Tábornická cuketa

5. srpen 2016

Tábornickou cuketu připravuji v době, kdy se na zahrádce urodí větší množství cuket. Z těch menších, křupavých cuketek, je pokrm samozřejmě nejlepší. Příprava není složitá a k dovolené na chatě je jako dělaná.

Tábornická cuketaTábornická cuketa

Na přípravu 4 porcí tábornické cukety budeme potřebovat

  • 500 g menších cuket
  • 400 g konzervovaných rajčat z konzervy
  • 1 velká cibule
  • ½ cm chilli papričky
  • 2 větvičky tymiánu
  • Jehličky z 3 cm kousku rozmarýnu
  • 3 listy šalvěje
  • 4 filátka sardelek, naložené v olivovém oleji
  • 4 nožičky kvalitních vídeňských párků
  • 1 polévková lžíce přepuštěného másla
  • 1 čajová lžička balzamikového octa
  • 1 čajová lžička (vrchem) krystalového cukru – dle chuti lze i přidat
  • Sůl a pepř
  • Na dochucení mletá pálivá paprika (nemusí být)
  • Větší pánev

Postup přípravy tábornické cukety

Mladé cukety neloupeme, použijeme je celé. Nakrájíme je na kolečka 0,5 – 1 cm silná. Rozložíme je na utěrku a posolíme. Asi po 15 minutách je obrátíme a posolíme i druhou stranu.

Na větší pánev dáme jednu polévkovou lžíci přepuštěného másla (lze použít i sádlo nebo olej) a začneme zahřívat.

Než se máslo rozpustí a zahřeje, nakrájíme si párky na dvoucentimetrové válečky.

Kousky párků vhodíme do rozpáleného tuku a smažíme je 5-8 minut společně s jemně nasekanou chilli papričkou. Pak párky z pánve přemístíme na nahřátý talíř.

Nyní do pánve přidáme nakrájenou cibuli na kostičky a restujeme. Po chvíli přidáme větvičky tymiánu.

Nasolenou cuketu osušíme a překrájíme na kostičky o hraně 1 cm. Kostičky cuket a filátka sardelek přidáme ke smažící se cibuli a smažíme do změknutí. Trvá to 10-15 minut.

Než do pánve vyklopíme obsah konzervovaných rajčat, odstraníme větvičky tymiánu a přidáme osmažené válečky párků.

Větší kousky rajčat rozdrtíme vidličkou a pokrm necháme krátce a zvolna povařit (5-10 minut). Zdroj tepla vypneme.

Přisypeme lžičku cukru, nasekané bylinky (jehličky rozmarýnu a šalvěj), přilijeme balzamikový ocet a trochu pepře. Nyní vše promícháme a ochutnáme.

Pokrm nesmí být kyselý, ale ani výrazně sladký.

Měl by být spíše pikantní. Na dochucení můžete, kromě uvedených surovin, použít i mletou pálivou papriku.

Nejlepší přílohou je nasucho opečené pečivo. Já mám nejraději opečený chleba, který pokapu olivovým olejem a zlehka posolím.

Pokud tábornickou cuketu nesníte, mám vyzkoušeno, že druhý den je ještě lepší.

Cuketa a bylinky
Cuketa a bylinky
Smažící se válečky párků s chilli papričkou
Smažící se válečky párků s chilli papričkou
Cibule, cuketa, filátka sardelek
Cibule, cuketa, filátka sardelek

Osmažená zelenina, párky a konzervovaná rajčata
Osmažená zelenina, párky a konzervovaná rajčata
Hotová tábornická cuketa
Hotová tábornická cuketa
Tábornická cuketa
Tábornická cuketa

Detail tábornické cukety
Detail tábornické cukety

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 28x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na slaný cuketový koláč podle Marcely

Recept na slaný cuketový koláč podle Marcely

Ať je léto nebo zima, můžeme si připravit chutný převážně zeleninový koláč na listovém těstě. Lehká, chutná večeře, které se nikdy nepřejíte.

Cuketový pepřák

Cuketový pepřák

Když se vrátíte z dovolené a na zahrádce vás čeká pěkně velká cuketa, často i několik velkých cuket, mám pro vás tip. Cuketový pepřák je výborný jako syrový salát a sterilovaný vás potěší v zimních měsících.


Cuketové ragú s lososem

Cuketové ragú s lososem

Cuketa byla v české kuchyni před rokem 1989 jedna velká neznámá. Je moc dobře, že tak rychle tady zapustila kořeny a zdomácněla. Když přijde její sezona, ve všech kuchyních se vaří a peče s cuketou. Pro její variabilní použití ji mám moc ráda.

Recept na zapečenou, skoro vegetariánskou cuketu s fazolemi

Recept na zapečenou, skoro vegetariánskou cuketu s fazolemi

Na přelomu léta a podzimu je všude plno cuket. Jak ve vaší zahrádce, tak v obchodě, kde cukety mají v tuto dobu velmi příznivé ceny. Zkuste něco netradičního, ale něco chutného. Tenhle recept vás určitě potěší.