A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

Skořice - magické a vonné koření

19. březen 2015

Skořicová kůra je typické koření známé již 4000 let před naším letopočtem. Pochází z asijských tropů. Její původ byl v Evropě dlouho obestírán tajemstvím. Postarali se o to arabští obchodníci, jejichž neuvěřitelné báchorky o skořici opakovali ve svých spisech i slavní muži starého Řecka a Říma.

Skořice - magické a vonné kořeníSkořice - magické a vonné koření

Skořicová kůra pochází původně z Číny a indického subkontinentu. Jako koření byla patrně známá již 4000 let před naším letopočtem.

Jako léčivo a aromatická přísada do nápojů byla známa již před 6000 lety starým Egypťanům. Jako léku mu byla přikládána velká moc ve starém Řecku a ve starém Římě.

Říká se, že v té době bylo velice rozšířené přísloví „Divím se, že umírá člověk, který užívá skořici.“

S postupnou kolonizací se skořice dostala i do Evropy.

Skořicovník (strom latinského názvu „Cinnamomum“) je strom 3 – 10 m vysoký. Skořice je kůrou tohoto stromu, která se loupe a suší.

Nejznámější a také nejkvalitnější je Skořicovník cejlonský.

Na plantážích se skořicovník pěstuje většinou jako keř asi 3 m vysoký. Nejlepší kůra je z větévek 3 - 8 ročních keřů. Množí se nejčastěji semenem. Odnožemi již podstatně méně.

Výhonky se odřezávají nejčastěji 2x ročně, a to v květnu a říjnu. Sklizené pruty se očistí od postranních větévek a listů a následně se kůra sloupne.

Následuje balení do svazků, fermentace a čištění od vrchní korkové vrstvy a vnitřní části lýka.

Teprve v průběhu schnutí na slunci dostává kůra žlutozelenou barvu – tedy barvu skořicovou – a svine se dovnitř, do své charakteristické podoby, kterou známe.

Trubky skořice mohou dosahovat délky až 1 metr.

Nároky na kvalitu skořice jsou vysoké. Svitky se třídí podle barvy, síly a délky.

 

Skořice - magické a vonné koření Skořice - magické a vonné koření
Zdroj: Marcela Hackerová

 

Vedle Skořicovníku cejlonského je známý i skořicovník čínský. Kůra z něj je červenější a temnější barvy, vůně poněkud menší a chuť má svíravější.

Z tohoto skořicovníku se získávají i drobné, dosud nevyvinuté plody a prodávají se jako „skořicový květ“ – neboli květy kassiové (Cassia buds). Používají se k výrobě likérů, čokolády nebo k destilaci skořicového oleje.

Na americkém kontinentě roste Skořice bílá (Canella alba) - malý strom, který se vyskytuje zejména na Bahamských ostrovech, na Antilách a na Floridě. Kůra připomíná vůní hřebíček a muškátové koření.

Zejména v Brazílii a také v tropické Americe je pak známá Skořice hřebíčková, která se používá k výrobě silice a léčiv.

Obecně se skořice používá jako koření při přípravě sladkých pokrmů, do nejrůznějšího pečiva a cukrářských výrobků, při zavařování, v likérnictví, ale i parfumérii.

Skořice je součástí asijské, latinskoamerické i arabské kuchyně.

Používá se jako chuťové korigens, podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení, působí proti nadýmání a zevně i proti revmatizmu.

Skvělá je i jako součást zázvorového čaje s medem, mátou a skořicí, který mám obzvláště ráda.

Skořice je velice prospěšná. Nebojte se ji používat.

Skořice je vhodná i jako dekorace a vyrobit z ní můžete například voňavý a ozdobný vánoční stromeček na váš vánoční stůl.

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 13x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

Muškátový oříšek i květ - vonné koření v naší kuchyni

Muškátový oříšek i květ - vonné koření v naší kuchyni

Málokterá kuchařka si dovede představit, že by mohl v její zásobě dochucovacího koření chybět muškátový oříšek či muškátový květ. Co o něm víme? Přiznám se, že povídání o muškátovníku, jeho květu i plodech (oříšku) mne při psaní článku velmi zaujalo. Nechte se provést tajemstvím muškátovníku ….……

Nové koření aneb „MÁTE CHUŤ?“

Nové koření aneb „MÁTE CHUŤ?“

S novým kořením mám spojenu jednu humornou příhodu. Odjakživa jsem si ráda pochutnávala na jídlech pikantních, ostrých a kyselých. Jedinou možností, jak tyto své chutě uspokojit v období socialismu, bylo připravit si je doma.


Hřebíček – koření plné vůně

Hřebíček – koření plné vůně

Hřebíček - koření, které pro svoji neopakovatelnou vůni používáme v naší kuchyni velmi často. Hřebíčkem kořeníme masové vývary, požíváme ho při nakládání hub či zeleniny, do omáček i do kompotů. Nesmí chybět při výrobě uzenin a zejména kečupu. Jeho využití je však důležité i mimo naší kuchyni.

Nové koření – plody pimentovníku nejen v naší kuchyni

Nové koření – plody pimentovníku nejen v naší kuchyni

Nové koření používá při vaření snad každý. Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud pochází, jak roste, jak se pěstuje nebo upravuje? Znáte látky, které obsahuje, jak nové koření působí na náš organizmus? Pojďte se projít světem nového koření. Pokud tak učiníte, zjistíte zajímavé informace.