Sterilované papriky plněné hlávkovým zelím

27. říjen 2017

Sterilované papriky plněné hlávkovým zelím jsou chuťově výrazný společník pečeného nebo grilovaného masa, smažených sýrů, zabijačkových pochoutek, k pivu i opečené klobáse. Variant je celá řada, záleží jen na vás, kterou si vyberete.

Sterilované papriky plněné hlávkovým zelímSterilované papriky plněné hlávkovým zelím

Na přípravu sterilovaných paprik plněných zelím budeme potřebovat

  • 1 kg očištěného a jemně nakrájeného hlávkového zelí bez košťálu
  • 6 zelených slovenských paprik
  • 3 zelené větvičky kopru jemně nasekané
  • 20 g soli
  • 25 g krupicového cukru
  • 2 chilli papričky (množství můžete snížit dle vlastního uvážení)
  • 2 lahve o obsahu 1,5 litru s uzavíratelnými víčky

Na nálev budeme potřebovat

  • 1,9 l vody
  • 0,6 l kvasného, 8% octa
  • 25 g soli
  • 25 g krupicového cukru
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček černého pepře

Postup přípravy sterilovaných paprik plněných zelím

Jemně nakrájené hlávkové zelí vložíme do skleněné nebo nerezové mísy, přisypeme 20 g soli, 25 g krupicového cukru a nasekaný kopr. Vše promícháme a pěstí chvíli mačkáme, až zelí začne pouštět buněčnou šťávu.

Zelí v míse zakryjeme talířem, rukou stlačíme, až se nám na okrajích objeví zelná šťáva. Aby talíř zůstal závažím na zelí, postavíme na něj třeba plnou PET láhev s vodou. Mísu necháme při pokojové teplotě odstát do druhého dne.

24 hodin odleželé zelí24 hodin odleželé zelí
Zdroj:Marcela Hackerová

Druhý den si připravíme dvě dobře umyté lahve o obsahu 1,5 litru s uzavíratelným víčkem.

Papriky omyjeme, odkrojíme stopku a nožem důkladně vyčistíme vnitřek paprik od semen a vnitřních žeber. Papriky dobře vypláchneme studenou vodou, aby v nich nezůstala přehlédnutá semena.

Dochuťte chilli papričkou, ale uvážlivě.

Papriky naplníme připraveným zelím. Zůstane nám asi jedna třetina zelí, které rovnoměrně rozdělíme do obou lahví.

Papriky po třech vyskládáme do lahví a do každé lahve přidáme ještě jednu chilli papričku. Uvážlivě posuďte, jaké množství papričky přidáte, aby pro vás výsledný pokrm měl více, či méně, pikantní chuť.

Plněné papriky před zalitím lákemPlněné papriky před zalitím lákem
Zdroj:Marcela Hackerová

Nyní si připravíme nálev na plněné papriky. Do hrnce nalijeme vodu a ocet. Přisypeme sůl a cukr. Přidáme přelomené dva bobkové listy a 6 kuliček černého pepře. Vše promícháme a začneme zahřívat.

Od bodu varu vaříme 5 minut.

Ještě vařícím lákem zalijeme připravené plněné papriky a necháme je cca půl hodiny stát, aby lák protekl i do naplněných paprik. Do každé lahve přidáme ještě trochu láku, aby papriky byly pod vodou.

Okraje sklenic otřeme a sklenice zavíčkujeme. Vložíme je do zavařovacího hrnce nebo jakéhokoli jiného hrnce, zalijeme je teplou vodou a začneme zahřívat. Než voda dosáhne 90 °C, trvá to přibližně půl hodiny. Od tohoto bodu papriky sterilujeme 25 minut. Teplota by neměla přesáhnout 90 °C.

Sterilujeme při 90 °C, 25 minut.

Pokud budete zavařovat v obyčejném hrnci, doporučuji pod sklenice položit čistou utěrku a pak teprve zalít vodou a teplotu hlídat kuchyňským teploměrem.

Stejným způsobem můžeme připravit i červené papriky kapie naplněné červeným zelím nebo zelím bílým. Záleží jen na vás.

Nakrouhané zelí s cukrem, solí a nasekaným koprem
Nakrouhané zelí s cukrem, solí a nasekaným koprem
24 hodin odleželé zelí
24 hodin odleželé zelí
Naplněná paprika hlávkovým zelím
Naplněná paprika hlávkovým zelím

Nálev před svařením
Nálev před svařením
Plněné papriky před zalitím lákem
Plněné papriky před zalitím lákem
Plněné papriky zalité horkým lákem
Plněné papriky zalité horkým lákem

Plněné papriky zalité horkým lákem.
Plněné papriky zalité horkým lákem.
Sterilované papriky plněné hlávkovým zelím
Sterilované papriky plněné hlávkovým zelím
Sterilované papriky plněné hlávkovým zelím.
Sterilované papriky plněné hlávkovým zelím.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 10x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Plněné papriky s omáčkou z rajských jablíček a smetany

Plněné papriky s omáčkou z rajských jablíček a smetany

Plněné papriky mám nejraději připravené s omáčkou z rajských jablíček a smetany. V původním receptu, který zřejmě pochází odněkud z Balkánu, určitě smetana nikdy nebyla. Smetana ale omáčku zjemní a přidá jí na chuti.

Vídeňské šunkofleky se zelím

Vídeňské šunkofleky se zelím

Šunkofleky se zelím jsem poprvé ochutnala při loňské návštěvě Vídně. Vypadaly lákavě a ještě lépe chutnaly. Manžel je jedl tak, jak byly připraveny, já jsem si k nim přidala ještě opečené chilli klobásky. Vyzkoušejte šunkofleky se zelím. Budete mile překvapeni jednoduchostí přípravy i chutí.


Utopenci aneb – „Naložené špekáčky s kysaným zelím“

Utopenci aneb – „Naložené špekáčky s kysaným zelím“

Už jako „náctiletá“ byly utopenci můj první pokus připravit si jídlo, které je podle mého gusta. Nikdy nesmí chybět na Silvestra ani při letním venkovním posezení s přáteli. Léty jsem přípravu utopenců dokonale vyladila. Utopenci jednoznačně do mého seznamu oblíbených jídel patří.

Pastýřské plněné placky

Pastýřské plněné placky

Pastýřské plněné placky jsou skutečná dobrota a poslouží jako velmi sytý oběd nebo večeře. Když se nakrájí na čtvrtiny, pochutnají si i děti.