Cuketové ragú s lososem

29. červenec 2015

Cuketa byla v české kuchyni před rokem 1989 jedna velká neznámá. Je moc dobře, že tak rychle tady zapustila kořeny a zdomácněla. Když přijde její sezona, ve všech kuchyních se vaří a peče s cuketou. Pro její variabilní použití ji mám moc ráda.

Cuketové ragú s lososemCuketové ragú s lososem

Na 2 porce cuketového ragú budeme potřebovat

  • 1 cuketa cca 20 cm dlouhá
  • 6 cherry rajčátek
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm syrové chilli papričky zbavené semínek
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • Plátek másla silný maximálně 1 cm
  • 1 dl suchého bílého vína
  • Sůl a pepř
  • pánev

Na přípravu lososa budeme potřebovat

  • 2 filety lososa = cca 300 g celkové váhy
  • 2 polévkové lžíce citronového olivového oleje
  • Větvičku rozmarýnu
  • Citron
  • Pánev

Postup přípravy cuketového ragú s lososem

Mladou cuketu neloupeme. Nakrájíme ji na kolečka asi 5-8 mm silná. Posolíme z obou stran a necháme v cedníku, aby pustila šťávu.

Asi po půl hodině papírovou utěrkou kolečka cukety osušíme.

Mezi tím si připravíme dvě pánve.

Do první dáme olivový olej – na cuketové ragú, a do druhé citronový olivový olej – na lososa.

Pánev na ragú rozpálíme a přidáme rukou rozmáčknuté, neloupané stroužky česneku. Necháme je rozvonět. Přidáme osušené plátky cuket a osmažíme je z obou stran.

Vyjmeme opatrně česnek a přidáme přepůlená cherry rajčátka a na drobno nakrájenou chilli papričku.

Zeleninu podlijeme vínem. Necháme 5 minut povařit a zredukovat tekutinu na polovinu. Nakonec přidáme plátek másla a pepř. Případně dosolíme.

Lososa nasolíme, pokapeme citronem. Do rozpálené pánve s citronovým olivovým olejem vložíme větvičku rozmarýnu. Část jehliček můžeme nasekat.

Lososa vkládáme do pánve nejprve kůží dolů a opékáme asi 4-5 minut. Záleží na síle filetu. Pak filet opatrně obrátíme a opečeme jej i z druhé strany.

Že je losos upečený poznáte snadno. Prostředek filetu změní barvu z jasně oranžové na mléčně růžovou.

Jako přílohu můžete zvolit hranolky, brambory nebo kuskus. Já mám nejraději bruskety – opečené pečivo pokapané olivovým olejem s přidáním soli a bylinek.

Tip:

Cuketové ragú můžete podávat s jakoukoli rybou, s grilovaným masem i jako přílohu k minutkám.

 

Cuketové ragú s lososem
Cuketové ragú s lososem
Cuketové ragú s lososem
Cuketové ragú s lososem
Cuketové ragú s lososem
Cuketové ragú s lososem


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 25x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Ragú – ragout

Ragú – ragout

Ragú je kořeněné dušené jídlo s masem nebo rybou, či houbami a zeleninou. Italské slovo ragú pochází ze starofrancouzského ragouster – „oživit chuť“. Ragú se narodilo ve francouzské kuchyni.

Těstoviny s lososem (nejlépe uzeným) a pistáciemi

Těstoviny s lososem (nejlépe uzeným) a pistáciemi

Když hledám recept na přípravu těstovin, vždy spoléhám na tradiční italské recepty. Jsou jednoduché, rychle připravené a chuť je zaručená. Připravte si se mnou skvěle chutnající těstoviny s lososem (nejlépe uzeným) a pistáciemi. Než se uvaří těstoviny, je omáčka hotová a můžeme hodovat.


Cuketové špecle

Cuketové špecle

Cuketové špecle (německy spätzle) jsou fantasticky jednoduché na přípravu a fantasticky chutné. Hodí se jako příloha, jako samostatné jídlo či k zapékání. Špecle jsou ideální přílohou v horkém létě a málokdo by v nich hledal cuketu.

Recept na cuketové pečenáče

Recept na cuketové pečenáče

Když se vám na zahradě urodí cukety, připravte si z nich třeba cuketové pečenáče. Jsou pikantní i jemné a při přípravě nebudete plýtvat tukem. Možná první várku sníte bez naložení, tak jako já. Ale cuketové pečenáče si rozhodně připravte! Jejich chuť je výtečná a stojí zato je vyzkoušet.