Recept na měkoučké čokoládové pracny, které můžete upéct i na poslední chvíli

Recept na měkoučké čokoládové pracny, které můžete upéct i na poslední chvíli
24.10.2015  |  Stáhnout jako PDF

Když budete chtít na poslední chvíli, nejen před vánocemi, upéct něco, o čem si bude vaše návštěva povídat ještě za rok, upečte čokoládové pracny. Jsou hned měkké, voní kořením, čokoládou a na jazyku se přímo rozplývají.

Na přípravu budete potřebovat tyto suroviny

  • 200 g hladké mouky
  • 167 g másla (změklé)
  • 167 g moučkového cukru
  • 80 g lískových oříšků (namletých)
  • 1,5 lžíce kakaa
  • 1 celé vejce
  • 100 g čokolády (čím kvalitnější, tím budou pracny lépe chutnat)
  • ½ kávové lžičky mleté skořice
  • 4 kuličky nového koření (namlít)
  • 3 ks hřebíčku (namlít)
  • 3 polévkové lžíce smetany na rozpuštění čokolády ve vodní lázni

Postup přípravy čokoládových pracen

Do misky dáme všechny sypké suroviny (mouku, cukr, oříšky, koření, kakao) a promícháme. Přidáme na kostky nakrájené změklé máslo, a vajíčko.

Mezitím si připravíme vodní lázeň.

Skleněnou misku vložíme do kastrůlku s horkou vodou tak, aby dno misky bylo lehce nad hladinou. Voda by neměla nikdy vařit.

Do misky dáme 3 lžíce smetany a nalámeme čokoládu. Metličkou mícháme, až se čokoláda rozpustí. Netrvá to dlouho.

Rozpuštěnou čokoládu vlijeme do misky se surovinami a vymícháme kompaktní těsto. Nejlépe to jde rukama.

POZOR:  Oproti jiným těstům, například na linecké koláčky nebo vanilkové rohlíčky, je toto těsto měkčí a lepivější. Nelekejte se, že jste udělali něco špatně. Tak je to v pořádku.

Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme vychladit. Nejlépe do druhého dne. Vychlazené je naopak toto těsto mnohem tužší, než na linecké nebo rohlíčky.

Kousky těsta lehce obalujeme hladkou moukou a vtlačujeme do formiček. Formičky nevymazáváme. Prostředek promáčkneme palcem.

RADA:  Nikdy neplňte formičky až po okraj, spíše do poloviny a palcem těsto přitiskněte k okrajům, aby zůstal uprostřed důlek. Přeplněné formičky jdou hůře vyklopit.

Pečeme v troubě předehřáté na 165 °C. Menší tvary 10-11 minut a větší 12-13 minut. Z uvedeného množství jsou 2 velké plechy.

A jak poznáme u hnědého těsta, kdy je upečeno?

Lehce. Stačí pozorovat průběh pečení. Povrch těsta ve fomičce se nejprve leskne a pak postupně od okrajů začíná matnět.

Když zmatní celá plocha formičky, je upečené. Pokud nebude dodržena teplota a délka pečení zde uvedené, budou pracny tvrdé.

Plech s upečeným čokoládovými pracnami přemístěte na chladné místo. Kdybyste chtěli horké kousky z formiček vyklápět, polámaly by se.

Vyklopené tvary obalujeme v moučkovém cukru promíchaném s vanilkou.

Upečené nádherně voní. Můžete je ihned podávat, protože jsou sametově měkké, voní jako horká čokoláda a chutnají jako osmý div světa.

  • Nový komentář
  • Marcela . Marcela . 10.12.2020 18:46
    to Dáda: Dádo, je škoda, že jste se nedržela léty vyzkoušeného receptu. Tím, že jste pekla pracny 13 minut o 15 °C vyšší teplotou, tak jste je v podstatě vysušila a tím pádem ztvrdly. Recepty na pracny jsou různé a každý recept má trochu jiné složení. To, co funkguje u jednoho receptu nemusí fungovat u dalších. Já například nepeču žádné vánoční cukroví na 180 °C.
    Vím, že je složité na 100 % věřit receptu, ale někdy se to vyplatí. A co poradit, zkuste jim dát čas a umístěte je někam, kde je vlhčí prostředí. Držím palce. M.
    Odpovědět
    • Dáda 10.12.2020 20:09
      to marcela: Tak to by mne nenapadlo, že 15°C vše změní :-( ... To už nebudou mít ani tu báječnou chuť, o které píšete? - Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli se může do těsta přidat citr.kůra. Díky.
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 10.12.2020 20:57
      to Dáda: Určitě Vás zklamu, ale asi nebude. Každý tuk, i ten v čokoládě obsahuje okolo 16 % tekutiny a ta se vyšší teplotou vypařila. Ochutnejte a posoudíte sama.
      A k té chuti. Zkuste si představit, zda by Vám chutnala čokoláda s citronovou vůní a chutí. Pokud ano, klidně ji přidejte. Každý člověk má chutě nastavené jinak. M.
      Odpovědět
  • Dáda 10.12.2020 18:24
    Tak dnes jsem přesně podle vašeho receptu pekla ty pracny. Povedly se, krásně šly z formiček - ale jsou tvrdé jak beton. Píšete, že se dají jíst hned... Nejsem si vědoma, že bych udělala někde chybu. Jen jsem je pekla na 180°C 13 min. - tak pracny peču vždy, mám to vyzkoušené. Tak asi je budu muset nechat odležet, jako minulé recepty. Dá se nějak to měknutí urychlit? Třeba položením rozkrojeného jablíčka k pracnám? Určitě znáte nějakou fintu :-)
    Odpovědět