Cuketové ragú s lososem

29. červenec 2015

Cuketa byla v české kuchyni před rokem 1989 jedna velká neznámá. Je moc dobře, že tak rychle tady zapustila kořeny a zdomácněla. Když přijde její sezona, ve všech kuchyních se vaří a peče s cuketou. Pro její variabilní použití ji mám moc ráda.

Cuketové ragú s lososemCuketové ragú s lososem

Na 2 porce cuketového ragú budeme potřebovat

  • 1 cuketa cca 20 cm dlouhá
  • 6 cherry rajčátek
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm syrové chilli papričky zbavené semínek
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • Plátek másla silný maximálně 1 cm
  • 1 dl suchého bílého vína
  • Sůl a pepř
  • pánev

Na přípravu lososa budeme potřebovat

  • 2 filety lososa = cca 300 g celkové váhy
  • 2 polévkové lžíce citronového olivového oleje
  • Větvičku rozmarýnu
  • Citron
  • Pánev

Postup přípravy cuketového ragú s lososem

Mladou cuketu neloupeme. Nakrájíme ji na kolečka asi 5-8 mm silná. Posolíme z obou stran a necháme v cedníku, aby pustila šťávu.

Asi po půl hodině papírovou utěrkou kolečka cukety osušíme.

Mezi tím si připravíme dvě pánve.

Do první dáme olivový olej – na cuketové ragú, a do druhé citronový olivový olej – na lososa.

Pánev na ragú rozpálíme a přidáme rukou rozmáčknuté, neloupané stroužky česneku. Necháme je rozvonět. Přidáme osušené plátky cuket a osmažíme je z obou stran.

Vyjmeme opatrně česnek a přidáme přepůlená cherry rajčátka a na drobno nakrájenou chilli papričku.

Zeleninu podlijeme vínem. Necháme 5 minut povařit a zredukovat tekutinu na polovinu. Nakonec přidáme plátek másla a pepř. Případně dosolíme.

Lososa nasolíme, pokapeme citronem. Do rozpálené pánve s citronovým olivovým olejem vložíme větvičku rozmarýnu. Část jehliček můžeme nasekat.

Lososa vkládáme do pánve nejprve kůží dolů a opékáme asi 4-5 minut. Záleží na síle filetu. Pak filet opatrně obrátíme a opečeme jej i z druhé strany.

Že je losos upečený poznáte snadno. Prostředek filetu změní barvu z jasně oranžové na mléčně růžovou.

Jako přílohu můžete zvolit hranolky, brambory nebo kuskus. Já mám nejraději bruskety – opečené pečivo pokapané olivovým olejem s přidáním soli a bylinek.

Tip:

Cuketové ragú můžete podávat s jakoukoli rybou, s grilovaným masem i jako přílohu k minutkám.

 

Cuketové ragú s lososem
Cuketové ragú s lososem
Cuketové ragú s lososem
Cuketové ragú s lososem
Cuketové ragú s lososem
Cuketové ragú s lososem


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 24x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Ragú – ragout

Ragú – ragout

Ragú je kořeněné dušené jídlo s masem nebo rybou, či houbami a zeleninou. Italské slovo ragú pochází ze starofrancouzského ragouster – „oživit chuť“. Ragú se narodilo ve francouzské kuchyni.

Těstoviny s lososem (nejlépe uzeným) a pistáciemi

Těstoviny s lososem (nejlépe uzeným) a pistáciemi

Když hledám recept na přípravu těstovin, vždy spoléhám na tradiční italské recepty. Jsou jednoduché, rychle připravené a chuť je zaručená. Připravte si se mnou skvěle chutnající těstoviny s lososem (nejlépe uzeným) a pistáciemi. Než se uvaří těstoviny, je omáčka hotová a můžeme hodovat.


Recept na cuketové pečenáče

Recept na cuketové pečenáče

Když se vám na zahradě urodí cukety, připravte si z nich třeba cuketové pečenáče. Jsou pikantní i jemné a při přípravě nebudete plýtvat tukem. Možná první várku sníte bez naložení, tak jako já. Ale cuketové pečenáče si rozhodně připravte! Jejich chuť je výtečná a stojí zato je vyzkoušet.

Recept na cuketové lečo

Recept na cuketové lečo

Klasicky připravené lečo je báječně chutnající prázdninový pokrm. Ale co když ze dne na den zjistíte, že papriky jsou pro vás tabu. Budou jen předmět, který můžete vzít do ruky, přivonět, dát ho kastrolu a dost. Cena za spolknutí několika lžic by byla příliš vysoká. Zkusila jsem cuketu jako náhradu …