Houbová omáčka z čerstvých šumavských hub, jak ji připravovala maminka

Houbová omáčka z čerstvých šumavských hub, jak ji připravovala maminka
31.7.2016  |  Stáhnout jako PDF

Houbovou omáčku vařím zpravidla po návratu z dovolené na Šumavě. Šumavské lesy o prázdninách oplývají houbami, zejména hřiby, křemenáči a liškami. Houbové omáčce, připravené podle receptu mojí maminky, nikdy neodolám a většinou to končí velkým přejedením.

Na přípravu 4 porcí houbové omáčky budeme potřebovat

  • 300 g čerstvých, pevných hub (nejlepší je směs hřibů, křemenáčů a lišek)
  • 200 ml zakysané smetany
  • 200 ml sladké smetany ke šlehání (30 % i více tuku)
  • 500 ml vody + 100 ml horké vody do smetany
  • 30 g hladké mouky
  • 1 rovnou čajovou lžičku krystalového cukru
  • Pár kapek kvasného octa
  • 1 rovnou kávovou lžičku soli + sůl na závěrečné doladění chuti
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • Uzavíratelné vajíčko na koření

Postup přípravy houbové omáčky z čerstvých šumavských hub

Očištěné houby nakrájíme na kousky asi o velikosti náprstku. Do vajíčka na koření vložíme kuličky nového koření, černého pepře a na menší kusy přelomený bobkový list.

Do kastrolu, ve kterém budeme vařit omáčku, nalijeme 500 ml studené vody, přidáme vajíčko s kořením a přisypeme kávovou lžičku soli. Přivedeme k varu.

Do vroucího omáčkového základu nasypeme připravené nakrájené houby. Nepřikryté je necháme na mírném ohni povařit 15 minut.

Než se nám houby uvaří, připravíme si smetanovou zavářku.

Z obou kelímků přelijeme smetanu do misky. Metličkou promícháme, aby se obě smetany promíchaly. Přisypeme připravenou hladkou mouku a metličkou do hladka rozmícháme.

Nyní do smetanové zavářky přilijeme 100 ml vařící vody a opět do hladka rozmícháme.

Horká voda zaručí, že se smetana v omáčce nesrazí a omáčka bude sametově hladká.

Houby se nám uvařily. Vajíčko s kořením vyjmeme a dáme stranou.

Pomocí stěrky přelijeme připravenou smetanovou zavářku do kastrolu k uvařeným houbám. Měchačkou vše důkladně promícháme a na opravdu mírném ohni necháme 20 minut povařit.

Var kontrolujeme a omáčku občas zamícháme.

Hotovou omáčku odstavíme ze zdroje tepla a nyní ji dochutíme 2-3 kapkami octa, ten nesmí být v omáčce cítit.

Přisypeme čajovou lžičku krystalového cukru. Promícháme a případně dosolíme, dle vaší chuti. Kdo chce, může omáčku ještě opepřit. Já pepř nepřidávám.

Omáčka je jemná, sametově hladká, voní po houbách a nesmí být příliš sladká ani kyselá.

Maminka houbovou omáčku podávala s houskovým knedlíkem, já jsem ji měla ráda s vařenými bramborami. Tentokrát jsem ji podávala s pikantními špekovými knedlíky.

  • Nový komentář
  • Pabel 1.4.2023 18:46
    Jak to myslíš testovat,to si snad děláš ........ ne?
    (Pro autora tohoto příspěvku: Vím, že nereagujete na můj recept, ale na komentář paní Miloslavy Fajnorové, ale šlo by to i slušně. Co myslíte? Admin)
    Odpovědět
  • Miloslava Fajnorova 18.9.2022 12:57
    Houbová omáčka promiňte ale houby se musí testovat jinak to není houbovka
    Odpovědět
    • Eva 2.10.2022 12:51
      Dobry den Marcelko,
      Vasi houbovku jsem zkusila a musim dat za pravdu, jako od babicky:)).Velkym prinosem i rada jak na hrudky v omacce-super..Zase se potvrdilo,ze nekdy mene znamena vice.Preji mnoho uspechu a dalsi skvele recepty Eva
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 3.10.2022 11:38
      Dobrý den, Evo.
      Oceňuji komentáře kuchařek i kuchařů, kteří recept nejprve vyzkouší a pak píší svůj názor. U některých je to opačně, ti nejprve kritizují a pak nevyzkouší, protože jejich zažitý postup je ten nejlepší.
      Jsem moc ráda, že jste si z takového množství receptů na houbovku vybrala právě ten můj. Maminka by měla radost a já ji mám také. Díky. M.
      Odpovědět
  • Anita 28.2.2022 15:38
    Dobrý den Marcelko,dnes jsem vyzkoušela váš recept na houbovou omáčku,je luxusní,zbylo mi pečené maso z předešlého dne.Houby jsem použila naložené na kyselo a obídek byl luxusní.Přijeli jsme z lyžovačky,tak jsme si pochutnali,děkuji za tip Anita
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 1.3.2022 11:47
      Dobrý den, Anito,
      děkuji za krásný komentář. Houbovou omáčku máme také rádi. Když se někdy v létě nebo na podzim zadaří a přineseme košík hub, tak je nakrájím, ve vlastní šťávě tak 5 minut podusím a pak je rozdělím do plastových krabiček (porce hub na jednu dávku omáčky) a uložím do mrazáku. Nesolím, nic nepřidávám. Pak jen vyndám krabičku a omáčka je za chvíli připravená. S upečeným masem musí být velmi dobrá.
      Těší mě, že Vám omáčka chutnala a také, že jste mi to napsala. M.
      Odpovědět
  • Irena 3.11.2021 11:58
    Náhodou jsem narazila na Váš recept na houbovou omáčku. Co mě ale neskonale potěšilo, že jste první, která radí co dělat, aby se omáčka nesrazila. Použiji i v jiných smetanových pokrmech. Děkuji a přeji hodně zdravíčka a štěstíčka. I.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 10.11.2021 10:15
      Dobrý den, Ireno.
      Těší mě, že jste si z takového množství receptů na houbovou omáčku, vybrala právě ten můj. A jako bonus jste si odnesla i radu, jak na smetanu.
      Maminka mi vždy říkala: "Co jsi mi to přinesla za smetanu, zase se srazila". A když jsem pak začala vařit, téměř vždy se mi v omáčce utvořily takové hrudky. Měla jsem po náladě stejně jako maminka.
      Až po čase mi poradila starší kolegyně v zaměstnání, jak na hladkou omáčku. Tak jsem považovala za správné tu radu poslat dál.
      Děkuji za krásná přání, i já Vám přeji hodně zdraví. Když je zdraví, jde všechno na Světě. M.
      Odpovědět
  • 9.8.2021 14:25
    Odpovědět
  • Ilona 20.9.2020 14:05
    Na přání syna jsem vařila houbovou omáčku a jsem moc ráda, že jsem zvolila Váš recept, omáčka byla vynikající. Syn naprosto spokojen.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 21.9.2020 15:07
      to Ilona: Velmi mně těší, že Vás můj recept na houbovou omáčku nezklamal a Váš syn byl spokojený. Stejným způsobem ji připravovala nejen maminka, ale také i babička. "Houbovka" patřila a patří k mým oblíbeným omáčkám. M.
      Odpovědět
  • Petra 19.12.2019 0:26
    Výborná omáčka. Přesně takovou vařila moje babička, marně jsem hledala recept a konečně jsem ho našla. Moc děkuji.😃
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 19.12.2019 10:20
      to Petra: Dobrý den, Petro. Jsem moc ráda, že Vám omáčka chutnala. Udělala jste mi radost. Díky.
      Odpovědět
  • Jana 4.11.2019 10:21
    Dobrý den Marcelko,

    děkuji za váš recept na houbovou omáčku. Moje maminka jí dělávala přesně takto. Já většinou českou kuchyni nevařím, mám raději středomořkou kuchyni, tak jsem se recept od maminky nenaučila vařit. No a dnes jsem dostala po dlouhých letech na "houbovku", jak jsme této omáčce doma říkali, chuť. Jelikož maminka již několik let nežije, není koho se zeptat. Začala jsem pátrat na netu pp receptu, ale všude byla cibule nebo maso a podobně. To maminka do omáčky nedávala. No a najednou mi prohlížeč našel váš recept! A dle ingrediencí je to přesně ten co jsem hledala. Děkuji vám za něj a jdu vařit a vzpomínat na dětství a maminku...

    Krásný den,
    Jana
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 4.11.2019 12:32
      to Jana: Dobrý den, paní Jano. Já děkuji za krásný komentář "od srdce". To, co nám chutnalo v dětství, nám bude chutnat celý život a s nostalgií na to budeme vzpomínat.
      Z dětství mám téměř všechny negativní vzpomínky spojené s jídlem - nebyly jsme kamrádi, já a jídlo. Naštěstí se to časem vylepšilo. Dnes jsem schopná být půl dne v kuchyni a připravit si jídlo dle svého gusta. Srdeně zdravím. M.
      Odpovědět
  • Martina 22.10.2019 18:16
    Dobrý den, chtěla bych Vám moc poděkovat za recept na houbovou omáčku, před chvílí jsem ji dovařila a opravdu nemá chybu :-). Nejsem žádná velká kuchařka, ale dnes jsme se synkem našli opět spoustu hub a už jsem nevěděla, co s nimi udělat. Našla jsem recept od Vás, nepřišel mi nijak složitý, tak jsem ho vyzkoušela. Výsledek stojí za to... i náš malý syn, který jen tak do pusy něco nevezme, se olizoval a chtěl přidat! :-) K omáčce jsem kvůli němu udělala jen těstoviny a je to taky mňamka :-).
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 23.10.2019 9:48
      to Martina: Dobrý den, Martino,
      zpráva od Vás mne opravdu potěšila. Představila jsem si, jak Váš syn volá: "mamí, přidej mi ještě". Krása.
      Omáčka může být chutná i s těstovinami, proč ne. Já třeba podávám ke znojemské omáčce z bedly lívance. Někdo by řekl, že je to kulinářský anakolud, ale jen do doby, než by ji ochutnal.
      Srdečně zdravím Vás i Vaši rodinu. M.
      Odpovědět
  • Jana 6.10.2019 16:38
    Tak to je bomba, jeden z nejlepších receptů na houbovou omáčku! Děkuji za uveřejnění receptu.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 6.10.2019 19:54
      to Jana: Paní Jano, děkuji ze srdce za Váš komentář. Udělal mi radost a moc mě těší, že jste si pochutnali. Já jsem byla včera v Brdech na houbách a dnes jsme ji měli také k obědu. Omáčka má úžasnou chuť. Ještě jednou díky.
      Odpovědět
  • Jirka 15.9.2019 14:07
    Ondro, myslím, že tady zbytečně prudíte. Marcela tenhle recept prezentuje jako rodinný, a nikde netvrdí, že je to jediný správný. Když pět kuchařů uvaří stejné jídlo, nikdy nebude stejné (a můžou být i michelinští). Označit něco za blaf, jenom proto, že to nechutná Vám, přesto, že spoustě jiných by to chutnat mohlo, mi přijde jako velmi arogantní prohlášení, zasluhující omluvu.
    Odpovědět
  • Ondra 14.9.2019 23:27
    To si asi děláte srandu. Takový blaf Vám fakt chutná? Chcete recept na houbovku?
    Tak v prvé fázi začněte restováním samotných hub. Jinak je to opravdu blav.
    Odpovědět
    • Ondra 14.9.2019 23:33
      To si asi děláte srandu. Takový blaf Vám fakt chutná? Chcete recept na houbovku?
      Tak v prvé fázi začněte restováním samotných hub. Jinak je to opravdu blav.to Ondra: Vše ostatní je dle vlastního uvážení, a každý má jiné chutě, ale to tady nevypadá špatně..-- Jenom restujte, je to "O chuť lepší"
      Odpovědět
    • Jirka 15.9.2019 12:18
      to Ondra:
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 17.9.2019 11:18
      to Ondra: Milý Ondro, dělám si oprávněné starosti o Vaše zdraví. Neměl byste tolik "smažit", není to zdravé.
      Odpovědět
  • Jirka 6.9.2019 23:52
    Dobrý den paní Marcelo,
    přiznám se, že jsem chvíli váhal, zda Vám napsat. Děkovat a chválit mi totiž připadá, jako nosit dříví do lesa, soudě podle komentářů na Vašem webu. Ale tahle Vaše houbovka mě dostala do kolen. Víte, vařím přes padesát let (no, jsem už starý pes, je mi dvaasedmdesát), takže u šporheltu jsem strávil nemalou část života. Proto si myslím, že trochu přehled v oblasti vaření mám. Vaše stránky se mi moc líbí, a to z několika důvodů. Víte, na jídle se pozná, když je připraveno s láskou, a z Vašich receptů přímo vyzařuje, jak se s tím pomazlíte. To je hodně důležité, a potom také, jak máte nádherně popsané postupy, řekl bych, že to ocení hlavně začátečníci. No, o krásných fotkách ani nemluvím. Ale koukám, že jsem se pěkně rozkecal, takže zpátky k houbovce. Můžu říct, že je to jedna z nejlepších, co jsem jedl. Mám rád tuhle klasiku, málo platný, ty naše maminky a babičky to měly vychytaný. Žádná vysoká gastronomie, ale poctivé jídlo, uvařené s láskou. Byl jsem ze zvědavosti na obědě u Pohlreicha, za osm stovek jsem si odnesl hodně smíšené pocity. Francouzská cibulačka hnusná, jeho proslavená líčka bez chuti, fádní pohár s rozbředlým ovocem a hlavně minerálka za sedm pětek. Holt není všechno zlato, co se třpytí. Mne hodně baví regionální jídla a to se mi u Vás také moc líbí. Takže ještě jednou moc děkuji za Váš web, je to určitě větší přínos, než „Ano, šéfe“. Ať se Vám i do budoucna daří, určitě si od Vás ještě pár věcí uvařím a písnu, jaký byl výsledek.
    Díky moc, Jirka
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 10.9.2019 9:56
      to Jirka: Jirko, Váš komentář si budu číst vždy, až budu ztrácet motivaci a nebo až některý "přející" kritik mi zkazí náladu.
      Určitě byl psán od srdce a o to víc si toho cením. Děkuji Vám.
      Odpovědět
  • Alena 28.8.2019 14:09
    Moc děkuji za úžasný recept na houbovou omáčku.
    Já normálně houby nemusím, ale tentokrát jsem si opravdu pochutnala. Famózní 👍🤤😊
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 29.8.2019 15:42
      to Alena: Paní Aleno, Váš komentář mi udělal radost a těší mi, že jste si na houbovce pochutnala. Díky, díky.
      Odpovědět
  • Leo 21.7.2019 17:19
    Děkuji za recept na houbovou omáčku a hlavně tu "fintu"aby se nesrazila,dnes jsem ji vařil ze zmrazených praváků a i tak byla vynikající! :-)
    Na příští neděli se chystám na cuketové pečenáče :-) které mně zaujaly na Vašich stránkách.
    Z brněnska zdraví a ještě jednou děkuje
    Leo.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 23.7.2019 12:49
      to Leo: Milý Leo, Váš komentář mne velmi potěšil. U nás se houbová omáčka vařila vždy bez smažené cibule. Děláme přece houbovku a ne guláš.
      Tu "fintu" se smetanou (ale i s jogurtem či kefírem) jsem objevila až v době, kdy jsem měla po operaci žlučníku dietu a na tučné mléko a smetanu jsem se dívala jen na obrázku.

      Pečenáče jsou výborné. Vezla jsem si je na cyklodovolenou na Šumavu. Jsou výborné jako malý snack po mnohakilometrové túře.

      Díky za milý komentář. Marcela
      Odpovědět
  • Jitka 13.10.2018 15:25
    Luxusní omáčka 👍
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 15.10.2018 12:18
      to Jitka: Z Vašeho komentáře soudím, že Vám omáčka chutnala. A to je moc dobře. Po přečtení takových komentářů mám radost a říkám si, že má smysl psát blog o vaření. Díky. Marcela
      Odpovědět