Zapečená brokolice

19. květen 2017

S odcházející zimou mám stále větší chuť na zeleninu. Připravte si se mnou zapečenou brokolici. Je to rychle připravená a skvěle chutnající večeře z jedné zapékací misky.

Zapečená brokoliceZapečená brokolice

Na přípravu zapečené brokolice budeme potřebovat

  • 1 středně velkou brokolici
  • 1,5 staršího rohlíku, nakrájeného na malé kostičky
  • 0,75 dl mléka
  • 2 syrová vejce
  • 2-3 středně velké uvařené brambory nakrájené na kostičky
  • 1 klobásu nebo špekáček nakrájený na kostičky (uzeninu lze vynechat)
  • 4 plátky uzeného špeku nakrájené na kostičky
  • 150 ml zakysané smetany
  • 50 g sýru čedar nastrouhaného na jemno
  • Lístky tymiánu z 2 větviček
  • Hrst nasekaných bylinek (popenec, medvědí česnek nebo pažitka)
  • Sůl
  • Pepř
  • Tuk na vymazání zapékací misky
  • Strouhanku nebo hrubou mouku na vysypání zapékací misky
  • Zapékací misku o průměru 20 cm

Postup přípravy zapečené brokolice

Opranou brokolici vložíme do vroucí osolené vody a necháme povařit 5-8 minut. Pak ji přemístíme do cedníku a propláchneme ledovou vodou a necháme okapat a mírně vychladnout.

Než se nám brokolice uvaří, nakrájíme si rohlíky. Vložíme je do misky a zalijeme 0,75 dl mléka. Promícháme, aby kostičky rovnoměrně nasály mléko. Necháme stát minimálně 10 minut.

Nyní si nakrájíme brambory a uzeninu se špekem na menší kostičky. Zapékací misku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou.

Proces přípravy je rychlý, výsledek chuťově perfektní.

V misce rozšleháme obě vajíčka společně se zakysanou smetanou. Zálivku osolíme a opepříme dle chuti každého. Přisypeme nastrouhaný sýr a lístky z 2 větviček tymiánu. Vše důkladně promícháme.

Nyní si zapneme troubu na 180 °C, horní i dolní ohřev.

Brokolici nakrájíme na růžičky. Z košťálu seřízneme tuhou slupku a měkký střed také nasekáme na kostičky.

Navlhčené rohlíky v misce promícháme, přidáme k nim nakrájenou uzeninu se špekem, brambory a brokolici. Vše zasypeme hrstí nasekaných bylinek.

Promícháme a směsí naplníme připravenou zapékací misku.

Jako poslední povrch rovnoměrně přelijeme připravenou zálivkou ze smetany, vajec, sýra a tymiánu.

Misku vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 45 minut.

Uvařená brokolice
Uvařená brokolice
Nakrájená uzenina a brambory
Nakrájená uzenina a brambory
Zálivka – smetana, vajíčka, sýr a lístky tymiánu
Zálivka – smetana, vajíčka, sýr a lístky tymiánu

Zapékací miska naplněná směsí
Zapékací miska naplněná směsí
Směs zalitá zálivkou
Směs zalitá zálivkou
Zapečená brokolice.
Zapečená brokolice.

Struktura zapečené brokolice
Struktura zapečené brokolice
Zapečená brokolice
Zapečená brokolice

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 13x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Recept na vyuzená vepřová žebírka zapečená v pikantní marinádě

Recept na vyuzená vepřová žebírka zapečená v pikantní marinádě

Vepřová žebírka připravujeme při rodinných setkáních a všem moc chutnají. Oblíbená „žebírka“ můžete připravovat rovněž na mnoho způsobů. Jednou z variant je zapečení v pikantní marinádě. Moje vlastní marináda je báječná i na grilování masa.

Kapusta s houbami a kuřecím masem, zapečená s palačinkovým těstíčkem

Kapusta s houbami a kuřecím masem, zapečená s palačinkovým těstíčkem

Kapusta s houbami, zapečená s palačinkovým těstíčkem, je syté a výtečné jídlo. V chladných zimních dnech vám přijde k chuti a dodá notnou dávku energie.


Gratinování

Gratinování

Gratinování znamená zapékání pokrmů v troubě nebo pod grilem. Zejména u nás ve spojení s bešamelem, se strouhaným vyzrálým sýrem s vyšším obsahem tuku, případně i se strouhankou. Při gratinování vzniká, díky sýru nebo strouhance, na povrchu pokrmu křupavá krusta.

Kapusta kadeřavá (kadeřávek) – dlouho přehlížená a zdraví prospěšná zelenina

Kapusta kadeřavá (kadeřávek) – dlouho přehlížená a zdraví prospěšná zelenina

Nejen kysané zelí, ale i kapusta kadeřavá je zimní zdroj vitamínů a stopových prvků, důležitých pro naše tělo. A to zejména v zimě, kdy je přírodních surovin pěstovaných ve venkovním prostředí opravdu málo. Ale naše tělo je vyžaduje. Kadeřávek se stále více využívá nejen v gastronomii, ale hlavně v …