A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z

OMÁČKA VELOUTÉ

9. leden 2015

Omáčku velouté používáme k pokrmům z ryb, drůbežího masa, zeleniny a bývá základem pro jiné omáčky či polévky. Jedná se o krémovou světlou omáčku, způsobem přípravy podobná bešamelové.

Omáčku velouté vaříme na nejmenším možném ohni, protože jenom tak dobře provaříme lepek v mouce, a výsledný pokrm bude dokonale jemný a lépe stravitelný.

Za opravdu „základní“ velouté se dříve bralo telecí maso, do kterého se dávaly vařit žampiony. Bývala opravdu jemná jako samet.

Podle druhu použitého vývaru získáte velouté rybí, hovězí, zeleninové nebo drůbeží.

Na základ omáčky velouté si připravte jíšku z 50 g másla a 50 g hladké mouky a na místo mléka ji rozředíme 1,5 litru vývaru (rybí, hovězí, zeleninový nebo drůbeží).

Vše přivedeme k varu, okamžitě stáhneme oheň na minimum a za občasného míchání vaříme nezakryté asi 40 minut.

Líbil se vám recept? Sdílejte ho s přáteli!

Autor Marcela Hackerová

Autor: Marcela Hackerová

Jsem vášnivá kuchařka a ráda jezdím do Žďáru.... Najdete mě také na Facebooku


Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 12x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

K tomuto příspěvku se zatím nikdo nevyjádřil! Budete první?

Čtěte také...

OMÁČKA HOLANDSKÁ

Holandská omáčka je nazývána královnou omáček. Je výborná k zelenině, ke chřestu, dále ke steakům, minutkám, rybám, pošírovaným vejcím i vejcím na tvrdo.

OMÁČKA MORNAY

Omáčka je vhodná k vařené zelenině, zejména květáku a brokolici, dále k těstovinám, vejci, lososu a korýšům.


OMÁČKA BEŠAMELOVÁ

Bešamelová omáčka je nejpoužívanější světovou omáčkou. Je vhodná k vařené či zapékané zelenině nebo k těstovinám.

Worcesterová, Worcesterská či Worcestrová omáčka

Worcesterová, Worcesterská či Worcestrová omáčka

Všechny tři uvedené varianty patří názvu tekutého, nejen omáčkového koření, které pod tímto názvem spatřilo světlo světa v Anglii.