Recept na ostružinovou (malinovou, rybízovou) šťávu – ostružinový sirup

17. září 2015

V horkých letních dnech ostružinová šťáva, naředěná vodou, je chutné osvěžení a na podzim, přidáním šťávy do čaje, místo cukru, vznikne velmi lahodný nápoj.

Recept na ostružinovou (malinovou, rybízovou) šťávu – ostružinový sirupRecept na ostružinovou (malinovou, rybízovou) šťávu – ostružinový sirup

Na přípravu ostružinového šťávy budeme potřebovat

  • 1 kg vyzrálých ostružin
  • 10 g kyseliny citronové
  • 0,6 l vody
  • 1,5 kg krupicového cukru
  • 8 čistých skleniček o obsahu 2 dl
  • Nálevka (trychtýř)

Postup přípravy ostružinové šťávy

Vyzrálé ostružiny dobře opereme. Vložíme je do mísy (nerez, porcelán nebo sklo) a důkladně je rozmačkáme.

Zalijeme je připravenou studenou vodou a zasypeme 10 g kyselin citronové. Vše promícháme.

Rozmačkané ostružiny s vodou a kyselinou citronovouRozmačkané ostružiny s vodou a kyselinou citronovou
Zdroj:  Marcela Hackerová

Nádobu pokryjeme potravinářskou folií nebo celofánem a přemístíme ji na chladnější místo. Přes folii položíme ještě utěrku, aby na ovoce nešlo světlo.

Ovocnou směs necháme zrát 24 – 48 hodin.

Připravíme si nádoby na hotovou šťávu. Mám zkušenost, že lepší jsou menší lahve, ale záleží jen na vás, jaký obsah si zvolíte.

Vyzrálou směs ovoce slijeme přes cedník, kde nám zbude převážná část zrníček z ostružin.

Aby byla šťáva krásně průzračná, ještě ji přefiltrujeme přes plátno. Já jsem použila čistě vypranou starší utěrku.

Šťávu odměříme. Z uvedeného množství získáme +/- litr surové šťávy.

Šťávu přelijeme do hrnce a přidáme 1,5 kg krupicového cukru.

Vždy platí, že na 1 litr surové šťávy přidáme 1,5 kg cukru.

Hrnec se šťávou položíme na tepelný zdroj a zahříváme maximálně do 80 °C. Za tuto dobu se nám cukr rozpustí. Průběžně sbíráme pěnu. Na ostružinách se jí vytvoří poměrně hodně.

Uvařenou šťávu odstraníme z tepelného zdroje. Přesvědčíme se, že jsme opravdu odebrali všechnu sraženou pěnu. Nyní můžeme začít plnit skleničky.

Při nalévání šťávy do skleniček je výborným pomocníkem trychtýř (nálevka).  Skleničky uzavřeme a převrátíme na 15 minut dnem vzhůru. Použijete-li korkové nebo jiné zátky, sklenice raději nepřevracejte.

A máme hotovo. Hned ochutnejte. Mňam, je to dobrota.

Rada

Silně obarvenou utěrku nebo plenu od ovoce jen vymáchejte ve studené vodě, dejte do staršího hrnce se studenou vodou, posypte běžným práškem na praní a nechte 15 minut vyvařit. Obraceným koncem měchačky občas zamíchejte. Pak vodu vylijte a celý proces opakujte ještě jednou. Na utěrce nebude žádná skvrna a bude zářivě bílá.

Mačkání ostružin
Mačkání ostružin
Rozmačkané ostružiny s vodou a kyselinou citronovou
Rozmačkané ostružiny s vodou a kyselinou citronovou
Surová, přefiltrovaná šťáva
Surová, přefiltrovaná šťáva

Hotová šťáva ve sklenicích
Hotová šťáva ve sklenicích
Ostruživovou šťávu nekoupíte!!
Ostruživovou šťávu nekoupíte!!
Ostruživová šťáva
Ostruživová šťáva


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.62 hvězdiček / Hodnoceno: 63x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Ludmila

středa, 9. srpen 2017
13:29

Prosím, nemusí se ostruž.šťáva konzervovat, vydrží i na zimu ve spíži ? Děkuji a přeji pěkné léto! Ludmila


posted by: Ludmila [Odpovědět]

marcela

středa, 9. srpen 2017
19:46

marcela

to Ludmila: Paní Ludmilo, vydrží a nic se se šťávou (sirupem) nestane. Mám vyzkoušeno, že vydrží i dva roky. Maximálně zhoustne, ale kvalita zůstane. Skladovat skleničky v chladnu nemusíte, ale po otevření bych skleničku přemístila do ledničky.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Domácí mátový sirup, jak ho připravovala moje maminka

Domácí mátový sirup, jak ho připravovala moje maminka

Když jsem byla malá, maminka na moje obtížné zažívání měla jen jednu medicínu a to mátový sirup nebo mátový čaj. Léty jsem se s mátou natolik sžila, že si mátový čaj vařím dodnes.

Recept na maminčiny lívance

Recept na maminčiny lívance

Můj vřelý vztah k lívancům trvá od dětství do dnes. Výborné jsou s malinovou marmeládou i s rozpuštěným máslem a sypané skořicových cukrem. Lahodné jsou jako příloha k jahodám se šlehačkou nebo k usmaženým vajíčkům na cibulce s kyselou okurkou. Možností je opravdu hodně.


Recept na voňavá švestková povidla

Recept na voňavá švestková povidla

Švestky mají v kuchyni všestranné využití. Výborné jsou čerstvé, sušené i jako součást moučníků. Kynutý švestkový koláč s drobenkou mám mnohem raději než třeba klasiku: tvaroh, mák a povidla. Nesmím také zapomenout na jejich tekutou podobu. Mám na mysli slivovici. Švestky jsou výborné i do tmavých o…

Recept na želé připravené ze šťávy vinných hroznů

Recept na želé připravené ze šťávy vinných hroznů

Když se vám urodí hroznové víno nevalné chuti, zkuste vyzkoušet želé z vinné šťávy. Zpracováním těchto hroznů, nikoli na víno, ale na želé, se z ošklivého káčátka stane krásná slečna. Želé má úžasnou barvu a jeho chuť se změní k nepoznání.