Květák připravený na mozeček

5. srpen 2016

Květák připravený na mozeček je moje oblíbené letní jídlo. Příprava není vůbec složitá a ze silného zeleninového vývaru můžete připravit ještě chutnou polévku.

Květák připravený na mozečekKvěták připravený na mozeček

Na přípravu 4 porcí květákového mozečku budeme potřebovat

  • ½ velkého květáku (nebo jeden menší)
  • 3 velké mrkve
  • 2 šalotky nebo 1 větší cibuli
  • ½ zelené nebo červené tenkostěnné papriky (červená v jídle vypadá efektněji)
  • 3 mm pálivé papričky jalapeno
  • 4 vejce
  • 4 čajové lžičky (vrchem) zakysané smetany
  • 1 polévkovou lžíci sádla nebo oleje
  • Špetku celého kmínu
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Větší kastrol nebo pánev
  • Na ozdobení petrželovou nať a zelenou část jarní cibulky

Na vývar si připravíme

Postup přípravy květákového mozečku

Opraný a očištěný květák rozdělíme na větší růžice. Mrkev oloupeme a překrojíme podélně na čtvrtiny.

Na dno hrnce položíme oprané bylinky, růžice květáku a mrkev. Vše zalijeme studenou vodou tak, aby byla zelenina ponořená. Přisypeme sůl a dáme nezakryté vařit.

Květák vaříme 10-15 minut od boru varu. 

Květák nesmí být rozvařený tak, aby se rozpadal. Chce to hlídat a občas se vidličkou přesvědčit, zda květák a mrkev jsou už „al dente“.

Uvařený květák i mrkev vyndáme na tác a necháme vychladnout. Vývar přecedíme a můžeme vařit libovolnou zeleninovou polévku.

Než se tak stane, připravíme si pánev, oloupeme a nakrájíme cibuli na kostičky. Papriku přibližně na čtverečky o hraně 5 mm. Máte-li papriku červenou, jídlo bude barevnější. Pálivou papričku nakrájíme na opravdu malé kousky.

Do rozpálené pánve vložíme sádlo nebo olej a vhodíme nakrájenou cibuli, obě papriky a kmín. Smažíme a mícháme přibližně 5-7 minut.

Cibule nesmí zhnědnout, jen zesklovatět.

Vajíčka vyklepneme do misky a metličkou je rozšleháme. Do rozšlehaných vajíček ještě zašleháme smetanu.

Vychlazený květák nakrájíme na menší kousky a mrkev na kostičky. Obojí přidáme k cibuli a paprice do pánve a společně smažíme 2-3 minuty.

Osmaženou zeleninu promícháme a přilijeme připravená vajíčka se smetanou.

Zdroj tepla vypneme a směs mícháme, až se vše krásně propojí. Pokrm osolíme dle vlastní chuti, několikrát otočíme mlýnkem s černým pepřem. Nyní vše ještě jednou promícháme a máme hotovo.

Květák připravený na mozeček mám nejraději s bramborami ozdobenými petrželkou či zelenou natí z jarní cibulky a s hlávkovým salátem se zakysanou smetanou. Ale vy si dejte takový, jaký máte rádi.

Květák s mrkví před vařením
Květák s mrkví před vařením
Uvařený květák a uvařená mrkev
Uvařený květák a uvařená mrkev
Usmažená zelenina před zalitím vajíčky se smetanou
Usmažená zelenina před zalitím vajíčky se smetanou

Květák připravený na mozeček I.
Květák připravený na mozeček I.
Květák připravený na mozeček II.
Květák připravený na mozeček II.
Květák připravený na mozeček III.
Květák připravený na mozeček III.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 31x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Dušený králík v papiňáku, připravený na venkovský způsob

Dušený králík v papiňáku, připravený na venkovský způsob

Také máte rádi jídla z jednoho hrnce? Pokud ano, tak dušený králík v papiňáku vás svojí chutí plně uspokojí.

Kynutý švestkový koláč, připravený podle mojí maminky

Kynutý švestkový koláč, připravený podle mojí maminky

Ze všech koláčů na světě mám nejraději ten švestkový, s krásně křupavou drobenkou podle receptu mojí maminky. Každý rok netrpělivě vyhlížím, kdy už budu moci utrhnout první švestky, abych si upekla zázrak, zvaný švestkový koláč.


Špetka, kapka, kwintlík, žejdlík – historické váhové a objemové jednotky, a další zaniklá nebo nepoužívaná slova

Špetka, kapka, kwintlík, žejdlík – historické váhové a objemové jednotky, a další zaniklá nebo nepoužívaná slova

Když jsem si přečetla zadání receptu na Kávové želé, vůbec jsem nevěděla kolik a čeho. No nedivte se, je to recept z konce 19. století. Posuďte sami: Svaří se žejdlík silné černé kávy se 4 loty cukru. Pak se nechá vařit 1 ¼ lotu dobré vyziny v ½ žejdlíku vody. A recept takto dále pokračuj…

Koláč s balkánským sýrem – burek - pita savijača nebo vlasatice, jak říkám já

Koláč s balkánským sýrem – burek - pita savijača nebo vlasatice, jak říkám já

Když upečete koláč s balkánským sýrem, první porci sníte hned u kuchyňské linky. Je křehký, voňavý, jednoduchý a velmi chutný. Dá se jíst teplý i studený. Klidně i další den. Pokud soudím podle sebe, do druhého dne vám ale nic nezbude.