Recept na plněné cukety v rajské omáčce s těstovinami

20. červenec 2017

Plněné cukety v rajčatové omáčce s těstovinami miluju. Příprava je jednoduchá a chuťový efekt je nepopsatelný. V sezoně cuket je to levné, rychle připravené a chuťově výtečné jídlo.

Recept na plněné cukety v rajské omáčce s těstovinamiRecept na plněné cukety v rajské omáčce s těstovinami

Na přípravu 4 – 5 porcí plněných cuket s masovými kuličkami budeme potřebovat

  • 3 mladé cukety (cca 200 g každá)
  • 300-400 g mletého masa (vepřové+hovězí)
  • 1 středně velkou cibuli
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 700 g/690 ml italské rajčatové omáčky s bazalkou - sugo (prodává LIDL)
  • 20 g strouhaného parmezánu
  • 1 celé syrové vejce
  • 100 g strouhanky
  • Hrst nasekané petrželky
  • 1,5 dl teplé vody
  • Sůl
  • Hladká mouka na obalení masových kuliček
  • 2-3 čajové lžičky krupicového cukru
  • Širokou pánev s poklicí (minimální průměr 28 cm)

Postup přípravy plněných cuket a s masovými kuličkami v rajské omáčce

Z každé cukety odkrojíme oba konce a rozdělíme ji na tři stejně velké kusy. Cukety neloupáme. Měkké jádřince z cuket opatrně vydlabeme, třeba lžičkou. Z každé cukety budeme mít 3 trubičky.

Vydlabané jádřince nevyhazujeme, nasekáme je na drobno a vložíme do mísy. Přidáme k nim mleté maso, hrst nasekané petrželky, 1 čajovou lžičku soli a promícháme.

Vydlabaný vnitřek cuket dále využijeme do masové směsi.

Do směsi rozklepneme vajíčko, přisypeme nastrouhaný parmezán a strouhanku. Směs důkladně promícháme a ochutnáme, zda je dostatečně slaná.

Směsí naplníme připravené cuketové trubičky. Ze zbytku masovo zeleninové směsi později uděláme kuličky.

Do pánve nalijeme 2 polévkové lžíce olivového oleje a necháme zahřívat.

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a vhodíme je do horkého tuku. Cibuli za občasného promíchání smažíme asi 5 minut. Nesmí zhnědnout nebo se pálit.

K usmažené cibuli do pánve přilijeme 700 g rajčatové omáčky (celou láhev) a necháme 1 minutu povařit. Nyní do omáčky vyskládáme naplněné cukety, přilijeme 1,5 dl teplé vody a zakryté necháme 15 minut dusit. Za tuto dobu trubičky několikrát obrátíme.

Plněné cukety v omáčcePlněné cukety v omáčce
Zdroj: Marcela Hackerová

Než uplyne zmíněných 15 minut, připravíme si kuličky ze zbytku směsi. Vlhkými dlaněmi vytvoříme kuličky velikosti golfového míčku a každou obalíme v hladké mouce.

Po patnácti minutách vložíme do pánve k cuketám připravené kuličky a pod pokličkou je dusíme společně dalších 20 minut. Za tuto dobu kuličky i plněné cukety několikrát obrátíme.

Bude-li se nám zdát omáčka hustá, přidáme naběračku vody z těstovin nebo teplé vody. Chuť omáčky doladíme 2-3 lžičkami krupicového cukru. Omáčka ale nesmí být sladká.

Ideální přílohou jsou samozřejmě těstoviny. Pamatujte si, že těstoviny nesmí nikdy čekat na omáčku.

 

Cuketové trubičky
Cuketové trubičky
Nasekaná dužina cuket, sýr, petrželka a vajíčko
Nasekaná dužina cuket, sýr, petrželka a vajíčko
Náplň do cuket a směs na kuličky
Náplň do cuket a směs na kuličky

Naplněné cukety
Naplněné cukety
Plněné cukety v omáčce
Plněné cukety v omáčce
Masovo zeleninové kuličky obalené v mouce
Masovo zeleninové kuličky obalené v mouce

Hotový pokrm v pánvi
Hotový pokrm v pánvi
Plněné cukety v rajské omáčce s těstovinami
Plněné cukety v rajské omáčce s těstovinami
Plněné cukety v rajské omáčce s těstovinami.
Plněné cukety v rajské omáčce s těstovinami.


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 10x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Špekáčky v pikantní omáčce z černého piva, cibule a sladkokyselých okurek

Špekáčky v pikantní omáčce z černého piva, cibule a sladkokyselých okurek

Špekáček zná každý. Nejčastěji opečený nad otevřeným ohněm nebo naložený s cibulí a octem. Mnozí tuhle dobrotu zapíjí vychlazeným pivem. Představte si, co se stane, když spojíme všechny uvedené potraviny k přípravě jednoho pokrmu. Něco úžasně chutného. Špekáčky v pikantní omáčce z černého piva, osma…

Cukety naložené jako matjesy

Cukety naložené jako matjesy

Recept na cukety naložené jako matjesy jsem získala od přítelkyně poté, co jsem si posteskla, že nevím, co si mám počít s velkou úrodou cuket. Dala mi také ochutnat. Byl to skvěle chutnající salát, bez palčivé cibulové chuti, který se dá jíst samotný s chlebem nebo jako příloha k masu či rybám.


Slaná roláda z cukety bez mouky

Slaná roláda z cukety bez mouky

Slaná roláda z cukety bez mouky je skvělý tip nejen na letní pohoštění. Pochutnáte si a ještě smysluplně zpracujete část letošní nadúrody cuket z vaší nebo sousedovic zahrádky. Náplň je velmi variabilní, záleží jen na vašich chutích.

Sterilované papriky plněné hlávkovým zelím

Sterilované papriky plněné hlávkovým zelím

Sterilované papriky plněné hlávkovým zelím jsou chuťově výrazný společník pečeného nebo grilovaného masa, smažených sýrů, zabijačkových pochoutek, k pivu i opečené klobáse. Variant je celá řada, záleží jen na vás, kterou si vyberete.