Ovocné tartaletky – ovocné koláčky

Ovocné tartaletky – ovocné koláčky
9.9.2023  |  Stáhnout jako PDF

Ovocné tartaletky nebo také ovocné koláčky jsou šťavnaté, zároveň lehké a přiměřeně sladké. Připravit si ovocné tartaletky je i skvělý způsob, jak zpracovat dary letní zahrady, která nabízí tolik barevného a voňavého ovoce. Když si ovoce zamrazíte, budete mít i v zimních měsících kus léta na talířku.

Množství těsta stačí na 10 ks tartaletek, ale protože přítelkyně Maruška slavila svátek, použila jsem jen 8 formiček a pro Marušku použila formu na malé srdíčko.

Na přípravu 10 ks ovocných tartaletek o průměru 10 cm budeme potřebovat

Na těsto

  • 1 celé vejce
  • 1 vanilkový cukr (8 g)
  • 90 g krupicového cukru
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 100 ml mléka
  • 140 g jogurtu řeckého typu
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 balení prášku do pečiva (12 g)
  • 1 špetku soli
  • 1 oloupané, jablko (pevné a kyselejší) nastrouhané na slzičkovém struhadle

Další pomocníci

  • Formičky na tartaletky (nejlépe s odnímatelným dnem) o průměru 10 cm
  • Tuk na vymazání formiček
  • Hrubou mouku na vysypání formiček

Na ozdobení tartaletek

  • Bobule rybízu, borůvek, či ostružin
  • Plátky mandlí na ozdobení tartaletek
  • Moučkový cukr na posypání

Náročnost. Snadné

Pečeme na 180 °C po dobu 30-35 minut

Postup přípravy ovocných tartaletek

Nejprve si formičky vymažeme tukem (nejraději používám sádlo a štětec) a vysypeme hrubou moukou.

Do kastrůlku nalijeme 100 ml mléka a přidáme i 50 g másla. Máslo necháme v mléce rozpustit tak, aby směs měla pokojovou teplotu.

200 g polohrubé mouky smícháme s práškem do pečiva a špetkou soli.

Do mísy na zadělávání těsta rozklepneme celé vejce. Přisypeme 90 g krupicového cukru a přidáme i jeden vanilkový cukr. Elektrickým šlehačem vyšleháme cukr s vajíčkem do světlé pěny.

Do vyšlehaného vajíčka přidáme směs mléka s máslem a 140 g jogurtu pokojové teploty. Ruční metlou směs dokonale prošleháme. Nyní, po lžících začneme přidávat směs mouky a prášku do pečiva.

Každou lžíci mouky dokonale prošleháme tak, aby nám postupně vznikala hladká a houstnoucí směs.

Po zapracování veškeré mouky do těsta jako poslední přidáme jablko. Oloupané, bez jádřinců a nastrouhané na slzičkovém struhadle. Nudličky jablka zapracujeme do těsta stěrkou. Těsto máme hotové.

Troubu zapneme na 180 °C, horní i dolní ohřev.

Připravené formičky naplníme těstem do 2/3. Povrch těsta urovnáme stěrkou a posypeme dle libosti rybízem, borůvkami či ostružinami. Všechny tři posypky jsou výborné, ale nejraději mám rybíz a borůvky v poměru 1: 1. Ovoce zasypeme dle libosti plátky mandlí.

Naplněné formičky vyskládáme na plech, který vložíme doprostřed vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme po dobu 30–35 minut.

Po upečení horké formičky položíme na mřížku a necháme vychladnout. Pak je tartaletky osvobodíme od formiček a vyskládáme je na tác, pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme podávat. Výborné jsou s přidáním kopečku šlehačky.

Pokud vám tartaletky zůstanou do druhého dne, tak zjistíte, že ovoce nepropadlo ke dnu a dno se ovocnou šťávou nerozmáčelo.

 

  • Nový komentář