Recept na kapustové karbanátky s hovězím masem

9. květen 2015

Kapustové karbanátky se za mého dětství u nás dělaly poměrně často. Většinou s masem, které bylo dostupné a někdy také bez masa. Přiznám se, že mi nejvíce chutnaly studené s hořčicí a kyselou okurkou.

Recept na kapustové karbanátky s hovězím masemRecept na kapustové karbanátky s hovězím masem

Je jedno, jakou kapustu použijete, zda kapustu hlávkovou, kadeřavou nebo růžičkovou. Já jsem použila kapustu kadeřavou proto, že se jí na zahrádce urodilo hodně.

Na přípravu 16 kusů kapustových karbanátků o průměru 7 cm budeme potřebovat

  • 400 g uvařené a vymačkané kapusty
  • 400 g hovězího mletého masa
  • 50 g tvrdého sýra, nastrouhaného na jemné nudličky
  • 2 starší rohlíky
  • 1 syrové menší vajíčko
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 čajová lžička mletého černého pepře
  • 1 čajová lžička mleté sladké papriky
  • 50 g slaniny nakrájené na menší kostičky (může být i více)
  • Strouhanka na obalování
  • Olej na smažení (ráda smažím na oleji řepkovém)

Postup přípravy kapustových karbanátků

Kapustové listy opereme a vložíme je do vroucí vody.

Voda se nám trochu ochladí, a když začne znovu vřít, hrnec odstavíme a přes velké síto slijeme vodu i s listy.

Kapustu necháme na sítku vychladnout.

Ze studené kapusty v dlaních vymačkáme vodu a následně ji umeleme společně se staršími rohlíky. Může se i nasekat, ale mám lepší zkušenost s kapustou namletou.

Mezi tím si nameleme také maso, ale můžeme použít i mleté kupované. Doma připravené maso má ale jednu výhodu. Víme, jaké maso do mlýnku vkládáme.

Poměr masa a kapusty je vždy 1 : 1.

Na karbanátky můžete použít i jiné maso, ale hovězí krásně váže karbanátkovou směs. Při smažení se karbanátky netrhají a dobře drží pohromadě.

 

Namletá kapusta a mleté hovězí maso 1 : 1Namletá kapusta a mleté hovězí maso 1 : 1
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Namletou kapustu s rohlíky a mleté maso vložíme společně do mísy. Přidáme rozklepnuté jedno vajíčko, nakrájenou slaninu, nastrouhaný sýr a všechno koření.

Rukou vše důkladně promícháme a necháme směs na karbanátky odpočinout.

Připravíme si velkou pánev, nalijeme do ní olej asi do výšky 1 cm a necháme ho zahřívat.

Vlhkou rukou tvoříme karbanátky, které následně obalujeme ve strouhance.

Takto připravené syrové karbanátky vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme po obou stranách do barvy lesního medu. Trvá to přibližně 5-6 minut po každé straně.

Usmažené karbanátky pokládáme na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.

 

Detail rozkrojeného kapustového karbanátkuDetail rozkrojeného kapustového karbanátku
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Můžeme je podávat teplé s bramborami, s hranolky, se zeleninovým nebo bramborovým salátem či jen tak s chlebem a hořčicí.

Jakou omáčku nebo dip použijete, záleží na chuti každé rodiny.

Já je mám ráda studené i druhý den, s hořčicí a chlebem.

 

Namletá kapusta a mleté hovězí maso 1 : 1
Namletá kapusta a mleté hovězí maso 1 : 1
Kapustové karbanátky s hovězím masem
Kapustové karbanátky s hovězím masem
Detail rozkrojeného kapustového karbanátku
Detail rozkrojeného kapustového karbanátku


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 45x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Jiřina Tůmová

středa, 20. květen 2015
13:54

Kapustové karbanátky na jedničku s hvězdičkou! Měla jsem strach, protože jsem je s masem ještě nedělala, ale moc DOBRÉ!!! Už budu dělat pouze tyto. Děkuji za dobrý recept.


posted by: Jiřina Tůmová [Odpovědět]

marcela

středa, 20. květen 2015
18:03

marcela

Jiřinko, jsem moc ráda, že moje variace kapustových karbanátků Vám chutnala. Hovězí maso dobře váže a tak karbanátky dobře drží tvar. Díky za komentář a vyzkoušejte další recepty.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Recept na dušenou mrkev s vepřovým masem a domácími rozpeky

Recept na dušenou mrkev s vepřovým masem a domácími rozpeky

Mrkev, pro její barevnost, na talíři jen tak nepřehlédnete. Když oranžovou barvu spojíte s chutí dušeného vepřového masa a vůní koření, přidáte máslo, tak máte dokonalý pokrm.

Vegetariánské karbanátky z brambor a balkánského sýra pro Jolanku

Vegetariánské karbanátky z brambor a balkánského sýra pro Jolanku

Vegetariánské karbanátky si oblíbí i zapřísáhlí milovníci masa. Příprava je tak jednoduchá, že by ji zvládly i děti. Z pár surovin vykouzlíte výborné jídlo.


Karbanátky z kuřecího masa s barevnou zeleninou

Karbanátky z kuřecího masa s barevnou zeleninou

Karbanátky z kuřecího masa jsou výborné, rozhodně budou chutnat vašim dětem i manželovi. Příprava vám nezabere mnoho času. Jsou finančně výhodné. Ze čtyř kuřecích stehen uděláte 12 karbanátků o průměru 8 cm.

Zelné bagety s pečeným kachním masem

Zelné bagety s pečeným kachním masem

Když si doma upečete kachnu se zelím a zjistíte, že vám po obědě v pekáčku zbylo trochu zelí a na kachním skeletu sem tam trochu masa, mám pro vás tip. Upečte si zelné bagety. Jsou neskutečně dobré. Než se otočíte, budou pryč. Nejlepší jsou ještě vlažné.