Recept na zapečenou, skoro vegetariánskou cuketu s fazolemi

21. září 2015

Na přelomu léta a podzimu je všude plno cuket. Jak ve vaší zahrádce, tak v obchodě, kde cukety mají v tuto dobu velmi příznivé ceny. Zkuste něco netradičního, ale něco chutného. Tenhle recept vás určitě potěší.

Recept na zapečenou, skoro vegetariánskou cuketu s fazolemiRecept na zapečenou, skoro vegetariánskou cuketu s fazolemi

Suroviny na přípravu skoro vegetariánské cukety

Rozpočet surovin je na 6 porcí

  • 1 větší cuketa
  • 1 plechovka naložených fazolí Heinz v tomatové omáčce
  • 2 středně velké cibule
  • 1 velké rajče
  • 2 mrkve nakrájené na kolečka
  • 6 – 10 malých cherry rajčátek
  • 2 stroužky česneku
  • 100 anglické slaniny
  • 1 vrchovatá polévková lžíce Solamylu
  • 3 polévkové lžíce nastrouhaného sýru parmazán, pecorino nebo sýru Grana Padano
  • 1 čajová lžička sádla
  • Olivový olej
  • Mořská hrubozrnná sůl
  • Trochu kmínu
  • 2 čajové lžičky koření „Česnekové kotlety“ (od Koření od Antonína)
  • 4-5 větviček čerstvého tymiánu
  • 1 větvička rozmarýnu
  • 1 bobkový list (čerstvý nebo sušený)

Dále budeme potřebovat

  • Miska na fazole
  • Pánev na dušení směsi
  • Pekáč na zapečení

Postup přípravy zapečené cukety

Nejprve si připravíme pekáč. Do pekáče nalijeme 3-4 polévkové lžíce olivového oleje a na dno pekáče poklademe vypraný tymián a rozmarýn.

Přidáme velké rajče nakrájené na tenké plátky, 1 cibuli nakrájenou na osminky, mrkev pokrájenou na kolečka a nařezaný čerstvý bobkový list - sušený postačí nalámat.

Zapneme troubu na 200 stupňů a pekáč tam vložíme.

Vezmeme si pánev. Do pánve vložíme anglickou slaninu nakrájenou na kostičky a přidáme sádlo a celou cibuli pokrájenou na jemno. Dále přidáme nadrobno nasekaný česnek, kmín, malá rajčátka nakrájená na čtvrtky.

Vše společně podusíme o krapet více než do sklovata (řídíme se podle cibule).

Nakonec přidáme směs koření „Česnekové kotlety“, promícháme a zdroj tepla vypneme.

Vezmeme si misku, do které si vyklopíme obsah konzervy fazolí v tomatové omáčce a vidličkou je trochu rozmačkáme.

K rozmačkaným fazolím přidáme polévkovou lžíci Solamylu, 2 lžíce nastrouhaného sýra, 1 lžičku směsi koření „Česnekové kotlety“ a veškerou osmaženou směs z pánve – samozřejmě bez přebytečného tuku (ten přijde do pekáče na zapečení).

Směs zamícháme a dle chuti dosolíme.

Přebytečný tuk tedy přidáme do předehřátého pekáče, který jsme si vyndali z trouby.

Připravíme si cuketu, kterou nakrájíme na kolečka asi 2,5 cm silná.

Vytvoříme si z plátků cukety takové mističky.

Nožem obkrojíme středovou oblast kolem jádřince, ale ne až úplně skrz a lžičkou jádřinec odstraníme. Vespodu musíme nechat tenounkou vrstvičku.

Dno mističek posolíme hrubozrnnou solí, přidáme tam trochu strouhaného sýra a navršíme připravenou fazolovo-zeleninovou směs. Navrch opět špetku strouhaného sýra.

Takto připravená kolečka vložíme do již rozehřátého pekáče, trochu podlijeme vodou a pečeme na 200 stupňů cca 50 minut.

Lze podávat s bramborem, domácím cuketovým chlebem, topinkami, vdolky, rozpeky, plátky večky, nebo jen tak samostatně.

Nejdůležitější poznámka nakonec: Takto upravené fazole nenadýmají!

Cukety plněné fazolovou směsí před pečením
Cukety plněné fazolovou směsí před pečením
Servírujeme zapečené cukety
Servírujeme zapečené cukety
Zapečená, skoro vegetariánská cuketa
Zapečená, skoro vegetariánská cuketa


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 24x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na slaný cuketový koláč podle Marcely

Recept na slaný cuketový koláč podle Marcely

Ať je léto nebo zima, můžeme si připravit chutný převážně zeleninový koláč na listovém těstě. Lehká, chutná večeře, které se nikdy nepřejíte.

Recept na tempuru z kapra

Recept na tempuru z kapra

Tempura patří k tradičním japonským jídlům. Nejen v Japonsku, ale i u mě doma v kuchyni zdomácněla. Ochutnejte i vy křupavé kousky osmažené ryby s rýží, se zeleninou nebo s kuskusem. Je to lahůdka.


Recept na maminčino rizoto

Recept na maminčino rizoto

Rizoto je tradiční italský rýžový pokrm. Maminčino české „rizoto“ je velmi chutná variace rýžového pokrmu s kuřecím masem a zeleninou. Přiznávám, nejsem velkým konzumentem rýže. Ale maminčino rizoto mám ráda a vařím ho minimálně jednou v měsíci.

Recept na velikonoční mandlová sluníčka

Recept na velikonoční mandlová sluníčka

Upečte si veselá mandlová sluníčka a ke zdobení si jako pomocníky pozvěte své děti. Kreativitě se zde meze nekladou. Pochutnáte si a ještě se pobavíte.