Cuketové ragú s lososem

29. červenec 2015

Cuketa byla v české kuchyni před rokem 1989 jedna velká neznámá. Je moc dobře, že tak rychle tady zapustila kořeny a zdomácněla. Když přijde její sezona, ve všech kuchyních se vaří a peče s cuketou. Pro její variabilní použití ji mám moc ráda.

Cuketové ragú s lososemCuketové ragú s lososem

Na 2 porce cuketového ragú budeme potřebovat

  • 1 cuketa cca 20 cm dlouhá
  • 6 cherry rajčátek
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm syrové chilli papričky zbavené semínek
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • Plátek másla silný maximálně 1 cm
  • 1 dl suchého bílého vína
  • Sůl a pepř
  • pánev

Na přípravu lososa budeme potřebovat

  • 2 filety lososa = cca 300 g celkové váhy
  • 2 polévkové lžíce citronového olivového oleje
  • Větvičku rozmarýnu
  • Citron
  • Pánev

Postup přípravy cuketového ragú s lososem

Mladou cuketu neloupeme. Nakrájíme ji na kolečka asi 5-8 mm silná. Posolíme z obou stran a necháme v cedníku, aby pustila šťávu.

Asi po půl hodině papírovou utěrkou kolečka cukety osušíme.

Mezi tím si připravíme dvě pánve.

Do první dáme olivový olej – na cuketové ragú, a do druhé citronový olivový olej – na lososa.

Pánev na ragú rozpálíme a přidáme rukou rozmáčknuté, neloupané stroužky česneku. Necháme je rozvonět. Přidáme osušené plátky cuket a osmažíme je z obou stran.

Vyjmeme opatrně česnek a přidáme přepůlená cherry rajčátka a na drobno nakrájenou chilli papričku.

Zeleninu podlijeme vínem. Necháme 5 minut povařit a zredukovat tekutinu na polovinu. Nakonec přidáme plátek másla a pepř. Případně dosolíme.

Lososa nasolíme, pokapeme citronem. Do rozpálené pánve s citronovým olivovým olejem vložíme větvičku rozmarýnu. Část jehliček můžeme nasekat.

Lososa vkládáme do pánve nejprve kůží dolů a opékáme asi 4-5 minut. Záleží na síle filetu. Pak filet opatrně obrátíme a opečeme jej i z druhé strany.

Že je losos upečený poznáte snadno. Prostředek filetu změní barvu z jasně oranžové na mléčně růžovou.

Jako přílohu můžete zvolit hranolky, brambory nebo kuskus. Já mám nejraději bruskety – opečené pečivo pokapané olivovým olejem s přidáním soli a bylinek.

Tip:

Cuketové ragú můžete podávat s jakoukoli rybou, s grilovaným masem i jako přílohu k minutkám.

 

Cuketové ragú s lososem
Cuketové ragú s lososem
Cuketové ragú s lososem
Cuketové ragú s lososem
Cuketové ragú s lososem
Cuketové ragú s lososem


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 21x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Ragú – ragout

Ragú – ragout

Ragú je kořeněné dušené jídlo s masem nebo rybou, či houbami a zeleninou. Italské slovo ragú pochází ze starofrancouzského ragouster – „oživit chuť“. Ragú se narodilo ve francouzské kuchyni.

Chilli paprička

Chilli paprička

Kdo z nás by neznal chilli papričky. Krásné na pohled a krásně pálivé. Pojďme si krátce o chilli papričkách něco povědět.


Cukety naložené jako matjesy

Cukety naložené jako matjesy

Recept na cukety naložené jako matjesy jsem získala od přítelkyně poté, co jsem si posteskla, že nevím, co si mám počít s velkou úrodou cuket. Dala mi také ochutnat. Byl to skvěle chutnající salát, bez palčivé cibulové chuti, který se dá jíst samotný s chlebem nebo jako příloha k masu či rybám.

Recept na ricottové knedlíčky – Ndunderi

Recept na ricottové knedlíčky – Ndunderi

Tyhle báječně chutnající knedlíčky, nebo také noky, jsem poprvé ochutnala v Itálii. Natolik mě zachutnali, že jsem si říkala, že musím získat recept. Recept jsem sehnala a ráda se s vámi o něj podělím.