Recept na dušenou mrkev s vepřovým masem a domácími rozpeky

29. leden 2015

Mrkev, pro její barevnost, na talíři jen tak nepřehlédnete. Když oranžovou barvu spojíte s chutí dušeného vepřového masa a vůní koření, přidáte máslo, tak máte dokonalý pokrm.

Recept na dušenou mrkev s vepřovým masem a domácími rozpekyRecept na dušenou mrkev s vepřovým masem a domácími rozpeky

Víte že

ze syrové mrkve naše tělo dokáže zužitkovat jen asi jednu čtvrtinu beta-karotenu. Z mrkve vařené je to celá polovina, a když přidáme máslo nebo jakýkoli jiný tuk, je to ještě více. Tak hurá, pusťme se do přípravy dušené mrkve s vepřovým masem.

Na přípravu budeme potřebovat

  • 1 kg syrové mrkve
  • 0,5 kg vepřové plece
  • 1 větší cibule
  • Plátek másla asi 1 cm silný
  • 1 čajová lžička krupicového cukru
  • Sůl, pepř

Na zahuštění

  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 rovná polévková lžíce hladké mouky

Postup

Vepřové maso nakrájíme na kostky o hraně 2 cm. Do většího kastrolu dáme plátek másla a pustíme zdroj tepla. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno a přidáme do kastrolu. Krátce, asi 4-5 minut zarestujeme.

K osmažené cibuli přidáme kostky masa a opečeme je ze všech stran. Nyní maso osolíme, promícháme a lehce podlijeme vodou. Stačí 1 dl. Přiklopíme a necháme dusit.

Než nám maso změkne, oškrábeme mrkev a nahrubo nastrouháme.

Nezapomeneme maso kontrolovat, občas promíchat a eventuálně podlít vodou. Přibližně po hodině bude maso měkké. Čas je orientační, musíme ochutnat. K měkkému masu přidáme nastrouhanou mrkev. Vše důkladně promícháme, přiklopíme.

Já mám ráda vařenou mrkev "al dente", nesmí být příliš rozvařená na „bláto“.

Než nám mrkev změkne, připravíme si jíšku. V kastrůlku zpěníme máslo a přidáme hladkou mouku. Mícháme, až jíška získá růžovou barvu. Hotovou přidáme do kastrolu k mrkvi a masu. Na velice mírném ohni promícháváme 10-15 minut.

V kastrolu nesmí zůstat tekutina a mrkev nesmí být zalepená jíškovou hmotou.

Nyní přidáme malinko mletého černého pepře, případně dosolíme a přidáme čajovou lžičku krupicového cukru. Ocet zásadně nepřidávám. Vzpomínka na školní jídelnu je stále příliš silná – mrkev topící se v kyselé vodě a k tomu oschlé brambory.

K takto připravené mrkvi s vepřovým masem mám nejraději domácí rozpeky nebo vdolky.

Nastrouhaná syrová mrkev
Nastrouhaná syrová mrkev
Servírování
Servírování
Hotový pokrm
Hotový pokrm


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.92 hvězdiček / Hodnoceno: 103x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Světlana

čtvrtek, 14. leden 2016
17:56

Miluji dušenou mrkev a je jedno že ji dělá každý jinak , Chutná mi když ji někdo naservíruje , neodmítnu


posted by: Světlana [Odpovědět]

marcela

pátek, 15. leden 2016
16:32

marcela

Světlanko, i já mám velmi ráda dušenou mrkev. Nebylo tomu tak vždy, ale poslední dobou jí vařím minimálně jedenkrát do měsíce. A děkuji Vám, že jste mě to napsala.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Jiří

úterý, 29. březen 2016
11:56

Recept je výborný,lze v něm zcela vypustit maso a uvařit jen mrkev a maso upéct v troubě.Je to jako dušená kapusta,prostě příloha-omáčka.S bramborami a pečeným králíkem je dušená mrkev na másle dokonalá :-)


posted by: Jiří [Odpovědět]

marcela

úterý, 29. březen 2016
14:35

marcela

Jiří, souhlasím s Vámi. Dušená mrkev na másle je výborná. A děkuji, že jste navštívil moje stránky.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Recept na rozpeky, které s láskou pekla naše Žďárská babička

Recept na rozpeky, které s láskou pekla naše Žďárská babička

Když se řekne slovo „rozpeky“, naskočí mi vzpomínka z dětství. Maminka se zlobí, že nechci jíst. Babička mne odvádí od stolu, bere do ruky rozpeky a nůž a krájí je na kostičky. Uvaří bílou sladkou kávu. Ona mi vypráví, já ty nadýchané kostičky máčím ve sladké kávě a poslouchám její vyprávění.

Recept na kapustové karbanátky s hovězím masem

Recept na kapustové karbanátky s hovězím masem

Kapustové karbanátky se za mého dětství u nás dělaly poměrně často. Většinou s masem, které bylo dostupné a někdy také bez masa. Přiznám se, že mi nejvíce chutnaly studené s hořčicí a kyselou okurkou.


Zelné bagety s pečeným kachním masem

Zelné bagety s pečeným kachním masem

Když si doma upečete kachnu se zelím a zjistíte, že vám po obědě v pekáčku zbylo trochu zelí a na kachním skeletu sem tam trochu masa, mám pro vás tip. Upečte si zelné bagety. Jsou neskutečně dobré. Než se otočíte, budou pryč. Nejlepší jsou ještě vlažné.

Bramborákový trhanec s houbami a kuřecím masem

Bramborákový trhanec s houbami a kuřecím masem

Potěšte rodinu křupavou dobrotou. Bramborákový trhanec s houbami a kuřecím masem je tou správnou volbou na podzimní večeři.