Saláty
-
15.2.2025
Skandinávský salát s červenou řepou a kyselou rybou
Skandinávský salát je celý ze syrové zeleniny, stopa ryby jen dokresluje na pozadí úžasnou chuťovou kaskádu pikantnosti, křupavosti, navinulosti a lehké slanosti. V zimních měsících je salát zásobárnou vitamínů i stopových prvků pro náš organismus, tak proč si kupovat drahé vitamínové přípravky, na kterých se ani nepochutnáme. Lepší je připravit si domácí salát o kterém přesně víme, co obsahuje.
-
17.6.2024
Buřtíkový (špekáčkový) salát s ředkvičkami
Buřtíkový salát s ředkvičkami tak trochu připomíná „salám s cibulí a octem“, ale chuťově je mnohem bohatší a výraznější. Vždycky jsem měla ráda chuťově výrazná jídla. Za socialismu salám s cibulí a octem jsem milovala víc než svíčkovou. Také proto jsem měla i problémy s váhou – někoho posílali do ozdravovny na odtučnění, mě na vykrmení a zůstalo mi to dodnes.
-
25.8.2023
Celerový salát s remuládou
Celerový salát s remuládou tvoří perfektní a chuťově bohatý pár. Celer ale musí být čerstvý a křupavý, ne nějaká „vyšeptaná“ bačkora s vatovým středem. Omlouvám se, ale tak tomu říkala moje babička. Kdo celerový salát s remuládou jednou ochutná, bude si ho v sezoně celeru připravovat často.
-
5.3.2023
Domácí fermentovaný zeleninový salát (Pickles)
Domácí fermentovaný zeleninový salát (Pickles) je kyselý, křupavý i mírně pikantní. Chutná báječně a je plný vitamínů a látek prospěšných pro zdraví člověka.
-
24.10.2020
Lyonský salát se ztraceným vejcem, slaninou a kousky opečeného chleba podle JM
Saláty ze svěžího lupení, doplněné klasickým francouzským vinegretem miluju. Zejména v zimě. Vždy k nim přidám osmaženou slaninku, kousky opečeného chleba, vajíčka uvařená natvrdo či ztracená. I když ta ztracená mi chutnají víc. Favoritem je Lyonský salát.
-
22.9.2020
Lahůdkový lázeňský salát z točeného salámu
Kdysi jsem jezdila na služební cesty do Karlových Varů a nikdy jsem nezapomněla si tam koupit lahůdkový lázeňský salát. Dodnes si jeho úžasnou chuť pamatuji. Náhoda tomu chtěla a recept jsem zcela nedávno objevila ve starém časopisu „Sešit 365 večeří“ z roku 1990.
-
16.10.2019
Teplý salát z červené řepy
Teplý salát z červené řepy byl napoprvé, překvapivě, velmi chutný. Není vůbec sladký a na doladění chutí není potřeba ocet. A až ho vyzkoušíte, budete teplý salát z červené řepy, stejně jako já, podávat i k pečené rybě či k pečenému masu.
-
18.5.2019
Lahůdkový zelný salát
Lahůdkový zelný salát je pikantní, osvěžující, plný vitamínů a neskutečně dobrý. Když je sezona domácího kvašeného zelí, připravuji zelný salát poměrně často. Jeho chuť mi vždy povzbudí a dobře naladí. Třeba po nějakém těžkém dni či večírku.
-
25.4.2019
Slanečkový salát s bramborami
Kdo nikdy neochutnal slanečkový salát s bramborami, přišel o mnoho. Býval to pokrm chudých lidí. Dnes už to neplatí, protože slanečci jsou poměrně dražší rybky. Ale ani to nevadí, jde nám přece o chuť a příjemný pocit z jídla. Poprvé jsem salát ochutnala z jídelní tabule mé přítelkyně Jitky. Byl výborný.
-
3.8.2018
Bramborový salát s fazolovými lusky a petrželovým pestem
Bramborový salát s fazolovými lusky a petrželovým pestem je ideální letní jídlo, je za pár minut hotové, skvěle chutná a dá se použít i jako příloha k masu.
-
15.3.2018
Bramborový salát s řapíkatým celerem
Bramborový salát s řapíkatým celerem bych mohla propagovat v rámci akce „hubneme do plavek“. Na přípravu bramborového salátu potřebujete opravdu pár surovin, je rychle připravený a fantasticky chutná. Mé chuťové pohárky uchvátil hned na první ochutnání.
-
26.1.2018
Salát z červené řepy, ricotty a pistácií
Pokud řešíte své povánoční kilogramy navíc a chcete se jich co nejrychleji zbavit, mám pro vás skvělý tip. Připravte si salát z červené řepy, bude to váš nejlepší spojenec na cestě shazování přebytečných kilogramů a ještě si pochutnáte.
-
23.9.2017
Vídeňský bramborový salát
Vídeňský bramborový salát, připravený podle tradiční receptury, je chutný a na přípravu rychlý. Je podáván jako příloha nebo jako samostatný pokrm. Až pojedete do Vídně, nezapomeňte ho tam ochutnat a pokud do Vídně nepojedete, připravte si salát podle mého receptu.
-
23.4.2016
Salát z červené řepy a bylinek
Představím vám salát dvou barev z pěti surovin. Mluvím o salátu z červené řepy a bylinek. Připravuji ho celoročně. V naší kuchyni se těší velké oblibě.
-
25.11.2015
Zelný salát Coleslaw
Když vtrhne do mé kuchyně podzim, připravuji zelný salát Coleslaw. Příprava je snadná a rychlá. Suroviny jsou finančně dostupné. Salát Coleslaw podávám jako hlavní a lehké jídlo. Skvěle doplňuje i chuť pečeného nebo grilovaného masa. Pečené kuřátko se salátem Coleslaw je lahůdka.
-
17.10.2015
Sváteční, nejen vánoční, bramborový salát
Bramborový salát je rozhodně dvojče smažených řízků a pečeného masa. Bramborový salát nesmí nikdy chybět na našich rodinných oslavách. Vánoční bramborový salát je tradice, přes kterou ani vlak nejede. Bramborový salát nám všem velmi chutná.