O mně

27.11.2014  |  Stáhnout jako PDF

Vaření a fotografování je moje vášeň. Zkuste vařit se mnou. Pište mi, ptejte se na detaily, které by mě vůbec nenapadly. Buďte i Vy inspirací v mojí kuchyni.

Marcela HackerováVaření a fotografování je moje vášeň. Fotografovat jsem začala už na základní škole a fotografuji dodnes s velkým nadšením. Vaření mně míjelo minimálně čtvrt století od narození. Bylo to způsobeno asi i tím, že jídlo bylo můj nepřítel číslo jedna. Jíst, ve mně nevyvolávalo žádné pozitivní pocity, no spíš naopak.

Byla jsem ale dobrý pozorovatel a sledovala maminku i babičku při vaření. Mého bratra Jindřicha vaření bavilo asi jako mě fotografování. Klidně ve 12 letech udělal večeři pro celou rodinu. Propojit obě moje vášně mně napadlo v momentu, kdy jsem k narozeninám dostala svůj první digitální fotoaparát.

Velký zájem o vaření u mne nastal v okamžiku, když v zaměstnání onemocněla kolegyně.  Pravidelně každý rok doprovázela děti zaměstnanců o jarních prázdninách na týdenní lyžařský kurz. Tam fungovala jako kuchařka, zdravotnice, dozor a zároveň kamarád 25 dětí ve věku od 6 do 15 let.

Zkušeností s vařením jsem moc neměla, spíše žádné, ale děti by jinak zůstaly o prázdninách doma. Byla to ode mne velká odvaha, ale také zkušenost, kterou jen tak nikde nezískáte.  Uvařit snídani pro 30 osob (25 dětí a 5 dospělých jako doprovod) nebyla hračka, pak odpolední svačina, večeře a na závěr další svačina.  Pamatuji si stále, jakou jsem měla radost, když jednotlivé děti přicházely a říkaly, že jim to, či ono chutnalo. A pak ještě větší, když to říkaly i jejich matky.

Následně jsem se začala o vaření intenzivně zajímat. Studovala jsem kuchařské knihy, od maminky jsem pracně získávala její recepty. Ale znáte to, zkušená kuchařka ví, kolik má přidat mouky, cukru. A na moji otázku na přesné množství, přišla vždy odpověď „tak akorát“. Dodnes mám soupis ingrediencí, ale bohužel bez gramáže či počtu kusů a hlavně bez postupu.

Je úžasné, že umíte připravit ty nejchutnější knedlíky na světě, ale když je nikoho nenaučíte  a nepošlete je dál do světa, pak to nemá žádný význam.

Proto jsem se rozhodla pro svůj vlastní blog, kde se budu snažit pečlivě zaznamenávat všechny postupy, poměry jednotlivých surovin. Maminka byla výborná kuchařka. Pokrmy, které vařila, a nám dětem velmi chutnaly, bych chtěla zde zaznamenat a předat dál.

Baví mě vaření z dostupných surovin, snažím se surovinami neplývat. Mám vyzkoušeno, že každá surovina se dá využít a lze z ní připravit chutný pokrm. I s tvrdým chlebem se dají dělat kouzla a nemusí skončit v popelnici.

Zatím poslední etapou mého kuchařského zájmu byly moje zdravotní problémy a s nimi spojená dieta. Dnes vím, že za spoustou probdělých nocí byla jídla připravená z instantních surovin. Ne u mě doma, ale v jídelnách nebo restauracích. Hlava mi nebere, jak může kuchař používat například instantní jíšku. To není kuchař, ale míchač a ohřívač. Takovým zařízením je nejlépe se vyhnout

Vařím ráda a mám ráda takové obyčejné vaření, o kterém vím, že si pochutnám a následně nebudu volat "rychlou".

Tak zkuste vařit se mnou. Pište mi, ptejte se na detaily, které mě vůbec nenapadly. I vy buďte v kuchyni mojí inspirací.

Psát můžete do komentářů pod jakýmkoliv článkem nebo přímo na mailovou adresu :   varimesmarcelou@seznam.cz

 

  • Nový komentář
  • Bea Hana Kašparová 23.9.2024 17:54
    Dobrý den, Pikantní zeleninová směs na bruschetty, toasty nebo topinky (relish), máte tam prosím v popisu surovin:
    1 polévková lžíce ústřicové omáčky
    2 polévkové lžíce omáčky Hoisin
    Také ráda vařím a zavařuji, ale nechce se mi kvůli 2 + 1 lžicím omáček kupovat něco, co dál neupotřebím. Znáte tu vaší vymazlenou chuť, prosím, čím by se dala nahradit jiným děkuji moc?
    Pustila jsem si na videu E,Ridiho, jak se dělá Bruscheta v Itálii. A tam se na opečený toust který je potřený česnekem jen dá rajče s olovovým olejem, trochou soli a snítkou bazalky navrch.
    Ještě nikdy jsem to nedělala, a různé recepty z webů na zaručené topinkové směsi nikomu nechutnaly, váš recept mě navnadil, Určitě vás napadne, čím by se daly omáčky zaměnit, asi nějaké koření? Děkuji moc Hanka
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 24.9.2024 10:09
      Zdravím Vás Beo Hanko,
      omáčku Hoisin a ústřicovou omáčku přidávám do směsi pro zvýraznění chuti. Už od včerejška, kdy jsem si Váš komentář přečetla, přemýšlím, jak bych postupovala já, nemaje již zmíněné omáčky.
      Místo Hoisin bych přidala 1 polévkovou lžíci melasy, ale tu asi také nebudete mít, pak bych zvolila klasický med (omáčka Hoisin lehce sládne) a ústřicovou bych nahradila worcesterskou omáčkou (tu určitě máte) a vše doladila solí dle vlastní chuti.
      Italové připravují bruschetty z jejich bílého chleba, opečou je nasucho (většinou na grilou) a doplňují olivovým olejem. My doma (v sezoně rajčat) poklademe plátky bílého chleba nasekanými rajčaty, kousky sýra a dáme to pod gril na chvíli zapéct. Pak přidáme lístky bazalky a tu když nemáme, pak použiju petrželku a máme skvělou večeři.
      Když sezona rajčat skončí, použiju právě tu svoji směs na bruschetty. Když se vrátíme v neděli z chalupy, rychle nasucho opeču plátky pečiva a namažu je svojí zeleninovou směsí. Dbám na to, aby směs byla pikantní, protože to tak máme rádi.
      Hanko, děkuji za komentář a pokud se rozhodnete si směs připravit, napište mi, jak Vám chutnala. M.
      Odpovědět
  • Pepino 25.6.2024 11:29
    Dobrý den,dělal jsem džem z jahod podle Vašeho receptu a je skvělý ????moc děkuji a prosím nemáte recept na boruvkovy džem?a meruňkovy džem?děkuji za odpověď a přeji hezky den????Pepino
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 26.6.2024 11:04
      Zdravím, Pepino.
      Jsem moc ráda, že se Vám džem z jahod povedl. K Vaší otázce, s těmi borůvkami bych byla opatrná, protože nemají příliš mnoho pektinů (látek, které způsobují houstnutí). Pokud bych měla tolik borůvek, a tolik jsem jich nikdy neměla, pak bych pro jistotu přidala k marmeládě kupovaný Pektin a postupovala podle návodu na sáčku. Já si někdy vypomáhám nezralým angreštem (stačí 20 bobulí), ty lehce nechám přejít varem a pak je propasíruji a dřeň přidávám k ovoci, třeba k meruňkám. Osvědčilo se mi to. A s těmi meruňkami to dělám úplně stejně, jako s jahodami, jen přidávám trochu toho angreštu. Věřte, že to chuťově není vůbec znát. Posílám pozdrav. M.
      Odpovědět
  • Petr 28.1.2024 8:45
    Dobrý den.
    Chci se Vás zeptat.Nakládal jsem zelí prvně přesně podle Vašeho návodu v podobné otevřené kadečce jako máte Vy ale v daleko menší.Vše proběhlo uspěšně zelí výborné ale protože toho bylo málo vše už se snědlo takže musíme bohužel počkat zase do podzimu...
    Prosím jak myjete/vymýváte nebo pečujete o prázdnou kadečku než dojde k dalšímu podzimnímu kvašení ?
    Kadečku jsem řádně vymyl ale je neustále cítit po kvašení.
    Děkuji Petr
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 28.1.2024 11:27
      Zdravím Vás, Petře.
      Když je kadečka prázdná, umyju ji klasickým způsobem: jarem a horkou vodou. Následně ji nejméně 2x vypláchnu vroucí vodou a pak vodou studenou. Celý mokrý vnitřek sudu vytřu čistou utěrkou a nezakrytý umístím v prádelně až do dalšího použití v říjnu.
      V říjnu, před novým použitím soudek znovu umyji stejným způsobem jak jsem výše popsala. Ze sudu pak nic cítit není. Zkuste to a sám uvidíte, respektive ucítíte.
      Tak ať se novému zelí daří. M.
      Odpovědět
  • Ing.Petr Kronát 21.11.2023 20:25
    Dobrý den,paní Marcelo, připojuji se k zástupům vděčných lidiček,kteří Vám blahořečí za Váš recept na výrobu domácího kvašeného zelí...Postupoval jsem přesně podle Vašeho receptu,a skutečně,již na 1.pokus na podzim 2021 se mi vše podařilo a i můj tchán ze Slovenska mé zelí chválil :-),vydrželo mi až do dubna 2022...Taktéž vloni jsem vyráběl kvašené zelí, vydrželo mi ve sklepě až do října 2023 a stále je dobré...Vloni jsem koupil již nakrouhané zelí od pána v Holešovické tržnici,známe se,poctivý zemědělec,ale přeci jen,kvašené zelí bylo při konzumaci nějaké moc měkké,nechroupalo jako mé první zelí z podzimu 2021,které jsem sám krouhal...Takže máte pravdu,že nejlepší je krouhat si sám...
    Mám jeden zásadní dotaz, z Vašich zkušeností, kolik % představuje asi odpad při přípravě hlávek na krouhání ? Již jsem to trochu zapomněl,mám pocit,že z 30 kg hlávek (asi 11 hlávek) jsem měl odpad 5 kg,musí se přeci odstranit vnější nebo poškozené listy a vnitřní košťál...Budu letos dělat jen 13 kg,na podzim 2021 jsem dělal opravdu kvašené zelí z 30 kg hlávek,odpad byl 5kg a měli jsme toho zelí moc,ještě v květnu 1/2 kádečky :)
    Děkuji za Vaši reakci...Petr Kronát
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 22.11.2023 17:32
      Zdravím Vás, pane Kronát.
      Vidíte, nad tím jsem se ještě nikdy nezamyslela. Od příštího roku začnu dělat tabulku ztrát. Odhadem bych tipovala, že je to někde kolem 10 - 12 %. Podle toho, jak s hlávkami zacházejí pěstitelé a následně prodejci a pokud zelí roste příliš rychle a dělá mezi listy mezery, pak v mezerách dovádí housenky a zanechávají po sobě nepěknou stopu. Stalo se mi to jednou a byla to hrůza.
      A to měkké zelí není Vaší vinou, ale druhem zelí, které jste koupil. I moje zelí je letos měkké, co s tím nadělám. Beru to pozitivně, ušetřím za energii při vaření a v zelí zůstane více vitamínů. Loni jsem měla zelí velmi křupavé a vařit jsem ho musela nejméně půl hodiny. V obou případech bylo zelí velmi chutné.
      Přeji Vám krásný předvánoční čas a ať se Vám zelí podaří. M.
      Odpovědět
  • Ing. Miroslav Flajšman 15.11.2023 12:44
    Dobrý den paní Marcelo,
    pocházím z obce Smederov a protože jsem už také pamětník (60+), tak jsem ještě chodíval do základní školy ve Ždáře a tak vzpomínám na řídícího učitele pana Jaroslava Hvězdu, paní učitelku Plačkovou, mnohé spolužáky a spoustu příběhů a lumpačin, které jsme tam spolu prožili. Rád vařím a tak často jako inspiraci používám Vaše recepty, zejména takové, které mě připomínají mé mládí a kuchyni našich babiček. Na Vašem webu mne však v rubrice "O Žďáru" zaujal v jednom textu povzdech, že bohužel nemáte k dispozici kroniku obce, neboť ta se údajně zatoulala neznámo kam. Snad Vám tedy udělám radost, když vám pošlu odkaz na společný Česko-Německý projekt "Porta Fontium", kde jsou digitalizovány různé archivní dokumenty. Zde se nachází i Vámi poptávané kroniky. Přeji Vám hodně úspěchů s vaším blogem a rovněž příjemné ponoření se do historie obce Žďár. Pokud budete mít zájem, mohu Vám poskytnout podobné odkazy na kroniky obcí Smederov a Ždírec. Bohužel dokumenty o sčítání obyvatelstva (Census 1922), které tvořily detailní sčítací archy po jednotlivých nemovitostech, se ani u jedné z "místních" obcí nedochovaly.

    S pozdravem Ing. Miroslav Flajšman
    Praha 13

    PS: níže uvedený odkaz je společný pro dokumenty více obcí "Ždár", které jsou uloženy v archivech bývalého Západočeského kraje. Po otevření odkazu si budete moci vybrat příslušný dokument týkající se obce Ždár (okr. plzeň - jih).

    Odkaz na digitalizované různé kroniky obce Ždár (obecní, školní, SSM..):

    https://www.portafontium.eu/searching/all?search_api_views_fulltext_1=%C5%BE%C4%8F%C3%A1r&search_api_views_fulltext_2=kronika&search_api_aggregation_3=&field_doc_dates_field_doc_dates_from=
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 16.11.2023 14:11
      Dobrý den, pane Miroslave.
      Vítám Vás na svých stránkách a velmi mě těší, že podle některých mých receptů vaříte. Na pana "řídícího" Hvězdu si pamatuji velmi dobře, byl to úžasný pedagog a kamarád dětí. Některé jeho hlášky si pamatuji dodnes.
      Jsem už také pamětník, ale bohužel si nemohu vzpomenout, kde Vaše rodina ve Smederově bydlela. V dětském věku jsem měla kamarádky spíše ve Ždírci a Myti.
      Ale stejně je od Vás milé, že jste se se mnou podělil o svoje vzpomínky a poslal mi odkazy ke Žďáru. Děkuji Vám a přeji krásný předvánoční čas. M.
      Odpovědět
  • Helena Johnson 13.7.2023 15:54
    Dnes jsem nasla vas blog a jsem nadsena. Ziji v Anglii uz 55 let, ale porad vzpominam na babicku, jak umela udelat ' z niceho neco dobreho'. Polevky byly jeji forte. Ted jsem udelala vasi polevku z ranneho hlavkoveho zeli - to jsem dnes prinesla ze sveho pozemku. Je vynikajici!!! Budu se zajmem cist ostatni recepty, urcite jeste neco dobreho najdu.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 14.7.2023 9:18
      Vítám Vás na svých stránkách, paní Heleno.
      Váš komentář mne neskutečně potěšil, protože byl psán "od srdce". Já také často vzpomínám na babičku. Od dětství jsem měla problém s jídlem, ale v přítomnosti babičky to neplatilo. Mluvila se mnou, vyprávěla a za chvíli byl můj talíř prázdný.
      Vařila z toho, co si sami doma vypětovali nebo z toho co bylo k dispozici. A protože jsem s babičkou trávila celé dětství, mnoho jsem od ní odkoukala. Dokázala z minima připravit velkou dobrotu.
      Paní Heleno, děkuji za komentář a vězte, že na mých stránkách budete vždy vítaným hostem. M.
      Odpovědět
  • Jarmila Steinbergerová 5.3.2023 14:44
    Prosim o zasílání Vašich receptů!! Jste úžasná kuchařka!!! Díky, zdravím z Plzně!!!
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 5.3.2023 18:34
      Zdravím Vás, paní Jarmilo,
      děkuji Vám za povzbudivý komentář. Nevím, jak byste si představovala zasílání receptů.
      Pokud jste na facebooku, můžete mi tam vyhledat a požádat o přátelství. Pak každý nový recept budete mít k dispozici, nebo v záhlaví každého receptu je ikona "stáhnout jako PDF". Pak si každý recept můžete stáhnout k sobě do počítače a následně si ho vytisknout. Pokud jste měla na mysli něco jiného, můžete mi kontaktovat na mailu: varimesmarcelou@seznam.cz . Vaši mailovou adresu neznám, protože se u diskutujících nezobrazuje. Marcela
      Odpovědět
  • Jana Růžičková 27.1.2023 19:49
    Dobrý den, zbylo mi pár brambor od oběda, tak mě napadlo udělat zítra vopelky, pročitala jsem recepty jestli si je po letech pamatuji a narazila jsem na komentář o krupavych plackách. Doma jsme se o ně praly, a dneska se asi nepodaří, ty šly udělat jenom na klasickém litinové sporáku v místě kolem kouřovodu, byla tam nižší teplota a byly prostě ususene a krásně křupavé. Já osobně je mám nejradši jenom pomaslovane sádlem. Pěkná vzpomínka na dětství, občas je dělám, jednou děti nevěděli co si vymyslet k obědu a se slovy nevíte co si vymyslet k jídlu, tak já vám ukážu co jsme jedly my. Od té doby pořád otravovali že chtějí vopelky. ????????
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 28.1.2023 17:58
      Dobrý den, paní Jano,
      vzpomínání na dětství a kuchařské umění našich babiček i maminek mě naplní vždy takovou zvláštní něhou.
      Bramborovým plackám se říká různě, třeba lokše, vámi zmíněné vopelky, patenty či přesňáky. Každý region jim říká "po svojom". Dočetla jsem se, že vopelky jim říkají na jihu Čech. Je-li to pravda nevím, třeba mi to sem někdo napíše a rozvede, kterého regionu se to týká. Každopádně Vám děkuji za milý komentář a posílám pozdrav. M.
      Odpovědět
  • Lenka 10.12.2022 11:57
    Dobrý den, jsem po operaci žlučníku a našla jsem pár zajímavých a chutných vašich receptů dieta č. 4 Mohla bych požádat kde naleznou více takovýchto receptů nebo se dá vaše kuchařka zaměřena na tuto dietu zakoupit? Předem dekuji za odpověď . Lenka
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 11.12.2022 11:09
      Zdravím, Lenko.
      Kuchařku s recepty na dietu č. 4 jsem zatím nevydala. V obchodě jsem jednu viděla a při letmém prolistování jsem se musela smát. Klidně tam do pokrmů přidávají cibuli, česnek a postupy jsou šílené.
      Ono se toho mnoho vymyslet nedá, protože možnosti jsou omezené. Mám ještě jeden recept, který jsem nepublikovala - na zapečené těstoviny. Všechny mé další recepty (asi už je znáte) najdete zde:https://www.varimesmarcelou.cz/kucharska-abeceda/dieta-c-4-s-omezenim-tuku.html . Nemám tam polévky, které jsem hojně vařila. Kdybyste se chtěla zeptat na cokoli, napište mi na mail: varimesmarcelou@seznam.cz.
      Odpovědět
  • Pedro Serrão 17.10.2022 13:09
    Hi

    My name is Pedro Serrão and I work for Overads. We are interested in advertising on your website (you can find our formats on our website).

    We pay all the campaigns in advance.

    Is it possible to chat a bit when you're free? Whatsapp: 00351 91 684 10 16

    Thanks!
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 18.10.2022 9:39
      Hi Pedro,
      I am not interested in advertising.
      Thanks
      Marcela
      Odpovědět
  • Iva Fikejsová 2.10.2022 12:15
    Dobrý den, vyhledávač mi Vás našel, když jsem hledala recept na nakládané houby. Děkuj za dobrý recept, lák mi krásně vyšel. Opsala jsem si ho do své kuchařky. Láků všude spousta, ale vy to máte uvedené s množstvím hub i obsahem sklínek. Je to velmi praktické.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 3.10.2022 11:29
      Dobrý den, paní Ivo.
      Děkuji Vám za milý komentář. S těmi recepty máte pravdu. Moje neteř Markétka říká, že by ke každé kuchařce potřebovala ještě manuál. A tak se ve svých receptech snažím přidávat to, co mi jinde chybělo. M.
      Odpovědět
  • Eva 23.8.2022 18:57
    Paní Marcelo, prosím můžete mi vysvětlit v receptu naložená červená řepa s jablky množství zde uvedené "nahrubo jako řepu tak, aby celková váha dosáhla 0,5 kg" když v rozpise je 1,20 kg řepy a 0,5 kg jablek. Děkuji
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 23.8.2022 20:06
      Cituji z receptu:
      Uvařenou řepu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle (dle surovin 1,2 kg). Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a rovněž je nastrouháme nahrubo jako řepu tak, aby celková váha nastrouhaných jablek dosáhla 0,5 kg.
      Zopakuji: nastrouhané řepy je 1,2 kg a nastrouhaných jablek 0,5 kg. Zdravím. M.
      Odpovědět
    • Eva 23.8.2022 20:37
      Děkuji za vysvětlení.
      Odpovědět
  • Jana I. 1.8.2022 10:08
    Dobrý den paní Marcello, dočetla jsem vaše cukrové "rybí " recepty a vyzkouším. Chci se zeptat, zdali jde treska nahradit jinou rybou. Moc se těším na práci, vaši odpověď a přeji hooodně zdraví. Z Mariánek hezké léto přeje Jana
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 1.8.2022 12:07
      Zdravím, Jano I.,
      ani jsem netušila, že mám na stránkách "cukrové rybí recepty". Asi je to chyba překladače. Patrně jste měla na mysli recept na ostrou rybu s navoněnou rýží. Tresku používám často, protože má pevné maso (tepelnou úpravou se nerozpadá) a dobře se s ní pracuje a je i chutná. Vyzkoušejte třeba maso z okouna a uvidíte, jak budete spokojená.
      Rybí maso se při tepelné úpravě chová jinak než maso drůbeže, vepřové či hovězí. Musí se s tím počítat.
      Posílám pozdrav do Mariánek. M.
      Odpovědět
  • Ludmila R. 1.4.2022 20:11
    Dobrý den, jsem 3 týdny po operaci žlučníku. Dnes jsem dopoledne snědla buchtu s podnikem koupenou včera, začaly bolesti jako u žlučníku až doprava do zad .Vzala jsem si Algifen, No myslíte že to bude dobré? Pak už budu jíst podle vašich receptů a rad. Jsem ráda, že jsem ty stránky našla.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 2.4.2022 12:52
      Dobrý den, paní Ludmilo.
      Na Vaši otázku odpovím, že dobré to bude, pokud budete minimálně 2 měsíce držet přísnou dietu (potraviny, které jíst lze a které nelze mám zde uvedeny). Každý si tím musí projít. U mě to netrvalo 2 měsíce, ale rok. Musela jsem se tělu podřídit a jíst jen to, co nevyvolávalo záchvaty. Dnes klidně jím i smažené řízky, ale nějaký čas to trvalo.
      Tak držím palce a vězte, že po nějakém čase si klidně dáte i ty Vaše "buchty s pudinkem". M.
      Odpovědět
    • Ludmila R 2.4.2022 14:39
      Děkuji moc za odpověď. Prostudoval jsem to a budu se toho držet. Jaký máte názor na horkovzdušnou fritezu?
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 2.4.2022 15:37
      Zdravím, Ludmilo.
      Pokud máte na mysli horkovzdušnou fritézu ve vztahu k dietě č. 4, tak já bych tuhle variantu rovnou zavrhla. V postupech přípravy pokrmů je řečeno, že potraviny se připravují výhradně vařením ve vodě nebo v páře (maso i zelenina). M.
      Odpovědět
  • Eva 15.1.2022 10:42
    Mám takoví dotaz, zjistili mi cukrovku v krvi a tak mi dali léky Stadamet 500mg můžu požádat od Vás jídelníček, nebo musím držet dietu, děkují za odpověď Eva
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 15.1.2022 11:44
      Dobrý den, Evo,
      na svých stránkách píšu o dietě č. 4 , tj. dieta při onemocnění žlučníku, slinivky a jater. S tím bych Vám pomoci mohla, ale jaký je způsob stravování při onemocnění cukrovkou, tak to nevím, protože nikdo z mého okolí touto nemocí netrpěl.
      Já bych se obrátila na nějakého dietologa, či svého praktika a ti Vás určitě nasměrují, kam se máte obrátit. Držím palce. M.
      Odpovědět
  • Jan Pokorný 4.1.2022 19:55
    Dobrý den,
    všiml jsem si Vašich stránek, překvapilo mě, že na nich nemáte žádnou reklamu.
    Několik let spolupracuji s kamarádkou, která provozuje www.moje-pravdy.cz a té jsem s reklamami na web také pomohl. Pokud by Vás to zajímalo, ozvěte se mi, určitě něco vymyslíme. Nebude to asi milion, ale každá korunka se dnes hodí. :-)

    Jan Pokorný
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 6.1.2022 12:21
      Dobrý den, pane Pokorný.
      Když jsem připravovala svoje stránky, říkala jsem si, že tam reklamu rozhodně nechci. Je to můj koníček, taková vysněná hračka. Časem jsem si říkala, že by nebylo marné mít v textu odkazy na mnou vyzkoušené potraviny (formou prokliků), ale pak jsem od toho upustila, protože jednat s každou firmou mi přišlo jako ztráta času.
      Ale děkuji Vám za zájem. M.
      Odpovědět
  • Dušan Melen 6.10.2021 21:55
    Dobrý den pani Hackerová. Potřeboval bych radu. Koupil jsem a nechal nakrouhat zelí. Bylo tvrdé, krásné a čerstvé přímo z pole.
    Přivezl jsem ho v pytli a dal na chladný dvůr. Bojužel jsem musel druhý den odjet služebně na 4 dny. Hned jak jsem přijel, chtěl jsem zelí naložit, ale jak jsem rozvázal pytel, byl silně cítit ocet, na chuť hořko. Části zelí byly rozměklé a nahnědlé. Takže jsem to vzal a vyhodil. Chci udělat druhý pokus, ale nevím kde byla chyba. Můžete mi, prosím, poradit?
    S úctou Melen
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 7.10.2021 14:15
      Dobrý den, pane Melen.
      Myslím si, že chyba byla v tom, že jste nakrouhané zelí, uzavřené v igelitovém pytli nechal svému osudu 4 dny. Uděláte-li to samé s jakoukoli zeleninou či ovocem, vždy bude stejný výsledek, začne hnít.
      Klidně se do zelí pusťte znovu, ale až si ho přivezete domů, musíte ho týž den zasolit, aby pustilo buněčnou šťávu, doplnit cibulí, kmínem, koprem a pak terpve začne proces mléčného kvašení. Kvašení probíhá bez přítomnosti kyslíku tak, že zelí musí být ponořené ve vlastní šťávě. Ostatně vše popisuji v článku i komentářích.
      Tak Vám přeju hodně zdaru. M.
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 7.10.2021 14:21
      Ještě doplňuji, měla jsem na mysli článek: Výroba domácího kvašeného zelí, který najdete v sekci Zavařování, konzervování, nakládání na stránce 2.
      Při psaní komentáře jsem si nevšimla, že jste svůj dotaz napsal jinam. M.
      Odpovědět
  • Patrik M 16.9.2021 10:00
    Dobrý den paní Marcelo, zkoušel jsem odkaz na recepty dieta c.4 a ten nefunguje: https://www.varimesmarcelou.cz/dieta-c-4/

    Stránka nalezena
    Je nám líto, ale požadanová stránka bohužel nebyla nalezena.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 16.9.2021 12:10
      Dobrý den, Patriku,
      máte pravdu - děkuji za upozornění. Chyba vznikla při automatickém převodu dat ze starého formátu stránek na nový formát. Chybu jsme odstranili a proklik by měl fungovat. Děkuji a přeji pěkný den. M.
      Odpovědět
  • Jiřina Juráňová 20.8.2021 8:51
    Paní Marcelko, teď jsem objevila váš blog, který mě hned uchvátil. Přijede syn s manželkou, tak jsem přemýšlela co uvařit. A už vím. Kuřecí játra se zeleninou a řízky z králíka. Váš blog je úžasný a už jsem si ho uložila. Děkuji za bezva recepty. Posílám pozdrav z Beskyd, i když pocházím taky ze Žďáru, ale toho nad Sázavou.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 24.8.2021 10:50
      Dobrý den, paní Jiřino,
      tolik chvály, to si snad ani nezasloužím (i když manžel tvrdí opak). Protože nemám dceru, které bych ty všechny nashromáždělné zkušenosti mohla předat, říkám si, že mladým začínajícím kuchařkám i kuchařům se moje recepty budou hodit a těm zkušeným se budou hodit třeba pro inspiraci.
      Děkuji za krásný komentář a posílám pozdrav do Beskyd. M.
      Odpovědět
  • M. Pešková 11.8.2021 15:07
    Dobrý den paní Marcelko, dělala jsem dle vašeho receptu jahodový džem a musím říci, že výborný. Prosím máte i na borůvkový?
    Děkuji
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 13.8.2021 15:34
      Dobrý den, paní Pešková,
      jsem ráda, že se Vám jahodový džem povedl a že chutnal. Přiznám se bez mučení, že jsem nikdy nepřipravovala borůvkový džem a to z jednoho prostého důvodu - nikdy jsem neměla tolik borůvek, abych z nich připravovala zavařeninu (v lesích v mém okolí borůvky nerostou). Pokud jich bylo pár, udělala jsem koláč a na víc nikdy nezbylo. Mrkla jsem se do svého archivu a zjistila jsem, že borůvky mnoho pektinu nemají: obsahují jen polovinu pektinových látek (způsobují želírování) než co mají například jahody a čtvrtinu co obsahují švestky. Doporučila bych Vám použít některý z želírovacích přípravků, prodávaných na trhu a určitě bych přidala i šťávu z citronu. Nikdo přece nechce mít tekoucí marmeládu. Pokud se do marmelády pustíte, napište mi, třeba to bude zajímat i další kuchařinky. M.
      Odpovědět
  • Tomáš Wimmr 14.7.2021 10:28
    Dobrý den paní Marcelo, právě sem přišel z hub a hledal nějaký recept na polévku. Mám 3 děti a tak se pouštím do Vaši polévky. Vše naštěstí doma mám. Věřím, že se povede. Vaření je moje vášeň už 25 let od mých 10 let. Vařit sem začínal s mamkou a babičkou. Vaše recepty mi moc připomínají dětství právě u babičky. Vařila velmi podobně a hlavně moc chutně. Přeji Vám mnoho sil do další práce. Tomáš
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 15.7.2021 17:40
      Dobrý den, Tomáši.
      Děkuji Vám za, od srdce, napsaný komentář. Použiju citátu: "Každá práce se dá ošidit, ale v kuchyni je znát". Když se jídlo připraví hezky od základu, použijí se suroviny které tam patří, pak si připravíte úžasný zážitek. Babička vždycky říkala, že uvařit chutnou polévku bez masa, je těžké. Ale v případě houbové polévky to neplatí. Tak si Tomáši na polévce i s rodinou pochutnejte. M.
      Odpovědět
  • Ľubica 29.6.2021 16:44
    Milá pani Marcelo, v záložkách mám uloženú Vašu stránku a vždy, keď mám dlhú chvíľu, prezerám si Vaše recepty. A viete prečo? Lebo sa mi veľmi páči Váš štýl, precíznosť a estetické cítenie v samotných receptoch a veľmi pekne odprezentované fotografie. ???? Priznám sa, nie som začiatočník vo varení, mám veľa skúseností, ale nepohrdnem novými inšpiráciami, tak skvelej autorky receptov. Nesmierne u Vás oceňujem, že sa vždy podelíte aj tými najtajnejšími vychytávkami a tiež to, že reagujete na každú otázku, pripomienku. Prajem Vám predovšetkým zdravíčko, veľa síl a nových nápadov, aby ste svojou náročnou prácou inšpirovali a podporovali tých, ktorí ocenia Vašu láskavosť, ktorú vkladate do každého receptu. ????
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 30.6.2021 14:34
      Milá paní Lubico,
      když jsem začala číst Váš komentář, tak jsem v polovině musela odejít od počítače, protože jsem na další text neviděla - měla jsem oči plné slz. Za tak nádherný a od srdce napsaný komentář, děkuji.
      Vařit a fotografovat, tak to jsou činnosti, které mám ráda a u kterých zapomínám na všechny starosti. A pak si vždycky vzpomenu na sebe, když mi bylo 16 let a bydlela jsem na internátu. Jak bych si byla něco uvařila, ale nevěděla jsem, jak se do toho pustit. Když takové dívence někdo dá soupis surovin s popisem postupu na dvě věty, tak chudák neví, jak má začít. Moje neteř Markétka říká, že by ještě ke kuchařkám potřebovala manuál. Tak já ten manuál píšu rovnou do textu a s láskou píšu.
      Děkuji, protože všechna jiná slova jsou zbytečná. M
      Odpovědět
  • Marie Čapkova 18.6.2021 11:14
    Dobrý den, velmi povedený, inspirativní blog, děkuji. Přeji pěkné dny, Marie
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 22.6.2021 9:58
      Dobrý den, paní Marie.
      Vítám Vás na svých stránkách a děkuji za komentář. Potěšilo mě, že se Vám můj web líbil. Když mi někdo napíše a k tomu ještě chválí, mám vždy radost a říkám si, že má smysl web tvořit.
      Děkuji Vám a přeji spokojené léto. M.
      Odpovědět
  • Ptáčková Dagmar 17.6.2021 18:12
    dobrý den dělám podle vaše receptu piškot, vy doopravdy nedáváte do tohoto těsta kypřící prášek? Děkuji za odpověď Ptáčková D.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 17.6.2021 22:34
      Dobrý den, paní Ptáčková.
      Do piškotového těsta se zásadně nedává žádné kypřidlo, to znamená ani prášek do pečiva. Jako kypřidlo tam funguje dobře ušlehaný sníh z bílků a pak se po částech do něj zapracují ostatní suroviny - žloutky, cukr a mouka. Těsto by se nemělo nechat stát, protože by z něj vyprchaly bublinky v našlehaném sněhu. Mělo by se s ním pracovat bez zbytečného otálení. Vyzkoušejte to, třeba z poloviční dávky a budete-li dodržovat postup, nemůže se nic stát. Přeji hodně úspěchu a někdy nashledanou. M.
      Odpovědět
  • romana 8.3.2021 7:33
    Dobrý den Marcelo, udím již nějaký pátek, měla jsem recept, který jsem našla na netu přímo od řezníků. Byl také bez rychlo soli. Narazila jsem ale na Váš recept a protože mě velice lákal, tak jsem maso naložila(bůček) a včera vyudila. Mohu říci, že uzené bylo a je vynikající. Sklidila jsem chválu. Nebylo přesolené, barvička nádherně zlatá. Děkuji, že se s námi dělíte o recepty.
    Romana
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 9.3.2021 11:48
      Milá Romano, Vaše zpráva mně udělala velkou radost. Umím si představit, když jdete do něčeho poprvé s obavou, zda se to povede podle Vašich představ. A ono se to povedlo a ještě jste sklidila chválu. Tak to opravdu u srdce zahřeje. Díky. M.
      Odpovědět
  • Dagmara 19.1.2020 20:06
    Dobrý den,
    navazuji na " nakládání uzeného " ...jak mám maso naložit a následně přeložit, když se ho nesmím dotýkat ?...o láku nemluvě ... chci udit poprvé . Děkuji za radu.Dagmara
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 20.1.2020 12:55
      to Dagmara: I Vám dobrý den. Já maso před uzením nakládám do láku tak, jak jsem to ve svém článku popsala. Maso se do láku vloží a ponechá se v něm bez jakéhokoli zásahu po celou dobu naložení (přibližně 7-8 dnů). Maso v láku se NEPŘEKLÁDÁ.
      S naložením masa "nasucho" nemám zkušenosti, a proto Vám nemohu poradit jak a co se při překládání dělá. Z logiky věci ale vyplývá, že se maso v soli překládá, aby se nasolilo stejnoměrně. Pokud při překládání masa použijete čisté ruce, nic se nestane.
      Držím Vám palce, ať se dílo podaří. M.
      Odpovědět
  • Bohumil Ševčík 15.11.2019 15:20
    Sháním bílou skořicí u seriózního dodavatele. Věděla byste poradit. Děkuji a srdečně zdravím BŠ.
    Odpovědět
  • Jirk Hirš 3.5.2019 6:34
    Naprosto dokonalé. Velký obdiv k vašemu umění. Vařím také rád. Recept na karobovou buchtu dnes určitě vyzkouším. Jenom všeho dám trochu víc, protože mám pouze větší pečící nádoby než 20 x 30 . Veliký kompliment.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 6.5.2019 10:21
      to Jirk Hirš: Pane Hirš, děkuji za tak povzbuzující komentář. Občas si říkám, zda má smysl psát podrobné postupy a návody při přípravě pokrmů.
      Pak si vzpomenu na svoji neteř Markétku, která mi kdysi řekla, že by ke každé kuchařce potřebovala manuál. A měla pravdu.
      Snažím se tedy ve svém blogu psát postupy tak, aby žádný kuchař (i začínající) neměla pochybnosti, jak jsem to vlastně myslela.
      Ještě jednou díky.
      Odpovědět
  • Jiří 30.10.2018 0:45
    Nejlepší foodblog jaký jsem navštívil. Skvělé jednoduché recepty z dostupných surovin, žádné vymyšlenosti, grafika na výborné úrovni, dobře nafocená jídla. Děkuji Jiří Střední Čechy
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 30.10.2018 11:05
      to Jiří: Jiří, Váš komentář mi velmi potěšil. Někdy zapochybuji, zda má v dnešní době smysl psát postupy vaření, když každý chce mít uvařeno za "15 minut". A pak si přečtu Váš komentář a říkám si, že má. Že každý není lhostejný k tomu co jí a jak nakládá s rodinným rozpočtem.
      Děkuji Vám ještě jednou. Marcela
      Odpovědět
  • Larysa 21.1.2017 0:50
    hledala jsem návod na háčkovaní a náhodou narazila na Vaše recepty.Už dvě hodiny čtu a píšu (nemám doma kopírku),opisuji recepty slaného,sladkého,zajímá mně kysané domácí zeli a polévky.Marcelo,jste báječná!recepty jsou srozumitelné,postupy jsou správné a navíc skvělé rady.Hned je poznat, že vaření dobře rozumíte a vaříte s láskou.Děkuji za inspiraci a přeji Vám mnoho úspěchu.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 21.1.2017 17:49
      to Larysa: Dobrý den Laryso, Váš komentář jsem si uložila a až mě bude hodně smutno, tak si ho budu číst. Bude to mnohem lepší, než jakákoli povzbuzovadla dobré nálady. Díky.
      Na mých stránkách budete vždy vítána a napíšete-li si o nějaký recept, který tady ještě nemám, ráda ho pro Vás připravím.
      Odpovědět
    • Majka Hlavatá 6.12.2018 20:22
      Ahoj, Marcelo, objevena jsi byla náhodou a já jsem moc ráda, že se tak stalo, moc děkuju a píšu si, studuju s těším se na první vánoční pečení s Tebou !
      Máš i úžasné fotky :-)
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 7.12.2018 13:19
      to Majka Hlavatá: Milá Majko, Váš komentář byl pro mne úžasný předvánoční dárek. Všechny recepty na mém webu jsou mnou mnohokrát vyzkoušené. Pokud dodržíte postup, budete spokojená. Těším se, že mi opět někdy napíšete, třeba dotaz, chválu nebo kritiku. Přeji Vám úspěšné pečení a krásné vánoce. Marcela
      Odpovědět
  • Edita Skálová 5.1.2017 15:10
    Paní Marcelko, máte opravdu moc pěkný blog a velmi inspirativní recepty (hned se chystám
    něco vyzkoušet). Děkuji a přeji hodně pohody při tvorbě dalších receptů :o)
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 5.1.2017 18:26
      Paní Edito, děkuji za tak milý komentář. Velmi jste mne potěšila. Snažím se vařit jídla, která dělávala moje maminka i moje babička a prokládám to recepty, které mám ráda já. Až některý recept vyzkoušíte, napište mi. Přeji Vám vše dobré v novém roce. Marcela
      Odpovědět
  • Iva 20.9.2015 21:51
    Dobrý den Marcelo, dnes jsem Vás objevila při hledání receptu na králičí polévku. Vaše stránky mě zaujaly, tak jsem si je přidala do záložek. Určitě se ke nim vrátím detailně. Prozatím děkuji za inspiraci a přeji Vám ať se Vám daří.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 21.9.2015 17:18
      Dobrý den Ivo, moc mě těší, že Vás moje stránky zaujaly. Je to velké povzbuzení do další práce. Marcela
      Odpovědět
  • Evelinka 6.1.2015 22:01
    Marcelo, teda to jsi mě moc příjemně překvapila a potěšila. Až zase budu vymýšlet co uvařím, vím kam zabrousit. A to povídání se taky moc pěkně čte.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 6.1.2015 22:11
      to Evelinka: Díky za tak milý komentář.
      Přála bych si, aby se Vám podle mých, respektive maminčiných a babiččiných receptů, dobře vařilo. A samozřejmě, aby Vám u Vašeho stolu chutnalo. Na mém webu budete vždy vítáni.
      Odpovědět
  • vybusna 8.12.2014 14:40
    S velkym potesenim som si pozrela tento krasny rodiaci sa blog, urcite bude velkou inspiraciou a najde si vela uzivatelov. Ja sama sa k nim urcite priradim...Vela stastia Marcelka.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 8.12.2014 15:33
      to vybusna:
      Děkuji mnohokrát i tvůj web je pro mne velmi inspirativní. Tradiční kuchyně z tvé domoviny i kuchyně současná je malinko odlišná od té naší. Ráda se inspiruji jinde, ale hlavně jsou to vyzkoušené a moc chutné recepty. Marcela
      Odpovědět
  • Evja 5.12.2014 18:40
    Už vím, kam sáhnout pro báječné, odzkoušené recepty. A i oči se pokochají, nejen žaludek.
    Jen tak dál.
    Odpovědět
  • Eva 3.12.2014 14:18
    Skvělá inspirace. Eva
    Odpovědět
  • Kateřina Fíková 2.12.2014 14:09
    Moc hezky blog. Budu rada testovat nove recepty :-)
    Odpovědět
  • JKZ 30.11.2014 19:32
    Moc hezké, budu pravidelně navštěvovat. JKZ
    Odpovědět