Recept na cuketové lečo

16. srpen 2018

Klasicky připravené lečo je báječně chutnající prázdninový pokrm. Ale co když ze dne na den zjistíte, že papriky jsou pro vás tabu. Budou jen předmět, který můžete vzít do ruky, přivonět, dát ho kastrolu a dost. Cena za spolknutí několika lžic by byla příliš vysoká. Zkusila jsem cuketu jako náhradu paprik. Výsledek byl nad očekávání chuťově výborný. Dokud je sezona cukety, připravuji cuketové lečo.

Recept na cuketové lečoRecept na cuketové lečo

Na přípravu 4 – 5 porcí cuketového leča budeme potřebovat

  • 1,5 kg mladších cuket (ty velké s tvrdou slupkou nepoužívám)
  • 1 velkou cibuli nakrájenou na kostičky
  • 2-3 polévkové lžíce olivového oleje
  • Špetka celého kmínu
  • 4 rajčata, nakrájená na menší kousky (přibližně stejné jako cukety)
  • 150 g slaniny, nakrájené na menší kousky (lze i kvalitní klobásu)
  • 3 syrová vajíčka
  • 3 vrchovaté čajové lžičky zakysané smetany
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • ½ kávové lžičky kajenského pepře
  • 2 polévkové lžíce ovesných vloček (nemusí být, ale vtáhnou do sebe část přebytečné vlhkosti z cuket)

Postup přípravy cuketového leča

Mladé cukety neloupeme. Pouze je opereme a celé nakrájíme na kostky.

Rozdělíme nakrájené cukety do dvou cedníků nebo větších sít. Důkladně je posolíme a necháme pustit vodu. Vždy jim dopřeji hodinu. Kdybychom to neudělali, topilo by se nám lečo ve vodě. A to nechceme.

Nakrájenou cuketu osolte a nechte alespoň hodinu odkapat.

Do většího kastrolu nebo pánve nalijeme olej a necháme zahřívat. Do horkého oleje nasypeme nakrájenou cibuli a špetku celého kmínu.

Cibuli smažíme za občasného promíchání 5 – 8 minut. Nesmí začít růžovět, jen sklovatět.

Do osmažené cibule přidáme okapané kostky cukety, promícháme a nádobu zakryjeme poklicí. Dusíme na mírném ohni 10 minut. Kostičky cukety nesmí být příliš měkké.

Přidané kostičky slaninyPřidané kostičky slaniny
Zdroj: Marcela Hackerová

K cuketě přidáme nakrájená rajčata a slaninu. Promícháme a nezakryté dusíme dalších 10 minut.

Mezi tím si připravíme vajíčka. Rozklepneme je do misky, přidáme smetanu, sůl, mletý černý pepř, kajenský pepř a 2 polévkové lžíce ovesných vloček.

Vajíčka, smetana a kořeníVajíčka, smetana a koření
Zdroj: Marcela Hackerová

Ovesné vločky do sebe absorbují hodně přebytečné vlhkosti z cuket. Metličkou vše prošleháme do hladka a necháme zatím stát.

V závěru dušení musí být cukety „al dente“.

Směs cuket, rajčat, cibule a slaniny ochutnáme, zda je dostatečně slaná a cukety jsou „al dente“.

Do směsi nalijeme připravená vajíčka a necháme je srazit. Pánev či kastrol s hotovým lečem odstavíme.

Překontrolujeme chuť a můžeme podávat. Nejlépe s čerstvým pečivem, domácím cuketovým chlebem, s na sucho pečenými vdolky zadělávanými jogurtem a pokud čerstvé nemáme, tak klidně s klasickou topinkou.

Cibule, cuketa a rajčata
Cibule, cuketa a rajčata
Vajíčka, smetana a koření
Vajíčka, smetana a koření
Přidané kostičky slaniny
Přidané kostičky slaniny

Cuketové lečo
Cuketové lečo
Cuketové lečo - detail
Cuketové lečo - detail
Cuketové lečo.
Cuketové lečo.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 12x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na cuketové pečenáče

Recept na cuketové pečenáče

Když se vám na zahradě urodí cukety, připravte si z nich třeba cuketové pečenáče. Jsou pikantní i jemné a při přípravě nebudete plýtvat tukem. Možná první várku sníte bez naložení, tak jako já. Ale cuketové pečenáče si rozhodně připravte! Jejich chuť je výtečná a stojí zato je vyzkoušet.

Cuketové špecle

Cuketové špecle

Cuketové špecle (německy spätzle) jsou fantasticky jednoduché na přípravu a fantasticky chutné. Hodí se jako příloha, jako samostatné jídlo či k zapékání. Špecle jsou ideální přílohou v horkém létě a málokdo by v nich hledal cuketu.


Cuketové ragú s lososem

Cuketové ragú s lososem

Cuketa byla v české kuchyni před rokem 1989 jedna velká neznámá. Je moc dobře, že tak rychle tady zapustila kořeny a zdomácněla. Když přijde její sezona, ve všech kuchyních se vaří a peče s cuketou. Pro její variabilní použití ji mám moc ráda.

Recept na plněné cukety v rajské omáčce s těstovinami

Recept na plněné cukety v rajské omáčce s těstovinami

Plněné cukety v rajčatové omáčce s těstovinami miluju. Příprava je jednoduchá a chuťový efekt je nepopsatelný. V sezoně cuket je to levné, rychle připravené a chuťově výtečné jídlo.