Recept na zapečený mangold nebo špenát s bramborovo dýňovou kaší a pikantní maďarskou klobásou

21. únor 2015

Až někdy budete dělat bramborovo dýňovou kaši, udělejte ji víc. Druhý den z ní vykouzlíte další, mimořádně chutné jídlo.

Recept na zapečený mangold nebo špenát s bramborovo dýňovou kaší a pikantní maďarskou klobásouRecept na zapečený mangold nebo špenát s bramborovo dýňovou kaší a pikantní maďarskou klobásou

S mangoldem jsem se poprvé seznámila v Itálii a následně v Chorvatsku.

V jižních státech Evropy je to běžně rostoucí zelenina. První semínka jsem si přivezla asi před deseti lety. Dnes jsou k dostání i u nás.

Kupte je ale od českých výrobců – kvalitní má firma SEMO

Víte, že …………

  • Mangold není špenát, je to blízký příbuzný cukrové řepy
  • Pro lidský organizmus je příznivější než špenát – neobsahuje kyselinu šťavelovou
  • Obsahuje vitamíny C, B, E a mnoho minerálních látek
  • Je výborný při redukčních dietách
  • Je velmi výnosný – po odřezání listů znovu a znovu dorůstá
  • Roste i na velmi špatné půdě
  • Vydrží mráz do -10 °C

Je výborný všude tam, kde běžně používáte špenát. Na plnění (palačinky, knedlíky), na zapékání (s bramborami, těstovinami) i jako příloha, třeba k rybě

Na přípravu pokrmu budete potřebovat

  • 300 g (+/-) bramborovo dýňové kaše
  • 200 g spařených listů mangoldu včetně řapíků nebo listového špenátu
  • 1 velká cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku utřené se solí na pastu
  • 4 plátky uzeného špeku, nakrájeného na kostičky
  • 1 polévková lžíce sádla
  • 1 maďarská klobása, nakrájená na půlkolečka
  • 2 syrová vejce
  • 1 vrchovatá polévková lžíce parmazánu
  • Polovina Hermelínu (Král sýrů) s červenou paprikou
  • 200 g zakysané smetany (kelímek)
  • Syrovou feferonku dle vaší chuti, nakrájenou na malé kostičky
  • 1 čajová lžička grilovacího koření nebo koření „na kotlety“
  • Sádlo na vymaštění zapékací misky
  • Strouhanka na vysypání zapékací misky

Postup přípravy receptu

Zapékací misku vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou.

Na pánev dáme lžíci sádla, pokrájenou cibuli, feferonku, klobásu a špek. Vše společně restujeme 15 minut.

Listy spařeného mangoldu nebo špenátu necháme okapat, obsahují velké množství vody. Okapané listy přidáme do pánve k opečené směsi a necháme je prohřát.

Přidáme česnek, grilovací koření a dvě čajové lžičky smetany. Vše promícháme a vlijeme jedno rozšlehané vejce.

Zdroj tepla vypneme. Směs osolíme a opepříme tak, jak máme rádi.

Nyní troubu zapneme na 200°C.

Na dno zapékací misky rozprostřeme studenou bramborovo dýňovou kaši. Na vrstvu kaše rovnoměrně rozložíme obsah pánve s mangoldem (špenátem).

V misce rozšleháme druhé vajíčko se smetanou a parmazánem. Přidáme trochu pepře a soli. Vytvoříme hustou omáčku, kterou po lžících naléváme na mangold (špenát).

Jako poslední položíme plátky hermelínu.

 

Ještě poklademe plátky hermelínuJeště poklademe plátky hermelínu
Zdroj:Marcela Hackerová

 

Připravený pokrm vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně 40 minut. Povrch zezlátne, omáčka se zapeče a lehce nabude na objemu.

Po vyndání z trouby necháme pokrm lehce vychladit a pak podáváme jako hlavní jídlo.

Vyzkoušejte a uvidíte, jak lahodné jídlo jste rodině připravili.

 

Vrstvení surovin do zapékací misky
Vrstvení surovin do zapékací misky
Omáčka ze smetany, vajíčka a parmazánu
Omáčka ze smetany, vajíčka a parmazánu
Pokrm před zapečením
Pokrm před zapečením

Ještě poklademe plátky hermelínu
Ještě poklademe plátky hermelínu
A máme upečeno
A máme upečeno
Detail upečeného pokrmu v misce
Detail upečeného pokrmu v misce

Prezentace pokrmu I
Prezentace pokrmu I
Prezentace pokrmu II
Prezentace pokrmu II
Zapečený mangold s bramoborovo dýňovou kaší
Zapečený mangold s bramoborovo dýňovou kaší


 

 

 

 


Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 50x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Petra

středa, 29. červen 2016
13:16

Vynechala jsem ten hermelín a i tak jsem se trochu bála, že to bude moc mastné. Je to luxusní, ten vypečený tuk super provoněl tu kaši. Díky za inspiraci


posted by: Petra [Odpovědět]

marcela

středa, 29. červen 2016
14:35

marcela

V roce 2014 jsem měla obrovskou úrodu mangoldu i dýní hokkaido. Vymýšlela jsem nové a nové kombinace, jak tyto dvě úžasné suroviny zpracovat. Tak vznikl tento recept a velmi nám chutnalo. Někdy jsem kaši nahradila uvařenými bramborami nakrájenými na plátky.
Velmi mě těší, že jste mi napsala vaši zkušenost. Děkuji Vám Petro.


posted by: marcela [Odpovědět] [Skrýt]

Čtěte také...

Recept na kachní prsa opékaná na pánvi se zeleninou a bramborovo-dýňovou kaší

Recept na kachní prsa opékaná na pánvi se zeleninou a bramborovo-dýňovou kaší

Přiznám se, že pro mne, jako dítě, byla kachna na talíři stejná noční můra, jako pro Škopkovic děti králík. Skutečně jsem několik desítek let kachnu vytěsnila ze svého jídelníčku. Až manžel mě přesvědčil, že bychom mohli zkusit udělat kachní prsa jako minutku. Věřte, nevěřte, ale něco tak výborného …

Bramborovo dýňová kaše – slunce a zdraví na talíři

Bramborovo dýňová kaše – slunce a zdraví na talíři

Když se vám urodí velké množství dýní, napadne vás, jak s nimi naložíte. Přimlouvám se, nedělejte z nich podzimní strašáky na „Halloween“. Raději dětem a rodině udělejte výbornou polévku nebo kaši. Brambory a dýně jsou velmi elegantní pár.


Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Recept na pikantní drůbeží játra se zeleninou

Když jsme byli s bratrem malí, byla kuřecí játra velká vzácnost. V krámu se neprodávala, a když se zabila starší slepice, měla jen jedny játra. Maminka je vždy přidávala do slepičího vývaru s domácími nudlemi. Nakrájela je na kousky a tak se dostalo na každého. Občas kuřecí játra připravím, jako tyh…

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

Bramborové placky babička podávala zásadně na sladko. Pekla je vždy, když jí zbyly vařené brambory. Mám je velmi ráda a po dlouhé době v mé kuchyni zažívají renesanci. Řeknu vám, že bramborové placky se švestkovými povidly nebo jen tak pocukrované jsou velká lahůdka.