Recept na voňavá švestková povidla

29. srpen 2015

Švestky mají v kuchyni všestranné využití. Výborné jsou čerstvé, sušené i jako součást moučníků. Kynutý švestkový koláč s drobenkou mám mnohem raději než třeba klasiku: tvaroh, mák a povidla. Nesmím také zapomenout na jejich tekutou podobu. Mám na mysli slivovici. Švestky jsou výborné i do tmavých omáček k hovězímu nebo ke zvěřině. Ale dnes si budeme povídat o švestkových povidlech.

Recept na voňavá švestková povidlaRecept na voňavá švestková povidla

Za mého dětství se povidla vařila z jedné várky (asi 5 kg) i týden. Když se večer zatopilo do kamen, povidla se vařila 1-2 hodiny a zase nechala vychladnout.

Babička říkala, že na švestková povidla se nespěchá.

 

Na přípravu švestkových povidel budeme potřebovat

  • 1,5 kg hodně vyzrálých a vypeckovaných švestek
  • 400 g krupicového cukru
  • Šťávu z 2 citrónů
  • Kousek celé skořice (asi 1-2 cm)
  • 2 hřebíčky
  • Kastrol se širokým dnem
  • Vajíčko na koření nebo kousek plátýnka
  • 3 skleničky, každá o obsahu 2,5 – 3 dl, důkladně umyté

Postup přípravy švestkových povidel

Vypeckované švestky dáme do kastrolu.

Do „vajíčka“ nebo plátýnka uzavřeme skořici, hřebíček a vložíme ke švestkám.

 

Skořice, hřebíček a citrónSkořice, hřebíček a citrón
Zdroj: Marcela Hackerová

 

Za občasného míchání vaříme asi 1 hodinu. Po hodině hrnec odstavíme a necháme odpočívat do druhého dne.

Druhý den přidáme šťávu (bez pecek) ze dvou citrónů. Povidla promícháme a přivedeme k varu.

Vaříme je tak dlouho, až začnou houstnout. Švestky se nám rozvaří a jejich objem se zmenší cca o polovinu.

Tento proces si můžeme rozdělit do více dní, tak jako moje babička. Záleží na tom, kolik máme času. Kvalitě povidel to neublíží. Naopak.

Z redukovaných a rozvařených švestek vyndáme koření a přisypeme cukr.

Od bodu varu vaříme 20 minut.

Horké plníme do připravených sklenic, které dobře uzavřeme a otočíme na 15 minut dnem vzhůru.

 

Uzavřeme a otočíme dnem vzhůruUzavřeme a otočíme dnem vzhůru
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Rada

U nás doma se do povidel nikdy nepřidával ocet, ale citrónová šťáva. Jednou jsem dostala skleničku švestkových povidel. Když jsem je ochutnala, myslela jsem, že jsou zkažená.

No nebyla, jen paní do povidel přidala kvasný ocet.

Do povidel zásadně patří kvalitní vinný ocet nebo šťáva z citrónů.

Na 1 kg syrového ovoce 1 dl vinného octa nebo šťávy z citrónu.

 

Vyzrálé švestky
Vyzrálé švestky
Skořice, hřebíček a citrón
Skořice, hřebíček a citrón
Začínáme vařit povidla
Začínáme vařit povidla

Uvařená povidla
Uvařená povidla
Horká povidla plníme do sklenic
Horká povidla plníme do sklenic
Povidla pře uzavřením sklenice
Povidla pře uzavřením sklenice

Nezapomeneme hrdlo sklenice otřít
Nezapomeneme hrdlo sklenice otřít
Uzavřeme a otočíme dnem vzhůru
Uzavřeme a otočíme dnem vzhůru
Zimní zásoba voňavých povidel
Zimní zásoba voňavých povidel


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.83 hvězdiček / Hodnoceno: 47x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Bramborové placky babička podávala zásadně na sladko. Pekla je vždy, když jí zbyly vařené brambory. Mám je velmi ráda a po dlouhé době v mé kuchyni zažívají renesanci. Řeknu vám, že bramborové placky se švestkovými povidly nebo jen tak pocukrované jsou velká lahůdka.

Recept na maminčin domácí perník s rumovou polevou

Recept na maminčin domácí perník s rumovou polevou

Přiznám se, že jíst sladké mě nebylo sudičkami dáno do vínku. Ale bylo pár sladkých dobrot, které maminka pekla a já jsem si je s chutí dávala. Maminčin perník mezi ně rozhodně patřil. Maminka ho dělala s citrónovou nebo čokoládovou polevou, ale mě víc chutná poleva rumová.


Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Když jsme byli s bratrem malí, byla kuřecí játra velká vzácnost. V krámu se neprodávala, a když se zabila starší slepice, měla jen jedny játra. Maminka je vždy přidávala do slepičího vývaru s domácími nudlemi. Nakrájela je na kousky a tak se dostalo na každého. Občas kuřecí játra připravím, jako tyh…

Buchty do jitrnic - recept

Buchty do jitrnic - recept

Aby jitrničky a jelítka byly delikatesní, potřebujeme domácí buchtu do jitrnic. Buchty do jitrnic jsou nezbytnou součástí zabijačkových hodů. Buchty do jitrnic se pečou zpravidla týden před zabijačkou.