Recept na měkoučké čokoládové pracny, které můžete upéct i na poslední chvíli

24. říjen 2015

Když budete chtít na poslední chvíli, nejen před vánocemi, upéct něco, o čem si bude vaše návštěva povídat ještě za rok, upečte čokoládové pracny. Jsou hned měkké, voní kořením, čokoládou a na jazyku se přímo rozplývají.

Recept na měkoučké čokoládové pracny, které můžete upéct i na poslední chvíliRecept na měkoučké čokoládové pracny, které můžete upéct i na poslední chvíli

Na přípravu budete potřebovat tyto suroviny

  • 200 g hladké mouky
  • 167 g másla (změklé)
  • 167 g moučkového cukru
  • 80 g lískových oříšků (namletých)
  • 1,5 lžíce kakaa
  • 1 celé vejce
  • 100 g čokolády (čím kvalitnější, tím budou pracny lépe chutnat)
  • ½ kávové lžičky mleté skořice
  • 4 kuličky nového koření (namlít)
  • 3 ks hřebíčku (namlít)
  • 3 polévkové lžíce smetany na rozpuštění čokolády ve vodní lázni

Postup přípravy čokoládových pracen

Do misky dáme všechny sypké suroviny (mouku, cukr, oříšky, koření, kakao) a promícháme. Přidáme na kostky nakrájené změklé máslo, a vajíčko.

Mezitím si připravíme vodní lázeň.

Skleněnou misku vložíme do kastrůlku s horkou vodou tak, aby dno misky bylo lehce nad hladinou. Voda by neměla nikdy vařit.

Do misky dáme 3 lžíce smetany a nalámeme čokoládu. Metličkou mícháme, až se čokoláda rozpustí. Netrvá to dlouho.

Rozpuštěnou čokoládu vlijeme do misky se surovinami a vymícháme kompaktní těsto. Nejlépe to jde rukama.

 

Pozor

Oproti jiným těstům, například na linecké koláčky nebo vanilkové rohlíčky, je toto těsto měkčí a lepivější. Nelekejte se, že jste udělali něco špatně. Tak je to v pořádku.

Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme vychladit. Nejlépe do druhého dne. Vychlazené je naopak toto těsto mnohem tužší, než na linecké nebo rohlíčky.

Kousky těsta lehce obalujeme hladkou moukou a vtlačujeme do formiček. Formičky nevymazáváme. Prostředek promáčkneme palcem.

Rada

Nikdy neplňte formičky až po okraj, spíše do poloviny a palcem těsto přitiskněte k okrajům, aby zůstal uprostřed důlek. Přeplněné formičky jdou hůře vyklopit.

Pečeme v troubě předehřáté na 165 °C. Menší tvary 10-11 minut a větší 12-13 minut. Z uvedeného množství jsou 2 velké plechy.

A jak poznáme u hnědého těsta, kdy je upečeno?

Lehce. Stačí pozorovat průběh pečení. Povrch těsta ve fomičce se nejprve leskne a pak postupně od okrajů začíná matnět.

Když zmatní celá plocha formičky, je upečené.

Plech s upečeným čokoládovými pracnami přemístěte na chladné místo. Kdybyste chtěli horké kousky z formiček vyklápět, polámaly by se.

Vyklopené tvary obalujeme v moučkovém cukru promíchaném s vanilkou.

Upečené nádherně voní.

Můžete je ihned podávat, protože jsou sametově měkké, voní jako horká čokoláda a chutnají jako osmý div světa.

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 4.83 hvězdiček / Hodnoceno: 24x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Měkoučké čokoládové pracny upečené na poslední chvíli

Měkoučké čokoládové pracny upečené na poslední chvíli

Když budete chtít na poslední chvíli, nejen před vánocemi, upéct něco, o čem si bude vaše návštěva povídat ještě za rok, upečte čokoládové pracny. Jsou hned měkké, voní kořením, čokoládou a na jazyku se přímo rozplývají.

Recept na rozpeky, které s láskou pekla naše Žďárská babička

Recept na rozpeky, které s láskou pekla naše Žďárská babička

Když se řekne slovo „rozpeky“, naskočí mi vzpomínka z dětství. Maminka se zlobí, že nechci jíst. Babička mne odvádí od stolu, bere do ruky rozpeky a nůž a krájí je na kostičky. Uvaří bílou sladkou kávu. Ona mi vypráví, já ty nadýchané kostičky máčím ve sladké kávě a poslouchám její vyprávění.


Recept na rychlý švestkový koláč se skořicovou drobenkou

Recept na rychlý švestkový koláč se skořicovou drobenkou

Švestky patří mezi moje nejoblíbenější ovoce. Se švestkami mám spojeno i několik humorných příběhů. Vzpomínám, jak mi v kabele do občanského průkazu natekla šťáva ze švestkového koláče. Tehdy na VB (dnes Policie) jsem se dost styděla za svůj průkaz totožnosti, který se sladkou šťávou slepil a byl k …

Recept na nudličky „won ton“

Recept na nudličky „won ton“

Při přípravě nudliček „won ton“ se mi vybavila drobná vzpomínka z dětství. Babička válí těsto na nudle do polévky. Já a bratr jsme si kousek placky odkrojili a na sucho jsme si ji opékali na plotně. Byly to báječně křupavé kousky, takové dietní „nachos“. To jsme ale tehdy nevěděli.