Pečená dýně s kuřecími medailonky v pikantní marinádě

25. listopad 2016

Když jsme byly děti, ani jsem netušila, že se dá dýně jíst. Jaká škoda. Dýni jsem si ve své kuchyni zamilovala a pečenou dýni dvojnásob.

Pečená dýně s kuřecími medailonky v pikantní marináděPečená dýně s kuřecími medailonky v pikantní marinádě

Víte že …..

základem omáčky Hoisin jsou uvařené, pasírované fazole nebo fermentované sojové boby s přidáním zázvoru, česneku, cukru, soli, octa, chilli omáčky a sojové omáčky.

Je výborná ke grilovanému masu i grilovaným rybám, k pečené kachně i zeleninovým salátům. Je to taková čínská barbecue omáčka.

Na přípravu 3 porcí pečené dýně s kuřecími medailonky budeme potřebovat

  • 10 ks oloupaných, očištěných a osušených půlměsíčků dýně muškátové (hokkaido se loupat nemusí)
  • 2 ks kuřecích prsních řízků

Množství těchto dvou základních surovin si každý určí podle počtu strávníků

  • Pekáček
  • Alobal nebo potravinářskou folii na zakrytí

Marináda

  • ½ dl olivového oleje
  • 2 čajové lžičky (vrchem) omáčky Hoisin (prodává se v asijských potravinách či v Makru)
  • 2 čajové lžičky Worcestrové omáčky
  • 1 čajová lžička soli
  • Šťáva z poloviny citronu bez semínek
  • 2 cm chilli papričky (jalapeno) nakrájená na malé kostičky (a la brunoise)
  • 1 kávovou lžičku sušeného, nadrceného rozmarýnu
  • 1 polévková lžíce vinného octa

Postup přípravy pečené dýně s kuřecími medailonky

Nejdříve si vymícháme marinádu. Připravíme si základní dresing – olej, ocet, citronovou šťávu a sůl.

Metličkou v misce vyšleháme kompaktní emulsi, do které postupně zašleháme worcestrovou omáčku, omáčku hoisin, sušený rozmarýn a malinké kostičky chilli papričky.

Do pekáčku rozložíme osušené půlměsíčky dýně a marinádou je přelijeme.  Štětcem nebo rukou omáčku naneseme na všechnu dýni, aby byla celá pokrytá marinádou.

Pekáček přikryjeme alobalem a necháme na chladném místě odležet 24 hodin. Za tuto dobu minimálně 3x dýni obrátíme.

Marinování dýně je velmi důležité, proto čas marinování nezkracujte.

Druhý den si nakrájíme kuřecí řízky na asi centimetr silné medailonky. Maso nenaklepáváme ani nesolíme. Přidáme ho do pekáčku k dýni a několikrát ho v marinádě obrátíme.

Kuřecí maso s dýní marinujeme ještě 2 hodiny při pokojové teplotě. Před koncem marinování si předehřejeme troubu na 200 °C.

Nezakrytý pekáček vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 30 minut. Po třiceti minutách zapneme na 5 minut horkovzduch.

Podáváme bez přílohy. Dýně se nerozpadá, krásně se krájí na sousta. I u dýně velice prakticky a dobře funguje proces beta-eliminace. Kyselé prostředí (přidání octa a citronové šťávy do marinády) zabrání rozvaření dýně.

Marináda
Marináda
Půlměsíčky dýně potřené marinádou
Půlměsíčky dýně potřené marinádou
Kuřecí medailonky s dýní před pečením
Kuřecí medailonky s dýní před pečením

Pečené kuřecí medailony s dýní po upečení
Pečené kuřecí medailony s dýní po upečení
Pečená dýně s kuřecími medailonky
Pečená dýně s kuřecími medailonky
Pečená dýně s kuřecími medailonky v pikantní marinádě
Pečená dýně s kuřecími medailonky v pikantní marinádě


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.95 hvězdiček / Hodnoceno: 20x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Myrtis

čtvrtek, 8. červen 2017
20:02

That is a beautiful shot with very good light :o


posted by: Myrtis [Odpovědět]

marcela

středa, 14. červen 2017
09:19

marcela

to Myrtis: Myrtis, thanks for the nice comment.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Recept na vyuzená vepřová žebírka zapečená v pikantní marinádě

Recept na vyuzená vepřová žebírka zapečená v pikantní marinádě

Vepřová žebírka připravujeme při rodinných setkáních a všem moc chutnají. Oblíbená „žebírka“ můžete připravovat rovněž na mnoho způsobů. Jednou z variant je zapečení v pikantní marinádě. Moje vlastní marináda je báječná i na grilování masa.

Grilovaná vepřová krkovička v pikantní marinádě

Grilovaná vepřová krkovička v pikantní marinádě

Také přemýšlíte, jaké maso budete příště grilovat, jakou připravíte marinádu. Vyzkoušejte moji grilovanou krkovičku s pikantní marinádou.


Kachní stehna pečená na zelí v remosce

Kachní stehna pečená na zelí v remosce

Do křupava upečená kachní stehna na zelí je jedno z jídel, které zbožňuji. Kachní maso je chutné, příprava rychlá a vám tak zbude více času pro sebe a pro rodinu.

Pečená hovězí žebra se zeleninou, vínem a pivem

Pečená hovězí žebra se zeleninou, vínem a pivem

Masitá hovězí žebra v každém řeznictví běžně neseženete, ale když budete mít štěstí, rozhodně neváhejte a kupte je. Pečená žebra s hustou, tmavou a voňavou omáčkou je delikatesa.