Recept na želé připravené ze šťávy vinných hroznů

5. listopad 2016

Když se vám urodí hroznové víno nevalné chuti, zkuste vyzkoušet želé z vinné šťávy. Zpracováním těchto hroznů, nikoli na víno, ale na želé, se z ošklivého káčátka stane krásná slečna. Želé má úžasnou barvu a jeho chuť se změní k nepoznání.

Recept na želé připravené ze šťávy vinných hroznůRecept na želé připravené ze šťávy vinných hroznů

Prvotní úmysl byl vytvořit na zahradě z vinné révy plot. Keřům se daří a letos jsme se dočkali poměrně velké úrody modrých bobulí neznámé odrůdy. Je pozdní a kosové ho neodnesli, protože má velmi silnou slupku a uvnitř jednu velkou pecku. No, na jídlo nic moc. Rozhodla jsem se, že udělám pokus a vyrobím ze šťávy zavařeninu.

Na přípravu želé z vinných hroznů budeme potřebovat

  • 2 kg bobulí hroznového vína
  • Šťáva z 1 velkého citronu nebo z 2 malých
  • 1 kg krupicového cukru
  • ¾  dl brandy
  • 1 balení Gelfix 1:1
  • 7 čistých skleniček o obsahu 2-3 dl
  • Nálevka s širším otvorem (trychtýř)

Postup přípravy želé z vinných hroznů

Vyzrálé bobule otrháme a opereme. Jednotlivé bobule překrájíme a následně šťouchadlem na brambory rozmačkáme.

Přidáme citronovou šťávu a směs dobře promícháme. Nádobu pokryjeme potravinářskou folií nebo alobalem a necháme do druhého dne odpočívat na chladném místě.

Druhý den směs povaříme 15 minut a následně ji propasírujeme přes jemné síto. Vytvořenou pěnu sbíráme a odstraníme. Do šťávy, kterou jsme získali, přilijeme ¾ dl brandy.

Získané šťávy by mělo být +/- 1 kg.

Obsah sáčku Gelfix přesypeme do hrnečku a promícháme ho se dvěma lžícemi krupicového cukru s celkového připraveného množství cukru. Směs přisypeme do hrnce k vinné šťávě a dobře promícháme.

Hrnec se šťávou položíme na tepelný zdroj a zahříváme do bodu varu.  Průběžně sbíráme hnědou pěnu, která se nám na povrchu tvoří.

Po 2 minutách varu přisypeme cukr a opět přivedeme k varu. Vaříme 7-8 minut za průběžného míchání a sbírání pěny.

Sbírání pěny je pro konečný výsledek želé důležité.

Uvařenou šťávu odstraníme z tepelného zdroje. Přesvědčíme se, že jsme opravdu odebrali všechnu sraženou pěnu a hladina je čistá. Nyní můžeme začít plnit skleničky.

Při nalévání šťávy do skleniček je výborným pomocníkem trychtýř (nálevka) s širokým otvorem.  Skleničky uzavřeme a převrátíme na 15 minut dnem vzhůru.

A máme hotovo. Po úplném vychladnutí je želé nádherně průzračné, a když ho dáte proti světlu, září. Výborné je s palačinkami, se zmrzlinou i do pohárů.

Bobule sklizeného vína
Bobule sklizeného vína
Želé z vinných hroznů I.
Želé z vinných hroznů I.
Želé z vinných hroznů II.
Želé z vinných hroznů II.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.88 hvězdiček / Hodnoceno: 17x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Ovocný koláč z piškotového těsta s vinným želé

Ovocný koláč z piškotového těsta s vinným želé

Hledáte-li jednoduchý recept na chutný ovocný koláč, vyzkoušejte ten můj. I když se dá v zimě sehnat spoustu čerstvého ovoce, já jsem pro tentokrát sáhla po svých domácích zamražených ostružinách a rybízu.

Recept na ostružinovou (malinovou, rybízovou) šťávu – ostružinový sirup

Recept na ostružinovou (malinovou, rybízovou) šťávu – ostružinový sirup

V horkých letních dnech ostružinová šťáva, naředěná vodou, je chutné osvěžení a na podzim, přidáním šťávy do čaje, místo cukru, vznikne velmi lahodný nápoj.


Recept na výbornou pomazánku z rybiček

Recept na výbornou pomazánku z rybiček

Receptů na pomazánku z rybiček jsou tisíce. Každý máme tu svoji osvědčenou. Vyzkoušejte tu moji. Je připravená za chvíli a chutná skvěle.

Recept na tempuru z kapra

Recept na tempuru z kapra

Tempura patří k tradičním japonským jídlům. Nejen v Japonsku, ale i u mě doma v kuchyni zdomácněla. Ochutnejte i vy křupavé kousky osmažené ryby s rýží, se zeleninou nebo s kuskusem. Je to lahůdka.