky po květu. I tam někdy musíme zasáhnout ostrým nožem a odstranit nečistoty.

Do sklenic vyskládáme uvedené suroviny a koření. Nebojme se do sklenic nalámat tužší stonky kopru, naopak, ty jsou nejaromatičtější.

Do každé sklenice, na koření, zeleninu a kopr, pečlivě složíme oprané okurky. Mělo by se jich tam vejít 10-12 kusů.

Okurky zalijeme vychlazeným nálevem. Okraje sklenice otřeme papírovou utěrkou a zavíčkujeme.

Na dno velkého hrnce nebo hrnce na zavařování položíme utěrku. Na utěrku postavíme naplněné sklenice a zalijeme je vodou až k víčkům a postavíme na zdroj tepla.

Druhým základem úspěchu je nepřekročit teplotu při sterilizování. Po dosažení 80 °C teploty vody sterilizujeme 20 minut. Kdo nemá zavařovací hrnec s teploměrem, měl by použít teploměr kuchyňský.

Dodržte teplotu 80 °C a čas 20 minut.

Když budeme sterilizovat okurky při vyšší teplotě než 80 °C, okurky ztratí svoji krásně zelenou barvu (zežloutnou) a nebudou křupavé, ale měkké. Pak bychom nepřipravili okurky unikátní chuti, ale okurky z výprodeje, dovezené neznámo odkud.

 

Oprané okurky
Oprané okurky
Sklenice s kořením a zeleninou
Sklenice s kořením a zeleninou
Plnění sklenic okurkami
Plnění sklenic okurkami

Sklenice s okurkami bez nálevu
Sklenice s okurkami bez nálevu
Nakládané okurky
Nakládané okurky
Nakládané okurky.
Nakládané okurky.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 12x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Maminčiny rychlokvašky – domácí nakládané okurky

Maminčiny rychlokvašky – domácí nakládané okurky

Když byla o prázdninách sezona okurek, maminka nestačila rychlokvašky nakládat. Protože my děti a naši kamarádi, jsme je konzumovaly po kilogramech. Než se dohrál pingpongový turnaj, snědly jsme dvě čtyřlitrové lahve chutných a křupavých naložených okurek.

Recept na nakládané houby na kyselo

Recept na nakládané houby na kyselo

Sbírání hub je moje velká vášeň. Myslím, že nejen moje. Už cestou z lesa přesně vím, co s nimi udělám. Bude smaženice, bramboračka, houbová omáčka na smetaně a ty malé, krásně tvrdé, tak ty půjdou naložit do octa, nakyselo. Skleničku hub dokážu sníst na posezení. Pikantní a doma nakládané houby jsou…


Recept na výbornou pomazánku z rybiček

Recept na výbornou pomazánku z rybiček

Receptů na pomazánku z rybiček jsou tisíce. Každý máme tu svoji osvědčenou. Vyzkoušejte tu moji. Je připravená za chvíli a chutná skvěle.

Recept na maminčino rizoto

Recept na maminčino rizoto

Rizoto je tradiční italský rýžový pokrm. Maminčino české „rizoto“ je velmi chutná variace rýžového pokrmu s kuřecím masem a zeleninou. Přiznávám, nejsem velkým konzumentem rýže. Ale maminčino rizoto mám ráda a vařím ho minimálně jednou v měsíci.