Recept na pikantní paprikovou omáčku

12. září 2015

Paprikovou omáčku dělám často, zejména když je sezóna paprik. Je to výborný parťák grilovaných mas, masových kuliček, opečených buřtíků i klobásek. Zkuste si ji připravit a určitě si ji zamilujete stejně jako já. Je pikantní a chuťově velmi bohatá.

Recept na pikantní paprikovou omáčkuRecept na pikantní paprikovou omáčku

Na přípravu 2-3 porcí paprikové omáčky budeme potřebovat

  • 1 tenkostěnnou červenou papriku (větší)
  • 1 zelenou papriku (bude-li pálivá, vynecháme chilli papričku)
  • 2 cm chilli papričky bez semínek (třeba jalapeňo)
  • 1 velkou cibuli nebo 2 menší
  • 2 polévkové lžíce sádla
  • 1 polévkovou lžíci (vrchovatou) rajského protlaku
  • 2,5 dl teplého vývaru (nebo 2,5 dl vody a ½ zeleninového bujónu v kostce)
  • 1 rovnou polévkovou lžíci hladké mouky
  • 1-2 čajové lžička balzamikového krému (nebo dle chuti strávníků)
  • sůl

Postup přípravy paprikové omáčky

Na rozpálenou pánev dáme dvě lžíce sádla. Cibuli nakrájíme na větší měsíčky a očištěné papriky na menší kousky, třeba trojúhelníky (aby v omáčce pěkně vypadaly) a vložíme je do horkého sádla. Přidáme i najemno nasekanou chilli papričku. Restujeme 5-8 minut.

 

restování paprik a cibulerestování paprik a cibule
Zdroj:  Marcela Hackerová

 

Osmaženou zeleninu zaprášíme hladkou moukou a na mírném ohni restujeme za stálého míchání asi 3 minuty.

Přidáme rajský protlak a postupně přiléváme vývar a metličkou mícháme. Vznikne nám hladká omáčka s kousky paprik a cibule.

Omáčku provaříme na opravdu mírném ohni 15 minut.

Hotovou omáčku osolíme a dochutíme balzamikovým krémem. Dozdobíme nahrubo nakrájenou natí cibule sečky (zimní), nebo pažitky.

Vyzkoušejte si ji k třeba k masovým kuličkám.

 

Tip

Do hotové omáčky můžeme přidat pár nakrájených sušených rajčat, naložených v olivovém oleji.

Budou-li paprikovou omáčku jíst děti, doporučuji pálivou papriku nepřidávat. Nebo, jen velmi málo.

Připravit paprikovou omáčku nezabere mnoho času a s výsledkem budete určitě spokojeni.

 

Papriky
Papriky
Nakrájené papriky s cibulí
Nakrájené papriky s cibulí
restování paprik a cibule
restování paprik a cibule

Hotová papriková omáčka
Hotová papriková omáčka
Hotová papriková omáčka
Hotová papriková omáčka
Papriková omáčka s masovými kuličkami
Papriková omáčka s masovými kuličkami


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 38x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na koprovou omáčku

Recept na koprovou omáčku

Maminka i babička vařily koprovou omáčku vždy začátkem prázdnin. V té době měl kopr mladé, krásně hebké jehličkové listy. Na našem stole měla vždy úspěch, protože měla plnou sladko kyselou chuť a voněla smetanou a čerstvým koprem. Většinou se podávala s vařeným vejcem na tvrdo a novými bramborami. B…

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Když jsme byli s bratrem malí, byla kuřecí játra velká vzácnost. V krámu se neprodávala, a když se zabila starší slepice, měla jen jedny játra. Maminka je vždy přidávala do slepičího vývaru s domácími nudlemi. Nakrájela je na kousky a tak se dostalo na každého. Občas kuřecí játra připravím, jako tyh…


Recept na pikantní Segedínský guláš

Recept na pikantní Segedínský guláš

Když budete mít chuť na něco opravdu pikantního, uvařte si segedínský guláš. Uchvátí vás škála úžasně propojených chutí. Od navinulé, přes pálivou, masovou i sametově jemnou po smetaně. Báječně chutná nejen po sladkých vánocích.

Recept na pikantní bramborákovou buchtu

Recept na pikantní bramborákovou buchtu

Když vám zbývají doma brambory, přemýšlíte, co dobrého z nich připravit. Mám ráda bramborák a mám ráda pizzu. Tenhle recept spojuje obojí. Je pikantní, k vínu nebo pivu naprosto dokonalý, a když budou přítomny i děti, stačí jen ubrat pálivou papriku. Příprava je rychlá a hlavně, pokrm není nasáklý t…