Kuchařská abeceda
-
18.4.2025
Dipy nebo také omáčky
Také zbožňujete výraznou chuť dipů- omáček ke křupavým hranolkům, grilovaným rybám , steakům a mnoha dalším dobrůtkám. Ve svém repertoáru jich mám několik oblíbených.
-
18.4.2025
Omáčka koktejlová
Koktejlová omáčka je výborná k darům moře, grilovaným či pečeným rybám. Přiznám se, že do koktejlové omáčky přidávám i chilli. Je pikantnější. Pro mne je to omáčka - dip číslo jedna.
-
18.4.2025
Omáčka Aioli z medvědího česneku
Aioli je vlastně česneková majonéza. Všude, kde je majonéza, používám kupovanou majonézu od firmy VITANA, protože má pro mne nejlepší chuť.
-
18.4.2025
Kari omáčka
Kari omáčku podávám v sezoně chřestu místo omáčky holandské .
-
18.4.2025
Omáčka AIOLI koprová bez majonézy
Když připravuji koprovou Aioli, vždy připravím polovinu s česnekem a polovinu bez česneku. Mám vyzkoušeno, že první vždy zmizí ta bez česneku. Ale záleží na chuti a skladbě strávníků.
-
30.9.2023
Houskové kynuté knedlíky
Recept na houskové kynuté knedlíky vychází z babiččiny kuchyně. Babička ale suroviny nevážila, jen dosypávala a dolévala, aby těsto bylo „tak akorát“. Její mantru „tak akorát“ jsem vychytávala několik let.
-
25.8.2023
Remuláda
Remuláda (remoulade) je tradiční francouzská omáčka vyrobená za studena.
-
29.6.2023
Zavařování (sterilizace) ve sklenicích Omnia a ve sklenicích Twist-off
Před samotným zavařováním (sterilizací) se musíme rozhodnout, zda použijeme sklenice Omnia nebo sklenice s uzávěrem Twist-off. Je to velmi důležité, protože nikdo nechceme, abychom místo zavařenin, které vydrží i dva roky, odnášeli během 14 dnů nepovedené „cosi“ na kompost.
-
13.11.2018
Sádlo kachní
Nedávno mi jedna paní položila otázku, co může udělat z kachní kůže. Kachní kůže obsahuje značné množství tuku. Já z kachní kůže připravuji kachní sádlo i se škvarky.
-
19.10.2018
Guláš a všichni jeho bratranci – paprikáš, perkelt a tokáň
Přiznejme si, že když si v restauraci přečteme některý z výše uvedených názvů na jídelním lístku, bezpečně známe jen guláš . Jsou tady ale také jeho bratranci - tokáň, paprikáš a perkelt. Pojďme se s nimi seznámit .....
-
24.10.2017
Karob nebo také svatojánský chléb
Ve Středomoří (nejen) roste stálezelený strom s pojmenováním Rohovník obecný (lat. Ceratonia silinqa). O jeho existenci jsem do nedávna neměla ani potuchy. Darovaný, exoticky vypadající lusk, ve mně vzbudil zájem zjistit více.
-
30.5.2017
Kopr – nepostradatelná bylina v naší kuchyni
V žádné zahrádce by neměla chybět základní a nenáročná rostlina – kopr. Kopr vonný je v mé kuchyni nepostradatelný. Bez něj by nebylo skvělé koprové omáčky, bez kopru bychom neměli domácí nakládané okurky ani rychlokvašky.
-
24.5.2017
Brutnák – zapomenutá bylinka pomazánek a salátů
Příchuť po okurkách. To je první, co Vás napadne při ochutnání brutnákových lístků. Seznamte se s Brutnákem lékařským, zapomenutou bylinkou, která byla a je zdrojem příznivých látek pro náš organizmus.
-
3.5.2017
Worcesterová, Worcesterská či Worcestrová omáčka
Všechny tři uvedené varianty patří názvu tekutého, nejen omáčkového koření, které pod tímto názvem spatřilo světlo světa v Anglii.
-
10.2.2017
Karí – pokrm indické a jihoasijské kuchyně
Přípravou karí mě dokonale provedl pan Paulus a facebookový přítel Andy Wong, který vaří pro jednu restauraci v Sydney.
-
6.10.2016
Nové koření – plody pimentovníku nejen v naší kuchyni
Nové koření používá při vaření snad každý. Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud pochází, jak roste, jak se pěstuje nebo upravuje? Znáte látky, které obsahuje, jak nové koření působí na náš organizmus? Pojďte se projít světem nového koření. Pokud tak učiníte, zjistíte zajímavé informace.