Utopenci aneb – „Naložené špekáčky s kysaným zelím“

26. květen 2017

Už jako „náctiletá“ byly utopenci můj první pokus připravit si jídlo, které je podle mého gusta. Nikdy nesmí chybět na Silvestra ani při letním venkovním posezení s přáteli. Léty jsem přípravu utopenců dokonale vyladila. Utopenci jednoznačně do mého seznamu oblíbených jídel patří.

Utopenci aneb – „Naložené špekáčky s kysaným zelím“Utopenci aneb – „Naložené špekáčky s kysaným zelím“

Na přípravu 3 – 6 porcí budeme potřebovat

  • 6 kusů špekáčků (600 g), kupte si opravdu kvalitní špekáčky
  • 350 g nepropláchnutého kysaného zelí
  • 2 bobkové listy nalámané na 2-3 kusy
  • Chilli papričku – množství podle své volby
  • 2 středně velké cibule (červená a žlutá)
  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje
  • 1 kávovou lžičku mleté pálivé papriky
  • Sklenici o obsahu 1,5 litru
  • Čtverec celofánu
  • 2 špátle (používají na ORL, když se vám dívají do krku a já je používám na nakládání)
  • Gumičku nebo provázek na uchycení celofánu

Na nálev si připravíme

  • 400 ml vody
  • 300 ml kvasného octa
  • 25 g soli
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 větvičku tymiánu
  • 8 kuliček nového koření
  • 16 kuliček barevného pepře
  • 1 bobkový list, přelomený na několik částí

Postup přípravy utopenců naložených s kysaným zelím

Nejprve si připravíme lák na naložení. Všechny uvedené suroviny pro přípravu láku dáme do hrnce, promícháme a dáme vařit.

Od bodu varu vaříme lák 10 minut na mírném ohni. Hrnec s nálevem odstavíme a necháme téměř vychladnout.

Špekáčky oloupeme a ze strany podélně nařízneme, aby se daly rozevřít jako kniha. Olivový olej smícháme s pálivou paprikou. Štětcem nebo peroutkou důkladně obě strany každého špekáčku touto směsí potřeme.

Nakrojené špekáčky, potřené olivovým olejem s pálivou paprikouNakrojené špekáčky, potřené olivovým olejem s pálivou paprikou
Zdroj:Marcela Hackerová

Cibule oloupeme a nakrájíme je na kolečka. Do každého buřtíku vložíme jedno kolečko cibule červené a jedno kolečko cibule žluté. Buřtíky zavřeme jako knihu.

Kombinace špekáčků, octa, cibule, kysaného zelí, pálivé papriky a chilli je famózní.

Na dno sklenice položíme třetinu kysaného zelí. Pak dva naplněné buřtíky, jeden nalámaný bobkový list a část nakrájené cibule.

Tento postup opakujeme ještě 2x. Poslední dva špekáčky zajistíme křížem dvěma špátlemi pod hrdlem sklenice.

Špátle dávám proto, aby špekáčky byly po celou dobu naložení ponořené v nálevu. Prodávají je ve zdravotnických potřebách a 100 ks stojí 45 Kč.

Když nemám své kysané zelí, nahrazuji ho stejným množstvím nakrájené čerstvé cibule na kolečka nebo na tenčí měsíčky.

Lák naléváme do sklenice vždyt vychlazený.

Nyní do sklenice se zelím a buřtíky nalijeme téměř vychlazený lák.

Sklenici necháme asi 2 hodiny nezakrytou, aby obsah dokonale vychladl. Na otvor sklenice pak položíme celofán, který zajistíme gumičkou nebo zavážeme provázkem.

Sklenici uložíme do lednice nebo studeného sklepa a necháme zrát přibližně týden. Přiznám se, že tak dlouho to nikdy nevydržím.

S čerstvým chlebem s křupavou kůrčičkou a pěnivým mokem je to královská hostina, i když je podávána třeba na chalupě nebo v kempu u vody.

A co vy, máte také rádi utopence. Napište mi, jak vám chutnaly nebo ještě lépe, jak je připravujete u vás doma.

 

Kolečka cibule ve špekáčcích
Kolečka cibule ve špekáčcích
Nakrojené špekáčky, potřené olivovým olejem s pálivou paprikou
Nakrojené špekáčky, potřené olivovým olejem s pálivou paprikou
Plná sklenice utopenců
Plná sklenice utopenců

Skládání špekáčků, zelí a cibule do sklenice
Skládání špekáčků, zelí a cibule do sklenice
Suroviny na utopence
Suroviny na utopence
Utopenci se zelím
Utopenci se zelím

Utopenci se zelím.
Utopenci se zelím.
Utopenci se zelím..
Utopenci se zelím..
Utopenci se zelím...
Utopenci se zelím...


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 15x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Špekáčky v pikantní omáčce z černého piva, cibule a sladkokyselých okurek

Špekáčky v pikantní omáčce z černého piva, cibule a sladkokyselých okurek

Špekáček zná každý. Nejčastěji opečený nad otevřeným ohněm nebo naložený s cibulí a octem. Mnozí tuhle dobrotu zapíjí vychlazeným pivem. Představte si, co se stane, když spojíme všechny uvedené potraviny k přípravě jednoho pokrmu. Něco úžasně chutného. Špekáčky v pikantní omáčce z černého piva, osma…

Cukety naložené jako matjesy

Cukety naložené jako matjesy

Recept na cukety naložené jako matjesy jsem získala od přítelkyně poté, co jsem si posteskla, že nevím, co si mám počít s velkou úrodou cuket. Dala mi také ochutnat. Byl to skvěle chutnající salát, bez palčivé cibulové chuti, který se dá jíst samotný s chlebem nebo jako příloha k masu či rybám.


Vídeňské šunkofleky se zelím

Vídeňské šunkofleky se zelím

Šunkofleky se zelím jsem poprvé ochutnala při loňské návštěvě Vídně. Vypadaly lákavě a ještě lépe chutnaly. Manžel je jedl tak, jak byly připraveny, já jsem si k nim přidala ještě opečené chilli klobásky. Vyzkoušejte šunkofleky se zelím. Budete mile překvapeni jednoduchostí přípravy i chutí.

Nové koření aneb „MÁTE CHUŤ?“

Nové koření aneb „MÁTE CHUŤ?“

S novým kořením mám spojenu jednu humornou příhodu. Odjakživa jsem si ráda pochutnávala na jídlech pikantních, ostrých a kyselých. Jedinou možností, jak tyto své chutě uspokojit v období socialismu, bylo připravit si je doma.